Wiem też, że sporo czytelników poszukuje najłatwiejszych przepisów i taki też jest dzisiejszy przepis na prosty chleb razowy. Czas na szybki i prosty chleb razowy. Sprawdź kaloryczność chleba razowego.
Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz.
Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Zaraz po prostym chlebie pszennym warto wypróbować prosty chleb razowy.
Jest miękki, zwarty, bardzo smaczny. I co najważniejsze - szybki do wykoniania. Dziś zapraszam na rewelacyjny chleb razowy przygotowany na podstawie przepisu Kena Forkish’a.
Procedury przygotowania chleba zostały odrobinę uproszczone przeze mnie i sprawdzone tak, aby każdy nawet początkujący piekarz mógł przygotować go samodzielnie w domu.
Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb. Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek. Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły.
Dodatek mąki pełnoziarnistej w proporcji pół na pół z mąką pszenną sprawia, że chleb jest bardziej zdrowy, ale nie traci nic ze swojej puszystości i miękkości. Poza tym, zwykły chleb codzienny :-). Prosty i bardzo smaczny chleb. Jest pyszny, a przepis tak prosty.
Mąż się zajada – a poprzednie eksperymenty chlebowe nie bardzo przypadły mu do gustu ;-) Dziękuje za ten przepis :-) Odpowiedz. Niestety zdjęcia doczek Zobacz więcej. JustInka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga JustInka in the kitchen. Nie wymaga on zbyt wiele pracy, do tego jest niezwykle smaczny.
Podstawowy przepis wzbogaciłam o ziarna słonecznika, które dodałam do ciasta. Super prosty przepis na chleb własnej roboty. Bo taki chleb razowy pieczony w domu ma same zalety. Jest zdrowy, bo to razowy i masz pewność, że nie ma w nim żadnych chemicznych dodatków i spulchniaczy.
Dzięki tym przepisom poznasz proste receptury jak upiec chleb razowy.
Szybki chleb bez zagniatania! I co ważne, zgodnie z Waszą prośbą taki zdrowszy, bo z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale nadal na drożdżach, czyli wymarzony chleb dla wszystkich początkujących, niecierpliwców lub po prostu zabieganych. Przepis przekąska Rodzaj dania. Chleb żytni razowy na zakwasie. Pyszne i proste śniadanie.
Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy. Podajemy super prosty przepis na chleb z otrębami. Nasz chleb może być zwykły, pszenny albo upieczony z rozmaitymi ziołami, ziarnami i przyprawami.
Pieczenie chleba nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Namawiamy do pieczenia chleba w domu! Przyznam, że pogoda nie zachęca do gotowania. Włączenie piekarnika poza późnymi godzinami nocnymi nie wchodzi w grę.
Tym razem upiekłam chleb razowy z gotowej mieszanki na chleb razowy żytni. Nie zawiera konserwantów ani ulepszaczy. Mieszanka na chleb jest oparta na naturalnym wysuszonym zakwasie żytnim. Banalnie proste (ale tak NAPRAWDĘ BANALNIE), a w efekcie czeka nas ciepły, pachnący chlebek z chrupiącą skórką, który nie tylko zadowoli nasze podniebienia, ale zbierze pochwały od gości. Chce się więcej i więcej.
Składniki oraz szczegółowy przepis poniżej:) Oto filmik jak przygotowałam moje chleby. Zapraszam do obejrzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.