środa, 19 lipca 2017

Prosty chleb na zakwasie żytnim

Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury.


Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego , piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Prosty chleb żytni na zakwasie – mąką i woda.

Każdy, nawet zapracowany człowiek może taki zakwas wyhodować w ciągu siedmiu dni. Podczas tego tygodnia zakwas sfermentuje i powstaną tzw. Tutaj szczegółowo opisałam jak zrobić zakwas na chleb.


Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. A do tego jeszcze prostszy w wykonaniu niż pokazywany wcześniej pierwszy chleb nawet na młodym zakwasie;) Ten także wyjdzie na młodym, a co więcej zdecydowanie krócej się na niego czeka, bo znacząco przyczyniają się do tego zarówno sposób robienia ciasta, jaki technika wyrastania. To mój pierwszy chleb pieczony na zakwasie i jest to najlepszy chleb, jaki upiekłam:) Ja piekłam na zakwasie pszenno-żytnim i miąższ jest miękki i lekko klejący.


Ciasto przy wyrabianiu faktycznie jest luźne i bardzo klejące, ale spokojnie da się je wyrobić ręcznie metodą slap and fold.

Chleb pszenny z mąki typu 7różni się nieco od chleba, który jadam na co dzień czyli orkiszowego, pełnoziarnistego na zakwasie żytnim lub orkiszowym czy mieszanym. Dzisiaj kontynuacja tematu w postaci prostego przepisu na chleb pszenno-żytni na zakwasie. Jeśli posiadacie już zakwas i rozumiecie na czym polega jego dokarmiane to możecie przejść do etapu wykorzystania go do wypieku. Chleb nazwałam prostym, bo ciasto nie zawiera wielu dodatków i nie wymaga długiego zagniatania.


Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Jednym z elementów diety wielu z nas, jest pieczywo. Dobry jakościowo chleb na zakwasie kupowany w sklepach, jest jednak stosunkowo drogi.


Tymczasem w rzeczywistości jego wykonanie jest banalnie proste, a do tego tanie. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni.

Przepis na prosty, żytni chleb wypiekany na domowym zakwasie. Taki chleb z mąki żytniej przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziarnami. W końcu jednak postanowiłam dać jeszcze jedną szansę dla pieczywa na zakwasie i udało się! Zakwas do chleba zrobiłam według przepisu, który znalazłam na blogu Moje Wypieki. Dodaj komentarz chleb , chleb na zakwasie , dziecko , dziecko-przepisy , pani domu , przepis , przepisy Edit Jestem Budująca Mama i od kilku tygodni piekę chleb.


Moje ulubione sklepowe chleby poszły w odstawkę, bo mój zrobię szybciej, niż wybiorę się do sklepu, jest smaczniejszy i przede wszystkim - WIEM CO JEM! Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Potrzebuję przepis na dobry chleb ŻYTNI bez dodatku pszennej mąki która zawiera gluten.


Niestety mam chore jelita dość poważnie nie mogę spożywać glutenu i mogę tylko chleb żytni na zakwasie naturalnym. Domowe pieczywo na zakwasie. Ciężko dostać taki w miejscu w którym mieszkam.


Chleb żytni, na żytnim zakwasie to właściwie tylko mąka, sól i woda. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Zachęcamy Was- czytelników do nadsyłania nam kolejnych propozycji bochenków, które wam się marzą. Teraz o samym przepisie.


Chleb możemy upiec na samym zakwasie, jeśli jednak nie jesteśmy pewni jego mocy, możemy dodać lub łyżeczki suchych drożdży lub też jeśli mamy mocny zakwas, to pieczemy chleb na samym zakwasie. Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem. Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie… Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wykazać nawet młodemu zakwasowi;) Nie jest on tak silny jak dojrzały zakwas, który swoje już odstał i przepracował, więc trzeba go dać więcej lub podejść do tematu “stopniowo” (szczegóły w przepisie). Dzisiaj przedstawiam Wam najprostszy chleb na zakwasie. Mimo, że przez jakiś czas wykorzystywaliśmy zakwas, to najczęściej były to wypieki na drożdżach.


Zakwas wydawał nam się zbyt uciążliwy i pracochłonny. Rozgrzewamy piekarnik do 2st i kładziemy ciasto na samym spodzie. Chleb na zakwasie przedstawiony w tym przepisie powinno się piec około 5h.


Pieczenie własnego chleba wcale nie musi być trudne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty