wtorek, 10 kwietnia 2018

Ciasto na 10 naleśników

Ciasto na naleśniki niby prosty przepis, ale pierwszy naleśnik zawsze wędruje do śmietnika. Może za mało rozgrzewam patelnię. Rzeczywiście najlepszy sposób, to patelnię smarować słoninką.


Ja zawsze robię na wodzie naleśniki.

Podane proporcje mąki do mleka są orientacyjne.

Jeśli zależy nam na grubszych naleśnikach to dodajemy więcej mąki, jeśli chcemy uzyskać cieniutkie placki to ciasto powinno być bardzo rzadkie, wtedy dodajemy więcej mleka. Dodane przez magic w: Tylko o kuchni. Witam szanownych kucharzy! Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Do naleśników deserowych można dodać łyżkę cukru.


Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować, pozostawić ciasto na minut, żeby dojrzało.

Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Poznaj nasz sprawdzony przepis na idealne ciasto naleśnikowe i sprawdź, jak zrobić naleśniki dla całej rodziny w najprostszy z możliwych sposobów. Z podanej porcji powinno wyjść.


Przed samym smażeniem warto raz jeszcze zamieszać ciasto i sprawdzić jego konsystencję. Ciasto naleśnikowe ma bez problemu rozpływać się swobodnie po całej powierzchni patelni. Wówczas nie ma potrzeby natłuszczania patelni podczas smażenia naleśników. Na samym początku należy ubić jajka, dodając do nich odrobinę soli.


Następnie należy dodać mąkę, wlać odmierzoną ilość wody i mleka. Naleśniki można zamrozić – do miesiąca. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju w lewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte ci enką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomoc y drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego z arumienienia.


Sekretem udanych naleśników jest też sama patelka – im grubsze ma dno, tym dłużej trzyma ciepło, tym sprawniej idzie smażenie #128578; Na koniec jeszcze dodam, że dzieciaczki mogą po 10. Z tej receptury korzystam od wielu lat- zawsze się udaje.

Ten przepis na ciasto naleśnikowe nadaje się zarówno do przygotowania naleśników na słodko jak i na słono. Najlepszy przepis podstawowy na naleśniki to taki, który składa się z kilku idealnie dobranych składników.

Mój uniwersalny przepis na naleśniki możesz wykorzystać do naleśników na słodko i naleśników na słono. Uwielbiam to ciasto naleśnikowe, ponieważ ma idealną konsystencję oraz najlepiej dobrane składniki. Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól.


Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika). Gotowe ciasto odstawiłam na minut, żeby odpoczęło. Smażymy z jednej strony aż na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza.


Przygotuj ciasto mieszając ze sobą: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej oraz odrobinę soli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą Polityką Prywatności oraz Polityką Plików Cookie.


Jeśli ciasto jest za gęste, to polecam dodać trochę więcej wody gazowanej. Jeśli zaś za rzadkie to dodać odrobinę mąki pszennej przesianej przez sitko. Magda Gessler zaleca by naleśniki smażyć na płaskiej patelni (najlepiej takiej specjalnej do naleśników) oraz na maśle klarowanym. Nadzienia serowego również jest trochę więcej, dlatego naleśniki proponujemy przygotować z pozostałym serem jako tradycyjne naleśniki z serem. Wg mnie ten przepis na naleśniki jest najlepszy, czy to robimy naleśniki na słodko czy też naleśniki wytrawne.


Ciasto możesz odstawić na minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne, jeśli tylko mleko i woda nie były zimne. Dobrze nagrzej płaską patelnię, najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników.


Wystarczy zaledwie kwadrans, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem naleśników! Przepis na naleśniki znano już w starożytnej Grecji. Pierwsze wzmianki znajdują się, chociażby w dziełach starożytnego komediopisarza.


Rodzaj i gatunek mąki, a także innych dodatków wpływa na to, czy ciasto na naleśniki jest dobre, czy też nie. Moje ciasto na naleśniki od lat jest takie samo. Dobrze jak w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza , wtedy ciasto będzie bardziej puszyste, zaleca się w tym celu także dodanie wody gazowanej do przygotowania ciasta. Ciasto z mąki ryżowej wychodzi delikatne, puszyste, wręcz aksamitne. Haha, ostatnio robiłem ciasto na tortillę i jest prawie taki sam przepis i pomyślałem, że dzisiaj zrobię naleśniki.


Mam lat i uwielbiam kręcić się po kuchni z patelnią w ręce, choć dopiero uczę się gotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty