poniedziałek, 17 lipca 2017

Chleb na zakwasie nie rośnie

Dlaczego mój chleb na zakwasie się nie udał? Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie, pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Ja piekę od lat raz, dwa razy w tygodni.


Zakwas wyhodowałam sama, na początku też chleb nie rósł. Teraz rośnie jak szalony, nie przejmuję się nawet temperaturą czy czasem przy.

Buszując po blogach znalazłam kilka przepisów, które mi najbardziej odpowiadają, niestety, mało jest chlebów mieszanych. Moje ciasto rośnie w wyłączonym piekarniku wcześniej bardzo delikatnie podgrzanym - 1-minuty na stopni. Jak chleb jest wyrośnięty włączam piekarnik na ok 1stopni i piekę 1h minut.


Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować. Często zadajecie mi pytanie, ile chleb ma wyrastać, aby był dobry. Postaram się jak najlepiej opisać, jak to wygląda u mnie.


Po pierwsze, wiele zależy od tego, czy jest to chleb na zakwasie czy na drożdżach – ich czas wyrastania bywa różny.

Bardzo prosty chleb pszenny na pszennym zakwasie, nie wymagający przygotowywania wcześniej zaczynu. Wystarczy aktywny zakwas pszenny połączyć z mąką, solą i wodą. Zawsze zachwyca mnie fakt, że z tak prostych składników powstaje coś tak genialnego.


Już nawet nie pamiętam kiedy jadłam kupne pieczywo, co chyba całkiem dobrze wróży #128578; Szczerze mówiąc najbardziej lubię się nim zajadać z dodatkiem masła i prostych dodatków, które nie tłumią jego „domowego” smaku. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Forma ma znaczenie nie tylko wizualne. U Pani Iwonki bywa chleb tzw. Piekarz przysięga, że z tego samego ciasta.


Dwóch różnych nie opłaca się robić. I ten chleb, do bułek nie jest nawet podobny w smaku. No a to zupełnie inne pieczywo! Z moim chlebem na zakwasie dzieje się to samo. To mój pierwszy chleb na zakwasie jednak uważam, że wszystko zrobiłam dobrze i coś jest nie tak z proporcjami.


Nie mam drogich sprzętów i przy ostatni ręcznym wyrabianiu gdybym nie podsypała mąką to ciasto wylądowało by w koszu. Sam chleb ocenie jak go wreszcie po tych męczarniach go upieke.

Na razie straciłam do niego. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Jest to chleb pszenno-żytni, z przewagą jasnej mąki żytniej typ 720.


Mimo braku drożdży chleb bardzo szybko rośnie na samym zakwasie pszennym – przygotowanym dzień wcześniej na bazie aktywnego zakwasu żytniego. Ma bardzo chrupiącą skórkę i elastyczny miąższ. To jeden z powodów, dla których go uwielbiam. Inne to oczywiście smak, zapach i walory zdrowotne, jakich nadaje mu orkisz i dodatek zakwasu.


Ten przepis to także idealna okazja do przetestowania dopiero co przygotowanego zakwasu. Mam problem z twarda skorka chleba, juz w ten sam dzien jest jak kamien. Dla nas ok, ale dzieci nie chca jesc. Z kazdym chlebem na zakwasie mam taki problem.


Nie wiem czy to przez to ze pieke z termoobiegiem? Temp obnizam jak to przy tego typu. Najlepiej chleb orkiszowy na zakwasie, a nie na drożdżach. Dzisiaj podam przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje. Takiego chleba jak domowy nie kupisz w żadnej piekarni.


Ponadto robiąc chleb samodzielnie masz stuprocentową pewność, że do produkcji został użyty prawdziwy zakwas, a nie sproszkowany. Powinien udać się każdemu! Trzeba pamiętać, że chleby na zakwasie wymagają czasu, spokoju i kilku prób.


Generalnie chleb bezglutenowy na zakwasie jest trudniejszy niż na drożdżach. Chleb bezglutenowy na zakwasie. Dzien dobry, Prosze o podpowiedz!


Pierwszy raz robie zakwas i to byl moj pierwszy chleb upieczony na zakwasie. Mam bardzo mlody zakwas, dni. Ten wydaje się być w końcu ok, ale jest bardzo rzadki i nie rośnie jakoś super. Pachnie mocno drożdżowo. Czy to nadal jest dobry zakwas mimo że jest rzadki i nie bąbelkuje aż tak?


Jeśli będę chciała upiec na nim chleb to jak jeśli jest rzadki? No i pytanie czy na rzadkim zakwasie chleb się uda W ogóle? Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca.


Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty