Jak piec sernik, żeby nie opadł, a wierzch był ładny? Najczęściej w przepisach zaleca się, aby sernik po upieczeniu pozostawić w otwartym lub lekko uchylonym piekarniku na około minut lub do całkowitego ostudzenia. To również jeden ze sposobów na to, by sernik nie opadł. Robiąc tak, niepotrzebnie go przesuszamy.
Choć przyznaję, nie jest łatwo ten moment wychwycić.
Zdecydowanie łatwiej jest, jak pieczemy sernik z tego samego przepisu drugi lub trzeci raz. Każdy, kto chce zrobić sernik tak, by ciasto było puszyste i lekkie, musi wiedzieć, ile czasu należy piec je w piekarniku. Najlepiej upiec sernik w kąpieli wodnej. To sposób na przygotowanie deseru bez nieestetycznych pęknięć, przypaleń i opadania. Ciasto piecze się powoli i równomiernie.
Zawsze lubiłam taki sernik, kakaowe ciasto, pyszna masa. Przepis, który prezentuje ma wiele zalet, jest łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny i.
Powinno się piec sernik na środkowej szynie, bez termoobiegu, który wysusza wypiek. Przecież Tobie nie przepis potrzebny, a metoda i technika. A inni uczestnicy tylko podrzucają linki. Poradzilibyście koleżance, JAK się sernik piecze, a nie same receptury. Jak się masę uciera, jakie są złote proporcje, czym się sernik unosi i jak zatrzymuje w nim odpowiednią wilgoć.
Natomiast najlepszy sernik wychodzi w niskich temp. C i pieczeniu około 1-godz. Im sernik dłużej się piecze tym ma ładniejszą strukturę i nie pęka. Jeśli sernik mocno się przypieka od góry możemy go przykryć folia aluminiowa lub papierem do pieczenia. Po upieczeniu sernika nie należy wyjmować od razu z. Idealny sernik – wysoki, bez nierówności czy bąbli.
Nigdy za szybko nie wyrasta, nie pęka i nie opada. Dodane przez basiunia w: Tylko o kuchni. Efekt nie będzie tak spektakularny, ale jest to jakiś kompromis.
W czasie pieczenia nie zaglądamy do sernika, najwcześniej w połowie czasu pieczenia można uchylić drzwiczki, by nakryć sernik folią aluminiową, żeby się nie spiekł za bardzo. Im niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia, tym lepiej.
Czasem zdarza mi się piec sernik bez kąpieli i często się udaje, czasem żałuję, że mi się nie chciało – piekarnik musi być rozgrzany do wskazanej w przepisie temperatury przed włożeniem foremki do środka – sernik nie lubi wysokiej temperatury i termoobiegu. Pieczemy w 170°C – 180°C. Sernik - proszek do pieczenia - studzenie.
Podczas tego rodzaju pieczenia sernik szybko brązowieje i bardzo mocno nadyma się powietrzem, a po wystygnięciu opada. Według niektórych osób jest to najgorsza metoda, ponieważ łatwo. Mikolaj przyniosl losy ale wszystkie byly puste Pojutrze rano jedziemy na Fuerteventure i bedziemy sie pocieszac w barach. Mialam noge barania pieczona i pieczona szynke. Ponieważ piecze się go w odrobinę wyższej niż zazwyczaj temperaturze, to zarówno spó jak i wierzch sernika są idealnie podpieczone i rumiane.
Wystarczy już tylko schłodzić sernik tradycyjny i przed samym podaniem oprószyć tylko cukrem pudrem. Co zrobić, żeby sernik nie opadł – to pytanie zadaje sobie wielu miłośników słodkich wypieków. Przeczytaj ten poradnik, a dowiesz się, jak upiec puszyste ciasto.
Oddzielny temat to serniki, polecam duży poradnik o serniku idealnym. Co poprawić, gdy ciasto ma zakalec. Zakalec najczęściej pojawia się z tego samego powodu, co pękanie ciasta, czyli wtedy, gdy ciasto zbytnio wysuszy się z wierzchu i nie ma jak urosnąć.
Tak robię zawsze, wymaga tylko trochę więcej pracy. No i daję budynie śmietankowe zamiast mąki :)) i dodaję rodzynki. Karbon315: Perfekcyjny sernik Dla każdego to pojęcie będzie oznaczało co innego.
Tak samo jak różne są serniki i ich smaki, jak różni są ludzie i ich upodobania. Puryści zadowolą się najprostszym nowojorskim pokrytym warstwą kwaśnej śmietany. Inni polubią go za bogactwo smaków, wymyślne dodatki. Ile razy Wam nie wyszedł? Powiem Wam w tajemnicy, co zrobić by ten sernik wyglądał tak jak powinien wyglądać.
I jak go upiec by był smaczny… Moja mama ten sernik piecze od wielu lat. Ja krócej, jednak też mam za sobą kilka wpadek. Metodą prób i błędów doszłam do perfekcji.
Super przepis, sprawdza sie znakomicie. Poczatkowo mialam obawy gdyz nigdy nie spotkalam sie z takim sposobem pieczenia sernika choc juz wiele razy pieklam serniki i zawsze mi wychodzily choc faktycznie czasem opadaly (ale nie zawsze wiec nie wiem od czego to zalezy moze od wilgotnosci sera;))ten nie opada i jest puszysty a zamiast ciasta na spod ukladam herbatniki - tak. Jest to bowiem jedno z najbardziej klasycznych ciast, które doskonale nadaje się zarówno do niedzielnej kawy, jak i od święta. Dlatego dobrze jest wiedzieć, jak zrobić sernik, aby nie opadł. Aby sernik nie p opękał w czasie pieczenia niektórzy proponują umie szczenie dużego naczynia (większej brytfanny od tej, w której piecze się ciasto) z wrzątkiem na półce pod sernikiem.
Trzeba było więc wymyślić własną wersję czyli Prosty Sernik, tak po prostu, nie-do-popsucia :) Dzisiejszy przepis wymaga niewiele pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.