Najlepszy chleb razowy jaki do tej pory udało mi się upiec. Zarazem najprostszy do wykonania samemu. Polecam zwłaszcza osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z zakwasem. Nie wymaga wyrabiania, wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką.
Zaraz po prostym chlebie pszennym warto wypróbować prosty chleb razowy. Jest miękki, zwarty, bardzo smaczny. I co najważniejsze - szybki do wykoniania. Wiem też, że sporo czytelników poszukuje najłatwiejszych przepisów i taki też jest dzisiejszy przepis na prosty chleb razowy.
Czas na szybki i prosty chleb razowy. Prosty chleb pszenny razowy (1) gotowy już w godziny! Czy jest coś lepszego od roznoszącego się po domu zapachu świeżego chleba? Dziś zapraszam na rewelacyjny chleb razowy przygotowany na podstawie przepisu Kena Forkish’a. Procedury przygotowania chleba zostały odrobinę uproszczone przeze mnie i sprawdzone tak, aby każdy nawet początkujący piekarz mógł przygotować go samodzielnie w domu.
Chleb pszenny razowy na drożdżach. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że błyskawicznie się go przygotowuje. Dodatkowo zawartość dużej ilości ziaren słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego – wzbogaca jego smak. Jest to kolejny chleb, którego nie trzeba wyrabiać – wystarczy składniki wymieszać łyżką. Woda co najmniej 4g – przy mąkach razowych trzeba więcej niż przy mąkach lekkich.
Ciasto po dodaniu aktywnego (czyli dokarmionego) zakwasu potrzebuje jedynie h, aby wyrosnąć, więc nie dość, że jest to prosty w przygotowaniu chleb, to jeszcze jak na wypieki zakwasowe całkiem szybki. Prawdziwy chleb z mąki żytniej jasnej będzie miał kolor szaro-brązowy, ponieważ taką barwą charakteryzuje się właśnie ta mąka. Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na drożdżach - pszenny, żytni, mieszany, z dodatkami lub bez.
Skorzystaj z przepisu na chleb razowy lub jasny. Podstawowy przepis wzbogaciłam o ziarna słonecznika, które dodałam do ciasta. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy mió sól i drożdże. Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami – razowy, prosty, zdrowy i szybki.
Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Chwilę wyrabiamy po czym przekładamy ciasto do formy keksówki (u mnie 12xcm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wyrównujemy. Jeśli lubicie chleb, taki aromatyczny, pyszny to chleb żytni jest dla was.
Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Chleby żytnie są dosyć skomplikowane z natury, lepiej wychodzą pieczone na zakwasie, ale zakwas ten musi też być odpowiednio mocny. Co do proporcji w przepisie trudno oceniać z góry po samym przepisie.
Receptur na dobre chleby jest wiele i często różnią się one proporcjami. Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb? Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb. Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek. Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły.
Bardzo prosty chleb razowy , tym razem w wersji pszennej – również na pszennym zakwasie. Jeśli ktoś nie posiada zakwasu pszennego można go zastąpić żytnim. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Im dłużej piekę, tym chętniej eksperymentuję z nowymi smakami i wypiekami. Czasem jednak mam ochotę na najzwyklejszy chleb, bez zbędnych dodatków.
Tym razem upiekłam chleb razowy z gotowej mieszanki na chleb razowy żytni. Nie zawiera konserwantów ani ulepszaczy. Mieszanka na chleb jest oparta na naturalnym wysuszonym zakwasie żytnim. Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych. Szybki chleb bez zagniatania!
I co ważne, zgodnie z Waszą prośbą taki zdrowszy, bo z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale nadal na drożdżach, czyli wymarzony chleb dla wszystkich początkujących, niecierpliwców lub po prostu zabieganych. Ja ten chleb pszenno-żytni robię dość często ostatnio, bo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny.
Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są. Mam pytanko który z pani przepisów na chleby na zakwasie jest podobny w składzie do tego chlebka na drożdżach. Rodzince bardzo smakował i szukam odpowiednika dla tego chlebka. Upiekłam chleb prosty razowy ze strony przepis na chleb wyszedł rewelacyjnie. Czy już teraz mogę pięć wszystkie chleby na zakwasie czy zacząć od białych.
Z dużą ilością ziaren oraz z mąką razową pszenną i żytnią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.