piątek, 13 kwietnia 2018

Cukinia przepisy dietetyczne

Wyszło pysznie i naprawdę niskokalorycznie! Cukinia okazała się być wspaniałym daniem obiadowym. Bardzo lekkim i smacznym. Farsz był znacznie lżejszy niż tradycyjny farsz z mięsa mielonego.


Cukinia, znana też pod nazwą kabaczek, to bardzo smaczne warzywo, które cieszy się coraz większą popularnością w naszej kuchni. Jest to również doskonała propozycja w trakcie diety odchudzającej, ponieważ warzywo to jest niskokaloryczne. Cukinię można przygotowywać na wiele sposobów: piec, smażyć, faszerować i marynować. Cukinia, nazywana również kabaczkiem, to idealne warzywo dla dbających o zdrowię i osób na diecie. Jak ją przyrządzać, by zachować jej dietetyczne właściwości?


Sezon na cukinię rozpoczyna się na początku wakacji i trwa aż do jesieni. Delikatny miąższ cukinii ma mało kalorii, dlatego warto skorzystać z przepisów na cukinię latem. Dania z cukinii na obiad można przygotować na wiele sposobów – zrobić z niej placuszki, dodać do leczo albo wrzucić na grilla.


Zebrałam dla Was wszystkie moje przepisy w jednym miejscu dzięki czemu w sezonie na cuknie bez problemu wyczarujecie coś pysznego. Wybierając cukinię pamiętajmy, że jest nie tylko pyszna, ale jest też bardzo zdrowa. A także zupa z cukinii, omlet, kotleciki i burgery z cukinią oraz wiele wiele innych. Co na obiad- zdrowe placki z cukinii. Sposób przygotowania: Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach.


Jeżeli cukinie są małe lepiej wziąć dwie. Lekko posolić i odstawić na minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, placki.


Cukinia przepisy dietetyczne

Wiosną wiele osób pyta mnie o to, czy można łatwo zrobić koktajl z pokrzywy. Dietetyczne placki z cukinii w wersji fit dla osób dbających o linię. Kabaczek to właściwie to samo co cukinia. Co robisz z cukinii, to to samo możesz zrobić z kabaczka.


Durszlak Zupa ogórkowa z ziemniakami. Autor Zdjęcia: Shutterstock Placki z cukinii wg diety fit Ewy Chodakowskiej - od takich placków nie utyjesz. W kuchni cukinia odkrywa cały wachlarz możliwości i pobudza kulinarną fantazję.


Potrawy z cukinii Łagodna, neutralna w smaku cukinia to wyśmienity dodatek do rozmaitych warzywnych kompozycji. Młodą cukinię można jeść na surowo, do kanapek lub sałatek zamiast zielonego ogórka. Jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów, a także zawiera błonnik.


Porcja ciast Zobacz więcej. Warto włączyć je do swojej diety nie z tyle ze względu na małą ilość kalorii, ale także na cenne składniki i smak, który sprawdza się w wielu daniach. Proste i zdrowe cukiniowe potrawy. Zimowa dieta – dlaczego cukinia na obiad?


Znajdziemy w niej bowiem niezbędne składniki odżywcze. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Starta cukinia odsączona z nadmiaru wody może być usmażona z dodatkiem jajka i mąki. Chcąc pozbyć się jak największej ilości wody przed smażeniem, posól warzywo i odczekaj minut. To warzywo ma właściwości dietetyczne, zawiera witaminy A, C oraz pierwiastki – potas, żelazo, magnez.


I co najważniejsze, można z niej przygotwać wiele smakołyków, nawet do słoika! Latem – szczególnie w upalne dni, obiad stanowi nie lada problem. Nie mamy apetytu na ciężkie potrawy, nie chcemy stać godzinami przy gorącym piekarniku czy patelni, mamy ochotę odżywiać się lżej. CUKINIA W SOSIE CZOSNKOWYM.


CIECIERZYCA Z WARZYWAMI. Przepisy kulinarne Olga Smile Przepisy kulinarne Olga Smile. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Dziś ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju.


Jest to bowiem bohater drugiego planu w wielu daniach, często będący bardziej dodatkiem, niż głównym składnikiem nadającym daniu smak. Warto to zmienić, bo cukinia zawiera wiele składników odżywczych, jest lekkostrawne i odkwasza organizm, a pomysłów na nią bez liku! Nasza galeria to przepisy na cukinię w odsłonach!


Cukinia przepisy dietetyczne

Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty