poniedziałek, 3 lipca 2017

Gofry bez użycia gofrownicy

Zazwyczaj zajadasz się goframi na wczasach, a potem zimą tęsknisz za ich smakiem. Gofry możesz zrobić samodzielnie w domu. I to bez użycia gofrownicy! Gotowanie na ekranie ️ Subskrybuj aby być na bieżąco! Foremkę możecie zamówić na portalach aukcyjnych.


Ja swoją mam z aplikacji Wish- co prawda szła 5t.

Jak zrobić gofry bez użycia gofrownicy ? Nie masz w domu gofrownicy i nie planujesz jej zakupu w najbliższym czasie, a naszła cię wielka ochota na gofry? To nic trudnego, żeby zrobić pyszne gofry, wystarczy, że użyjesz patelni grillowej. Można je perfekcyjnie przygotować za pomocą… patelni grillowej! Niezależnie od tego, czy nie masz miejsca na gofrownicę, czy po prostu nie lubisz podobnych gadżetów, metoda patelni grillowej działa doskonale! Chrupiące gofry o delikatnym smaku - idealne na ciepłe śniadanie.


Z porcji wychodzi 8-gofrów min łatwe tanie. A w drugiej – przepis na wspaniałe lekkie gofry na mleku kokosowym, z korzenną żurawiną i chrupkimi pistacjami (całość bez dodatku cukru). Jak przy użyciu domowej gofrownicy o mocy grzałki ok.

W upiec gofry, które będą chrupiące na zewnątrz i puszyste, miękkie w środku? Do wyboru mamy gofry biszkoptowe, drożdżowe, belgijskie, amerykańskie, smakowe i wytrawne, ale najpopularniejsze to tradycyjne z bitą śmietaną i owocami. Oczywiście najlepsze i najzdrowsze są te przygotowane w domu. W jaki sposób można je przyrządzić? Czy konieczna jest gofrownica?


Podpowiadamy, jak zrobić gofry bez gofrownicy. Wlewać małymi porcjami masę na rozgrzane foremki i piec na złoty kolor. Gotowe gofry układamy na kratce od piekarnika by przestygły.


Możecie też ich użyć do zrobienia nietuzinkowych kanapek np. Te wyjątkowe gofry smaży się na patelni grillowej. Doskonałe zarówno z wytrawnymi, jak i ze słodkimi dodatkami. Bezglutenowe, do zrobienia bez użycia gofrownicy Szymon Kubicki.


Jeśli masz akurat pod ręką gazowaną wodę to możesz jej użyć – dwutlenek węgla w niej zawarty dobrze wpływa na strukturę ciasta. Są chrupiące i idealnie smakują z dżemem i bitą śmietaną, aczkolwiek osobom na diecie bardziej polecam serwować je z jogurtem naturalnym i owocami. Klasycznie placuszki smażone na patelni niestety nasiąkają tłuszczem. I mimo że są smaczne to jednak “wchodzi” do nich troszkę niepotrzebnych kalorii. Użycie gofrownicy pozwala na upieczenie placuszków praktycznie bez użycia tłuszczu!


Smak gofrów jest wspaniały, a to dzięki dodatkowi aromatycznego koziego sera.

Często na wierzch dodaję też świeże owoce takie jak kiwi, które jeszcze bardziej podkręcają walory smakowe. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Jeśli gofry zawsze ci przywierają do gofrownicy to podniesienie wieczka spowoduje, że połowa gofra pozostanie na górnej części gofrownicy zaś druga połowa na dolnej. Jeśli nawet gofry nie przywierają to po otwarciu gofrownicy zbyt wcześnie będą oklapnięte i dużo mniej puszyste. Dla bezpieczeństwa przy pierwszym użyciu posmarowałam powłokę olejem, ale przy drugim użyciu nie robiłam tego i gofry fantastycznie odeszły nie przywierając do powłoki.


Po pierwszym gofrze z serkiem homogenizowanym i truskawkami, wszyscy zrezygnowali z dodatków by cieszyć się smakiem samego gofra. To co mogłam zmienić w moim wykonaniu to odlać soku powstałego z tarcia jabłka. Jabłka były bardzo soczyste przez co musiałam dużej niż standardowo gofry potrzymać w gofrownicy. CZYTAJ TEŻ: Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi.


Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić.


Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty