czwartek, 27 lipca 2017

Chleb na zakwasie z drożdżami

Szybki chleb pszenno-żytni. Prosty chleb pszenny, na żytnim zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży – dzięki czemu chleb znacznie szybciej rośnie i nie wymaga wielogodzinnego wyrastania, a wciąż zachowuje smak chleba na zakwasie. Zakwas - wynaleziono go tysiące lat temu w Egipcie.


Zakwas to nic innego, jak mąka z wodą i… dużo ciepła. Dziś coraz częściej piecze się chleby na drożdżach - to łatwiejsze i mniej czasochłonne, ale… chleb jest zupełnie inny.

Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Zaczyn połączyć z wodą i dodać resztę składników ( drożdże pokruszyłam z mąką). Wyrabiać przez około -minut ręcznie, aż ciasto zrobi się sprężyste i elastyczne. Następnie przykryć i odstawić na minut do wyrośnięcia. Chleb na zakwasie i drożdżach.


Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Teraz o samym przepisie. Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem.

Dodane przez Pistacja w: Tylko o kuchni. W takiej maszynie można zastosować każdy przepis na ciasto wymagające wyrabiania. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Wszystko co najsmaczniejsze. Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach Prosty chleb w stylu wiejskim, pachnący i smaczny.


Nie wymaga pracochłonnego robienia tradycyjnego zakwasu. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Poniższy przepis zawiera kompletny sposób przygotowania chleba na drożdżach.


Jeżeli planujesz zrobić chlebek na zakwasie, polecam przepis na chleb na zakwasie i przepis na zakwas. Po pierwsze chleb na zakwasie najczęściej robiony jest z mąki żytniej w przeciwieństwie do chleba na drożdżach, który bardzo często powstaje z mąki pszennej. Składniki na zaczyn: Zakwas 75g.

Sama osobiście nie lubię zagmatwanych receptur chociaż według wielu z nich wychodzą fantastyczne potrawy. No dobra takie zostawiam sobie “od święta” jeśli mam więcej czasu i chęci do siedzenia w kuchni. Jak zrobić zakwas na chleb?


Niestety duża część pieczywa oferowana przez markety, a nawet piekarnie, składa się głównie z mieszanki, której skład jest właściwie nie do końca znany. Warto dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat i podjąć próbę samodzielnego przygotowania wypieku. Do tej pory piekłam chleb na zakwasie, wychodził pycha, ale dzisiaj się skusiłam na ten i jest przepyszny, prosty, szybki i nie trzeba się bawić z zaczynem.


Bardzo smaczny chlebek, mięciutki, w smaku neutralny, z chrupiącą skórką, przypominający nasze codzienne pieczywo na zakwasie. Samo wykonanie nie może być prostsze - jest to przepis na chleb bez wyrabiania! Proponuję obejrzeć filmik i wziąć się do. Od wielu miesięcy raz w tygodniu piekę bochenki chleba z przepisu Prosty chleb na zakwasie.


To dość wygodne, gdyż tylko raz rozgrzewam piekarnik, a pieczywa starcza na cały tydzień. W dodatku pod koniec tygodnia chleb nie jest ani trochę czerstwy. Czasem jednak człowiek potrzebuje odmiany.


Do pieczywa robionego na zakwasie zalicza się zarówno pieczywo pszenne, jak i żytnie. Najzdrowszym chlebem na zakwasie jest chleb razowy żytni, ponieważ zawiera najmniej kalorii, a bardzo dużo potasu, magnezu oraz białka. Taki chleb już na drugi dzień jest niesmaczny, kruszy się, psuje, a po kilku czy kilkunastu dniach może nawet zacząć pleśnieć.


To nie jest to czego szukamy! Spróbuj na pewien czas wyeliminować pieczywo drożdżowe, upiecz samodzielnie lub kupuj wyłącznie chleb na zakwasie i na własnym ciele poczuj różnicę. Czy piecze Pani ten chleb na drożdżach, zakwasie, czy tylko drożdżach? Co do proporcji w przepisie trudno oceniać z góry po samym przepisie.


Najprostszy przepis na chleb pszenny na drożdżach suchych. To super szybki przepis na chleb, który zawsze się udaje. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut.


Upieczony chleb od razu wyjmuję z formy i studzę go na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty