czwartek, 2 czerwca 2016

Panierka do ryby jak w smażalni

Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Pyszna ryba z nadmorskiej smażalni. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Miejscowość ma w większości zadbane chodniki i ulice. Co do ryb to nam najbardziej smakowała w Orce blisko naszego Ośrodka - ryba smażona prawie bez panierki oraz w Steku z rekina gdzie np. To jedna z najpopularniejszych konserw rybnych rybnych w naszym kraju.


W jaki sposób wykorzystać puszkowanego tuńczyka, aby przygotować smaczne danie?

Mamy dla was siedem ciekawych propozycji. Pułapki smażalni, czyli jak zjeść dobrą rybę nad polskim morzem. Co więcej – nęcą one nieświadomych niczego turystów na różne sposoby. Rybę w panierce przyrządza się bardzo łatwo i szybko. Taka ryba to doskonały pomysł na szybki obiad!


Jeśli ktoś miał już do czynienia z filetowaniem ryb na pewno poradzi sobie doskonale. Jeżeli jednak jesteś początkującym kucharzem, pamiętaj, że rybę przed panierowaniem i smażeniem należy najpierw odpowiednio przygotować. Rozgrzej olej na patelni, usmaż filety z obu stron na złoto.

Chrupiąca panierka do ryby – panierka z płatków kukurydzianych – przepis. Składniki: garść płatków kukurydzianych, łyżek mąki. Przepis prosto z nadmorskiej smażalni. Ryba była naprawdę wyśmienita.


Najlepszą rybę zaserwowano mi w Kamieniu Pomorskim. Wyciągnęłyśmy od właściciela smażalni przepis (chociaż zapowiedzial, ze i tak nie będzie tak dobra, jak jego ;)). Smażyć z dwóch stron na jasnozłoty kolor, dosmażyć na wolniejszym ogniu lub w piekarniku (około – min.) Porcje usmażonej ryby ułożyć na półmisku, przybrać zieleniną, osobno podawać ziemniaki i surówkę z warzyw. Wszystkie gatunki ryb, przeznaczone do smażenia w panierce przygotowujemy w ten sam sposób.


Maczamy rybę w jajku z obu stron i obtaczamy ją w zależności od upodobań albo w mące, albo w bułce tartej. Można też wymieszać bułkę z mąką w dowolnych proporcjach. Aby panierka dobrze się trzymała ryby, warto dodać do mąki lub bułki trochę mąki kukurydzianej.


Smażona ryba w panierce dodatkowo będzie miała ładniejszy kolor. Delikatne, lekko pikantne białe wnętrze w złocistej, chrupiącej otoczce… Niby zwykła ryba w panierce, ale jak smaczna:) Podaję tak, jak nuggetsy, czyli kroję rybę w małe kawałki, doprawiam, panieruję, a po usmażeniu serwuję z zimnymi sosami do maczania. Rozmawiamy z właścicielem smażalni.


Największe wały odchodzą na rybie w cieście Nadmorska gastronomia działa tylko przez miesiące w roku. Dorsza z obu stron maczamy w mące, następnie zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim oleju przez 4-minut w zależności, od tego, jak gruba jest ryba. Ocet do ciasta dodaję dlatego, że ciasto nie przyjmuje wtedy tyle tłuszczu podczas smażenia.

Panierka musi być złota i chrupiąca. Ciasto musi być dosyć gęste. Przygotowanie dania perfekcyjna smażona ryba w cienkiej, chrupiącej panierce. Ryby opłucz pod bieżącą wodą (jeśli używasz mrożonych, najpierw je całkowicie powoli rozmroź w lodówce). Dokładnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem.


Skrop sokiem z cytryny i odstaw na minut. Koniecznie należy dobrać odpowiedni tłuszcz do smażenia ryby. Może się zdarzyć, że nieodpowiedni olej zacznie się palić zanim potrawa będzie gotowa. Powodzenia życzę wszystkim smakoszom ryb. Pierwszy raz, drugi, piąty - może się nie udać.


Ale kiedy wreszcie się uda - nigdy nie znajdziecie tego smaku w smażalni - tylko w domu! Jak usmażyć rybę – panierka do ryby, ryba w cieście. Wartość odżywcza ryb i przetworów rybnych zależy od obróbki termicznej, jakiej poddawany jest produkt oraz od składników, które dodaje się w trakcie przygotowywania ryby. Filet z ryby jest wygodną i łatwą do przygotowania potrawą.


Dosłownie w kilka chwil można wyczarować z niego danie proste, smaczne i estetyczne. Najprościej filet z ryby smażyć, dusić, przygotować w chrupiącej panierce, parować z nadzieniem albo upiec. A ty, gdy kupisz filet z ryby, to co z nim robisz?


Trzeba być świadomym tego, że panierka zwiększa kilkukrotnie kaloryczność potraw podczas smażenia. I nie ma tutaj znaczenia to, czy wykorzystujemy do przygotowania posiłku domowo robioną, tradycyjną panierkę, czy gotową kupioną w sklepie. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Smak mojej kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty