wtorek, 4 lipca 2017

Leczo z papryki

Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. W Polsce przyrządzana jest często na oleju z dodatkiem cukinii, kabaczka lub bakłażanów. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej.


Danie można przygotować również na ryżu, zwiększając jego gęstość.

W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Przepisy na leczo są różne. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.


Leczo - danie proste i smaczne. Zobacz, jak zrobić leczo. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.

Niektórzy lubią dodać do lecza. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem. Gdy całość zacznie się gotować dodajemy pokrojoną cukinię - wielkość zależy od gustu - jeśli chcemy by była chrupiąca, kroimy na większe części, a jeśli chcemy by się rozpadła, kroimy na małe. Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy.


Gotowe papryki umieść w garnku z leczo. Dodać marchew pokrojoną w talarki. Do garnka możesz teraz dodać jednego obranego i posiekanego pomidora razem z całym sokiem i odrobiną wody lub też pół szklanki przecieru z pomidorów.


Dodaj też papryki w proszku: płaska łyżka słodkiej papryki, płaska łyżeczka papryki wędzonej, pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej. Następnie dodać paprykę, potem cukinię (w kostkę). Pomidory sparzyć, obrać i dodać do lecza. Coś ciepłego, sytego, domowego. Jeśli chcemy przyspieszyć proces można dodać sam miąższ, bez gniazd nasiennych.


Dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.

Później przełóż je wraz z cebulą i kiełbasą do papryki z pomidorami. Papryka żółta jest również świetnym. Duś całość przez minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką.


Najlepsza jest papryka czerwona z grubym miąższem. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub z grzankami. Rozpuść Bulion Warzywny Kogutek WINIARY w połowie szklanki gorącej wody i wlej do garnka. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować.


Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Dynia dodana do lecza nadaje mu słodyczy – osobiście, ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Do dania dodałam dość dużo pieprzu oraz ostrej papryki.


Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. Dodane przez krysienka_w: Tylko o kuchni. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Zapraszam na pyszne i słoneczne leczo z papryki, takie, które można jeśc od śniadania do kolacji.


Smakuje obłędnie jako danie podstawowe albo baza do dalszego eksperymentowania ze smakami. Mój mąż lubi do leczo z papryki dodać gotowana fasolę, a ja dla odmiany wolę dużo czerwonego chili. To jeden z moich ulubionych obiadów, dlatego w sezonie robię go kilka razy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty