środa, 1 czerwca 2016

Chleb na suszonych drożdżach

Piękny, chrupiący chleb na drożdżach. Na blacie kładziemy dużą miskę, w której mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i solą. Jeśli używamy drożdży suszonych, możemy pominąć proces ich rozpuszczania się w wodzie i zacząć dodawać mąkę. Przepisy, jak zrobić - Smaker.


Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku.

Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin). Najbardziej spodobał mi się przepis na blogu Veggieola na “szybki chlebek włoski, który uda się każdemu” i to zdanie przesądziło sprawę. Chleb faktycznie udał mi się za pierwszym razem, do tej pory pamiętam, jak skakałam z radości, a było to ponad lata temu. Na szczęście ostatnio trafiłem na ciekawy wpis na blogu Strawberries from Polan w którym Ania podzieliła się bardzo fajnym przepisem na „Chleb dla opornych”.


Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia – z różnymi modyfikacjami – upiekłem ten chleb już trzy razy. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?

Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na suchych drożdżach. Dodane przez Molew: Tylko o kuchni. Dla mnie ta skorupa to pyszna, chrupiąca skórka. Wracając jednak do pytania: gdy upieczony chleb ostygnie, wystarczy włożyć go do foliowego woreczka i do chlebaka - na drugi dzień skórka będzie miękka.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Własnoręcznie wypiekany chleb otacza kuchnię zapachem świeżego pieczywa i gwarantuje niezapomniane posiłki w rodzinnym gronie. Jeśli zastanawiasz się jak upiec własny chleb na drożdżach suszonych, który przypominałby.


Dotąd zawsze piekłam chleb na drożdżach świeżych, dziś będzie na suszonych. Nabyłam je kiedyś ot tak, na wszelki wypadek… dziś przyszedł na nie czas. Do tego będą to uformowane prawdziwe bochenki chleba, dotąd bowiem piekłam w foremkach.


Wkładam do NIENAGRZANEGO piekarnika i nastawiam na 1stopni.

Studzę na kratce, żeby nie zaparował. Chleb można kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu. Chleb jest neutralny w smaku, można go dowolnie modyfikować dodając do niego przyprawy. Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże? Upieczony chleb studzić na kratce.


Na moim blogu jest jeszcze kilka przepisów na chleby domowego wypieku. Szczególnie polecam Ci: prosty przepis na chleb bezglutenowy – ten przepis na chleb robi furorę na blogu. Jest pyszny i długo zachowuje świeżość. Pyszny chleb z chrupiącą skórką. Zagniatanie ciasta trwa niecałą minutę.


Chleb z suszonymi pomidorami i kanapkowa pasta z tuńczyka. Teraz wyrabiamy ciasto ostatni raz i wkładamy do formy od babki prostokątnej i maczamy ręce w wodzie i wygładzamy chleb. Posypujemy słonecznikiem i przyciskamy do ciasta by się przykleiło do niego. Nacinamy nożem w poprzek na skos. Do pieca wkładamy czarną blaszkę z wodą i nastawiamy piec na 2stopni góra i dół.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga buszujaca w przepisach. Moja rodzina powiedziała pass chlebom sklepowym, tak więc wyjścia nie mam i piekę ostatnio chleb na okrągło. Ostatnio Karolina powiedziała, że dawno nie było chleba z suszonymi pomidorami. Chleb na drożdżach u nas króluje ostatnio najczęściej.


Pieczywo drożdżowe nie musi być nudne, to pieczone w domu jest smaczniejsze niż sklepowe. Pokazuje jak krok po kroku zrobić dobre pieczywo na drożdżach, dzięki tym przepisom zrobicie smaczne bułeczki oraz drożdżową bagietkę. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.


Każdy ma swój ulubiony przepis na coś. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny.


Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty