Ciasto nie wychodzi zbyt zwięzłe. Ja piekę go w garnku żeliwnym, ale z powodzeniem ten prost chleb pszenny upieczecie również bez formy lub też np w keksówce. Można dosypać różne ziarna lub zioła.
Jeśli robimy z tego przepisu bułki, to oliwę zwiększamy do łyżek a drożdże do łyżeczek. Ja zrobiłam bułeczki, a więc użyłam programu na samo zarabianie ciasta.
Po wyrośnięciu wyciągnęłam ciasto z automatu, zarobiłam przez chwilkę i uformowałam okrągle bułeczki (sztuk). Stopniowo dodajemy resztę ciepłego mleka i wody. Jeżeli ciasto będzie za twarde, wówczas można dodać trochę ciepłej wody.
Na koniec dodajemy do naszego chleba pszennego olej lub roztopione masło. Proporcje w ciastach na bazie proszku lub sody są dosyć ważne, a ciasto nie jest tak kapryśne jak to na zakwasie czy na drożdżach. Mąkę pszenną lub orkiszową warto dodatkowo przesiać, dzięki temu wypiek będzie lżejszy i unikniemy ewentualnych grudek. Do jego upieczenia potrzebny jest żeliwny garnek.
Jego akurat nie da się zastąpić.
Witam serdecznie piekę chleby już kilka lat ale najlepiej mi smakują takie chleby z pękniętą skórką której nie mogę uzyskać choć nacinam ciasto w formie głęboko żyletką. Chleb można jeszcze posypać ziarnami. W naszym leksykonie krzyżówkowym dla hasła „ciasto” znajduje się odpowiedzi do krzyżówki. Jeżeli znasz inne definicje dla hasła „ciasto” możesz dodać je za pomocą formularza dostępnego w opcji Dodaj nowy.
Pamiętaj, aby opisy były krótkie i trafne. Piekę podobny, nieco inne proporcje – na 5ml wody 5g mąki. Należy dodać do ciasta trochę cukru, miodu lub melasy, aby drożdże ładnie wyrosły. Dlatego zawsze musi być pieczone w formie, inaczej upieczemy płaski placek. Standardowo przyjmuje się, że należy ukwasić od co najmniej do max.
Oczywiście im więcej mąki zakwaszonej, tym bardziej kwaśny chleb otrzymamy w efekcie końcowym. Gotowe ciasto na chleb przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około minut do wyrośnięcia. Z podanych składników otrzymamy dwa bochenki chleba. Przygotowuję go z mieszanki bezglutenowej domowej roboty, a jedynym zagęstnikiem ciasta jest siemię lniane oraz tapioka.
Przepisy na prosty chleb pszenny na zakwasie i lub drożdżach w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na prosty chleb pszenny na zakwasie i lub drożdżach. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Do przygotowania takiego świeżego i chrupiącego domowego pieczywa potrzebne nam będą bowiem jedynie: woda, mąka, sól i drożdże.
No i odrobina cierpliwości, a także sprawnych rąk do wyrabiania ciasta.
Niestety prawda jest taka, że im mniej mąki użyjemy do wyrobienia takiego ciasta, tym lepszy wyjdzie nam chleb. Hasło do krzyżówki „ciasto” w słowniku szaradzisty. Chleby pszenne najlepsze są w dniu wypieku, lub ewentualnie dnia następnego. Jednak wszystko w granicach rozsądku.
Szybciej niż żytnie tracą świeżość. Tak przygotowane ciasto przykrywam ściereczką lub folią i odstawiam do wyrośnięcia na ok. Przepis na zwykły chleb Dukana znalazłam tutaj.
Wierzch ciasta możemy posmarować jajkiem dla uzyskania połysku. Formując bochenek podsypcie blat mąką co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do blatu, ciasto jest klejące! Uważajcie przy przekładaniu chleba ze ściereczki do gorącego naczynia, można się poparzyć! Wspanialy chleb , czyli ” artasian breads in minutes”, robie chleby w ten sposob od lat, rozrobione ciasto mozna przechowywac w lodowce az do dwoch tygodni i piec po jednej buleczce kazdego dnia. Im dluzej ciasto polezy w lodowce tym bardziej robi sie chlebek jak na ” zakwasie”.
Przekładam ciasto, równo rozkładam i uklepuję mokra dłonią. Na blaszce układam kilka noży i kładę ręcznik. Noże są po to, by ręcznik kuchenny nie zwisał i nie dotykał ciasta. Czasami chleb szybko urośnie i wtedy noże dotykają go, można je delikatnie.
Takie ciasto jest dobrze wyrobione i wyrośnięte? Potem tylko kształtujemy bułki lub chleb i dajemy do rosniecia już w ciepłe miejsce i sami musimy obserwować aż podwoi objętość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.