środa, 25 kwietnia 2018

Naleśniki z łososiem

Usmażyć grubsze naleśniki z tego przepisu. Widelcem rozgnieść i wymieszać ser feta z serem kanapkowym. Powstałą mieszanką posmarować naleśniki. Na wierzchu ułożyć łososia, posypać posiekanym koperkiem, następnie ułożyć rukolę, dodać posiekany szczypiorek i na koniec położyć - listki sałaty.


Te na sodko zdecydowanie już mi się przejadły, dlatego swoje poszukiwania kieruję w stronę bardziej słoną.

Mało kto wie, że wystarczy dodać do nich szpinak, aby uzyskać intensywny, zielony kolor i wzmocnić ich smak. Naleśniki uwielbia niemal każdy. Takie naleśniki pięknie kontrastują z bielą serka i różowym kolorem wędzonego łososia. Jedną z moich ulubionych propozycji są lomperuller z wędzonym łososiem, serem oraz rukolą. Ten przepis nie jest żadnym „hokus pokus”, gdyż w internecie można znaleźć tysiące przepisów na lomperuller z rozmaitymi dodatkami, ale wersja z łososiem („lakseruller”) jest najbardziej popularna.


Teraz już wiem, że był to niewybaczalny błą bowiem te naleśniki z łososiem (zwane czasem również naleśnikami po fińsku) smakują wybornie, a ich przygotowanie nie nastręczy chyba nikomu trudności. Pozostały szczypiorek posiekaj drobno i wymieszaj z creme fraiche oraz chrzanem, sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzem.

Rozprowadź połowę powstałego kremu na naleśnikach, następnie ułóż plastry łososia i resztę kremu. Zawiń naleśniki z rulony, przekrój na pół i zwiąż każdą część łodygami sparzonego szczypiorku. Myjemy i osuszamy sałatę, kroimy łosoasia na paski szerokości ok 3-cm. Smażmy naleśniki na patelni zraszoną lowią z oliwek lub olejem.


Nadzienie: Serek miksujemy z solą i pieprzem na gładką masę. To typowy fingerfood nadający się praktycznie na każdą okazję. Po zawinięciu ich i pokrojeniu w mniejsze kawałki, można włożyć je do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.


Maślany smak ryby, delikatny ser i ostrawy szpinak zapieczony w cieście idealnie ze sobą współgrają tworząc ciekawą smakowo kompozycję. Przygotowanym serkiem smarować połowę naleśnika, następnie zwijać ciasny rulon, po zwinięciu wszystkich zakryć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 2-godziny. Przepisy na naleśniki na zimno z łososiem w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na naleśniki na zimno z łososiem. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Nalesniki nadziewane lososiem i zapiekane z pysznym sosem. Składniki: łyżki mąki, jajka, 1ml mleka, sól, g masła, g mąki, 1ml białego wina, 1ml białego wina, 4g świeżego łososia (cienkie plastry), łyżeczki soku z cytryny. Klasyczne ciasto na naleśniki ale z nietypowym nadzieniem.


To znaczy połączenie łososia z serkiem Philadelphia jest jak najbardziej klasyczne, ale niezbyt często występuje w naleśnikach.

Zdjąć z ognia, dodać koperek, ser i kawałki pomidora. Wszystko dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć porcję sosu, kilka paseczków łososia i zwinąć w rulon. Powinno nam wyjść ok sztuk).


Usmażone naleśniki smarować serkiem, układać na nim kawałki łososia i całość posypać koperkiem i roszponką. Zawinąć najpierw delikatnie z jednej strony, podwinąć boki i rolować. Roladki z naleśników to świetne danie typu finger-foo sprawdzają się na przyjęciach i imprezach, można je jeść palcami, bez podawania sztućców i talerzyków. Dzisiaj proponuję Wam sprawdzone połączenie łososia wędzonego, kremowego serka (połączyłam ser typu feta i serek kanapkowy) oraz chrzanu. Przystawka idealna na Wielkanocny stół.


Większość twarogu pokrusz i umieść w blenderze. Dodaj kilka plastrów wędzonego łososia oraz skórkę i sok z cytryny, posiekane łodygi kopru i dokładnie zmiksuj. Do wysokiego blendera wybij jaja, dodaj dwie szklanki mąki pszennej i dwie szklanki mleka.


Zmiksuj do konsystencji ciasta naleśnikowego. Szczypiorek drobno posiekać, wymieszać z serkiem i chrzanem, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Połowę nadzienia rozsmarować na naleśnikach, obłożyć łososiem i rozsmarować resztę. Zwinąć naleśniki, przekroić na pół.


Sposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy na jednolitą masę dodając olej. Z powstałego ciasta smażymy cienkie naleśniki. Farsz do naleśników wykonujemy w następujący sposób - rozmrozić szpinak, smażyć aż wyparuje cała woda, dodać - ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz i sól do smaku. Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na maśle, aż się zeszkli. Dodajemy umyty szpinak i wyciśnięty ząbek czosnku.


Podgrzewamy, aż zmniejszy swoją objętość. Na ostudzone naleśniki przekładamy porcję szpinaku, wędzonego łososia i sera. Przyprawiamy czarnym pieprzem. Po świątecznej przerwie wracamy z nowymi daniami. Ostatnio mało czasu mam na gotowanie, szukam coraz to prostszych przepisów, prostych ale smacznych i wizualnie pociągających!


Ciasto na naleśniki przygotowuję wg przepisu, który już kiedyś pojawił się na blogu: naleśniki smażone bez tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty