wtorek, 24 kwietnia 2018

Ciasto pod sernik pieczony

Tego ciasta nie musicie chować do lodówki, wystarczy go rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć widelcem (aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia). Potem wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika, piekę 15–minut i dopiero na podpieczony spód nakładam masę serową. I dalej robię z zgodnie z przepisem na sernik.


Ciasto pod sernik pieczony

Znajdziesz tu najlepsze przepisy na wyśmienite, pieczone serniki na kruchym spodzie, na biszkopcie, na herbatnikach lub bez ciasta. Na wierzchu z polewą czekoladową, śmietanową zapiekaną (lub bez zapiekania), z rosą, z kruszonką, z kratką lub po prostu z pięknie wypieczoną skórką. Właśnie zabrałem się do robienia sernika.


Chcę zrobić kruche ciasto pod spód. Znalazłem jakieś przepisy (robię na oko więc żaden konkretny przepis), wszystkie podobne ale niektóre są pieczone przed położeniem masy serowej inne nie. Zapraszam dziś na pyszny sernik z borówkami amerykańskimi.


Ciasto pod sernik pieczony

Jest to najprostszy sernik pieczony, jaki robiłam. Mokry, delikatny i puszysty sernik bez spodu. Idealny nie tylko na świąteczny stół. Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta.


Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.


Na ciasto potrzebne są: mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, masło, żółtka, kakao i cukier wanilinowy. Do zrobienia masy serowej niezbędne są twaróg, cukier, masło oraz jaja. Wyróżniamy sernik pieczony, sernik na zimno, sernik gotowany, a nawet sernik bez sera! Bazę ciasta stanowią: jajka, cukier, masło, mąka pszenna,.


Sernik to bardzo popularne ciasto. AnettkaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchcikownia. Jak piec sernik z brzoskwiniami? Pieczemy w 170°C – 180°C. Podczas tego rodzaju pieczenia sernik szybko brązowieje i bardzo mocno nadyma się powietrzem, a po wystygnięciu opada.


Ten sernik jest prosty, szybki, bardzo łatwy, a jego sekret polega na tym, że nie używamy miksera przy jego robieniu, a do zrobienia używamy najlepszych składników – bardzo dobrego sera, świetnego masła i wiejskich jajek. Najlepszy sernik na świecie – podano do stołu! Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę.


Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ja osobiście mogę się nazwać sernikoholiczką. Przepis na puszysty sernik bez spodu. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik.


Ciasto pod sernik pieczony

Delikatny, miękki i wilgotny, nie za słodki, rozpływający się w ustach. A Ty, wolisz sernik pieczony czy sernik na zimno? Inna propozycja przygotowania. Ciasto wykańczamy, posypując cukrem pudrem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Popularne serniki pieczone. Z pewnością każda pani domu ma swoje sprawdzone receptury. Klasyczne i uwielbiane serniki pieczone takie jak sernik z rosą, nazywany również sernik złota rosa lub sernik pieczony z jogurtów greckich. Masa serowa jest lekko zbita i gęsta, a jednocześnie puszysta i delikatna (ale nie mazista, tak jak to jest w sernikach z dodatkiem, np. mascarpone, czy pieczone z parą wodną w niskiej temperaturze).


Bez bakalii, bez aromatów (chociaż jeśli ktoś lubi to zawsze można dodać, np. aromat rumowy, czy waniliowy). U mnie po godzinie sernik pieczony w tej temp. Robiłam już kilka razy sernik z tego przepisu ale zawsze ta pianka pod ciastem mi bardzo opada i jest ledwo widoczna dlatego pomyślałam żeby może na wierzch nie dawać ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty