Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą.
Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Więc jeśli chcesz zrobić doskonałe naleśniki sprawdź mój przepis. Obrócić naleśnik (podrzucając, co wymaga sporej wprawy, lub używając talerza czy pokrywki).
Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz. Nadziane naleśniki można ponownie podsmażyć. Idealne naleśniki są delikatne i sprężyste, nieco podrumienione. Takie, które można podawać zarówno z serem i owocami, słodkim dżemem czy konfiturą, jak i wytrawnymi dodatkami takimi.
Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Mąką gryczana nie posiada glutenu, dlatego wielu uznaje ją za łatwiej przyswajalną.
W wersji na słodko naleśniki będą cudowne na śniadanie i kolację.
Przepis na naleśniki zna każda Mama i Babcia. Jeżeli jednak chcesz poddać naleśniki dalszej obróbce (np. zapiekać albo użyć do krokietów), to wystarczy że będą ledwo przyrumienione. Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.
Te naleśniki owsiane to idealne zdrowe śniadanie, śniadanie, a nawet słodka kolacja. To także bardzo dobre danie na posiłek po treningu. Klasyczne, cienkie i elastyczne naleśniki. Można podawać je ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem.
Jeśli do ciasta dodamy gazowaną wodę mineralną to ciasto wyjdzie delikatniejsze. Jeśli nie macie akurat takiej wody w domu, możecie zastąpić ją mlekiem lub zwykłą wodą. To danie niezwykłe i super uniwersalne, ponieważ naleśniki możesz jeść zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy też kolację.
Niektórzy wolą je na słodko, inni zaś na słono. Są i tacy, którzy uwielbiają je w każdej postaci i taka chyba jest zdecydowana większość. Mam swój ulubiony, uniwersalny przepis na klasyczne naleśniki.
Mam też kilka przepisów na naleśniki bezglutenowe, czy też naleśniki z różnymi. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy olej (nawet jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie rezygnujmy z tłuszczu – naleśniki będą smaczniejsze). Gotowe można nadziać dowolnym farszem (słodkim lub słonym). Może za mało rozgrzewam patelnię.
Rzeczywiście najlepszy sposób, to patelnię smarować słoninką.
Ja zawsze robię na wodzie naleśniki. Przyznaję się, że naleśniki jakie smażyłam do tej pory nie były idealne, zwykle wychodziły za , ciężkie i niezbyt smaczne. Aż wreszcie spróbowałam nieco innej metody ich przygotowania. A mianowicie dodałam o połowę mniej mąki niż zazwyczaj i pozwoliłam ciast u naleśnikowe mu odpocząć.
I nic w tym dziwnego: to doskonała alternatywa dla osób, które z jakichś powodów nie mogą spożywać mąki pszennej, np. Na patelni rwą się, mają problem odejść. Mogą być przyrządzane na słodko lub na słono, na ciepło lub na zimno.
Cienkie, okrągłe naleśniki smaży się na patelni, a następnie podaje z ulubionym farszem, np. Farszem może być dosłownie wszystko: warzywa, sery, mięso, ryby, grzyby. To też idealny sposób, żeby zużyć resztki z rosołu albo przygotować pyszne krokiety do barszczu. Takie naleśniki można panierować lub zapiekać oraz podawać z różnymi sosami.
Zapraszamy, więc do wyboru ulubionych przepisów na naleśniki na słono i. Czasami to co najprostsze okazuje się być trudne. Tajemnica smacznych naleśników tkwi jedynie w proporcjach składników ! Zapraszam na przepis gdzie nie prawdą jest że pierwszy naleśnik nie wychodzi ! Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki. Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów.
Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.