wtorek, 4 lipca 2017

Ciasto na pizze swieze drozdze

Gotuje i pieke od lat, ale z drozdzami nigdy nie bylo mi po drodze. Niby zawsze pizze pieklam ale nie byla taka jakbym oczekiwala. Az przy kolejnym podejsciu trafilam na ten przepis.


Wychodzi za kazdym razem (zawsze robie z potrojnej albo podwojnej porcji), ciasto jest puszyste ale dobrze wypieczone i chrupiace. Smaczne i naprawdę bezproblemowe.

Uwielbiasz domową pizzę i marzysz, aby zrobić taką jak z prawdziwej pizzerii? Przygotowałam dla Was przepis na idealne ciasto na pizzę według Magdy Gessler! Do rozczynu wlewamy ciepłą, lecz nie gorącą wodę. Najważniejsze rady: Rozczyn można przygotować z drożdży suchych jak i świeżych. Ważne, aby ciasto było cienkie, leciutkie z idealnie wypieczonymi, chrupiącymi brzegami.


Mam na imię Olek, mam lat i uwielbiam gotować dla mojej rodziny. Pozdrawiam w mące ubrudzony, Olek.

Znajdziesz tu sprawdzone przepisy na ciasto, sosy i pizze. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę pozagniatać. Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok.


Podzielić na części, uformować z nich kulki i odłożyć na ok. Blaszki (tortownice) posmarować oliwą. Kolejny przepis na udany spód do pizzy to ciasto na pizze z suchymi drożdżami – instant.


Przygotowanie ciasta z suchymi drożdżami jest troszkę łatwiejsze – nie trzeba tak długo wyrabiać ciasta jak w przypadku zwykłych świeżych drożdży. Składniki na ciasto Oto lista składników potrzebnych do przygotowania ciasta (przepis na dwie pizze): dwie szklanki mąki pszennej,. Ja również do ciasta na pizze dodaje cukier.


Robię według przepisu jaki dała mi siostra (pracowała we włoskiej pizzerii) i zawsze wychodzi. Przepisy z kategorii ciasto na pizze drożdże. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Pierwszym elementem świadczącym o jakości pizzy jest ciasto, a najlepsze powinno być lekkie, cieniutkie i pięknie wypieczone na brzegach. Piec minut w 2stopniach (na papierze do pieczenia). Potrawa jest gotowa, kiedy wykałaczka nakłuta w boku ciasta jest sucha, spód daje ładny dźwięk, kiedy się go puka (taki sam dźwięk daje spód chleba, kiedy się lekko puka) i jest lekko zarumieniony, a na wierzchu ser zaczyna się przypalać (inaczej jest w przypadku mozarelli).


Dzisiaj uniwersalne ciasto drożdżowe, takie do bardziej wytrawnych wypieków typu pizza, stromboli czy np. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, na stolicy usypać kopczyk i zrobić w nim wgłębienie.

Jest wiele świetnych przepisów na ciasta drożdżowe. Do wgłębienia wlać wodę, oliwę oraz wbić jajko. Na wierzchu ułożyć ulubione składniki.


Następnie rozwałkować na kształt blachy i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Jesli chcemy zrobic bezposrednio ciasto na pizze ( godz wczesniej) musimy uzyc troche wiecej drozdzy. Ja polecam do pizzy make OO. Na maki wystarcza z nawiazka g. Oczywiscie mozemy sobie pomieszac z maka pszenna durum. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto do pizzy swieze drozdze.


Nastepnie dodac przesiana make i zagniesc ciasto. Ciasto na pizze z Pizza Hut W misce wymieszac drozdze , cukier, sol. Położyć je na posmarowanych oliwą blachach.


Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 250℃. Wszystko dobrze wymieszac i odstawic na ok. Ser parmezan zetrzeć na tarce, oliwki przekroić na połówki.


Są pizzerie we Włoszech oczywiście opalane drewnem gdzie temperatura wynosi 4stopni. Ciasto inaczej wyrasta, inna jest jego chrupkość, inaczej przypiekają się toppingi. PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ). Te pizze pieczone w 25 2a nie daj Boże 1stopniach to domowe pizze które daleko mają do prawdziwej. Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje!


Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu!


Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest to zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze wyrabiam ciasto w robocie kuchennym. Im wiecej jej dodamy tym twardszy i bardziej chrupiacy bedzie wynik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty