piątek, 6 kwietnia 2018

Jak się robi chleb

Przychodzę tu, by podziękować za przepis! Pierwszy raz skorzystałam z niego kilka tygodni temu, od tamtej pory chleb piekę regularnie. Wszyscy, autentycznie wszyscy są ZACHWYCENI, już kilka osób prosiło mnie o przepis. Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni. Zakwas na chleb to nie to samo co żurek śląski.


Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny. Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Chleb znany w starożytności nie przypominał współczesnego pulchnego wypieku, raczej zbliżony był do podpłomyka, znanej obecnie macy lub cienkiego podkładu pod pizzę. Taki chleb łatwiej było łamać niż kroić i zapewne stąd wziął się powszechnie znany w wielu kulturach zwyczaj obrzędowego łamania chlebem.


Proces tworzenia chleba może być długi. W celu jego uzyskania gracz musi wyprodukować motykę, uzyskać nasiona, stworzyć odpowiednie pole, zasadzić rośliny, odczekać co najmniej dzień na wzrost zboża, zebrać je i dopiero z trzech sztuk stworzyć chleb. Jest to stosunkowo długi proces w porównaniu z np. Ma chrupiącą skórkę, pachnie zbożem, a jak smakuje z masłem!


Jak się robi chleb

Jaką mąkę wybrać, by się zdrowo odżywiać, z jakiej upiec wartościowy chleb? To pytanie zadaje sobie każda. Zobacz odpowiedzi na pytanie: Z czego robi się chleb? Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb.


Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach. Chleb na drożdżach robi się tak łatwo, że już chyba bardziej się nie da. Do przygotowania takiego świeżego i chrupiącego domowego pieczywa potrzebne nam będą bowiem jedynie: woda, mąka, sól i drożdże.


Jak się robi chleb

No i odrobina cierpliwości, a także sprawnych rąk do wyrabiania ciasta. Chleb razowy (razowiec, chleb z pełnego ziarna, daw. razak) – odmiana chleba wypiekanego z pszennej, żytniej lub mieszanej mąki razowej, tzn. Chleb, bułki czy bułeczki sprzedawane w sklepach są chemicznie ulepszane, aby dłużej zachowywały świeżość, były bardziej pulchne i miały bardziej intensywny smak.


To sprawia, że z tradycyjnym pieczywem łączy je już często tylko nazwa. Mając tego świadomość, coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.


Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.


Słodziwo (np. syrop daktylowy, melasę, mió cukier) dodaje się głównie dla smaku – chleb nie robi się od tego słodki tylko ma nieco łagodniejszy smak, nie czuć go mocno zakwasem. Lubią je też zjadać drożdże i bakterie z zakwasu, pobudza je do wzrostu. Jedna najwspanialszych potraw świata. Niby niczym się nie wyróżnia, a jednak nie nudzi nam się, chociaż jemy go niemal codziennie przez całe życie.


Coraz popularniejsze jest. Chleb żytni jest o wiele zdrowszy od pszennego, bardziej sycący i sprzyja odchudzaniu. Dzisiaj wersja przygotowana na drożdżach,. Sałatki Sałatka z selerem naciowym.


Robi się je błyskawicznie - w 15. Chleb żytni na drożdżach nie wyjdzie — żeby upiec chleb z mąki żytniej, trzeba ją ukwasić i po to się robi zakwas. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Polecam zatem chleb 1 żytni na zakwasie.


Mam pytanie do dobrych kucharzy:) Zawsze gdy piekę placek wychodzi mi zakalec i najgorsze to jest to, że nie wiem dlaczego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty