poniedziałek, 27 czerwca 2016

Dobry przepis na naleśniki do krokietów

Ciasto na naleśniki do krokietów jest niezwykle proste do wykonania. Zrobisz je dosłownie w kilka minut, dlatego ten przepis idealnie nadaje się na ekspresowy obiad. Ich smak zachwyci dosłownie wszystkich Twoich domowników – zarówno tych starszych, jak i tych najmłodszych. Sprawdź nasz przepis na ciasto na naleśniki do krokietów!


Ja osobiście robię je już od kilku lat i właściwie robię je całkowicie na oko… dodaję trochę wody, trochę mleka, soli i innych przypraw na jakie akurat mam chęć.

Parę razy użyłem też wody gazowanej wtedy ciasto było bardziej … pulchne, choć nie aż tak bardzo. Krokiety to tak naprawdę zapiekane naleśniki nadziewane farszem. Krokiety mogą być podawane jako danie główne, mogą być dodatkiem do czerwonego barszczu, krokiety można przygotować na wiele sposobów. Jednak podstawą każdego rodzaju krokieta jest właściwe ciasto.


Przedstawiam świetny przepis na naleśniki na krokiety. Unosimy szybko patelnie za raczke i poruszajac na wszystkie strony, rozprowadzamy równomiernie ciasto na patelni.

DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Nie przepadam za naleśnikami, mąż z kolei uwielbia je. Jak ma ochotę na naleśniki, kupuje je w zaprzyjaźnionym sklepie.


Są bardzo smaczne (nawet ja czasami się skuszę), ale niestety bardzo drogie. Dzisiaj przez przypadek wpadłam na ten przepis i postanowiłam zrobić mu niespodziankę. Chcę powiedzieć że przepis na naleśniki jest rewelacyjny! Pieką się cudownie i nie trzeba dodawać na patelnię oleju ani smarować słoninką. Właśnie je zrobiłam i jestem zachwycona,po raz pierwszy żaden naleśnik mi się nie porwał.


Jeżeli ktoś pisze że przepis do niczego to znaczy że ma tak dwie ręce do gotowania i takiej osobie nawet woda się przypali. Naleśniki z ciecierzycy. Napoje Kawa na dzień dobry. Dobry blender, który blender wybrać. Sprawdź, jak zrobić idealne naleśniki na krokiety.


Oto przepis na doskonałe ciasto naleśnikowe na krokiety według Magdy Gessler. Zapraszam zatem na ciasto na naleśniki według starej receptury, starej ale zawsze aktualnej i sprawdza się wyśmienicie!

A ty – jak robisz naleśniki? Gotowe placki się studzi i dopiero później wykłada farszem. Krokiety zawija się w rulon, panieruje i ponownie smaży na patelni.

W ten sposób robi się każdy rodzaj krokietów: z mięsem, pieczarkami oraz z kapustą i grzybami. Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.


Przepis na krokiety, niezależnie od farszu, nie jest trudny. To tylko naleśniki wypełnione ulubionymi składnikami, zrolowane, zapanierowane i usmażone. Ważne jest by mieć sprawdzony podstawowy przepis – czyli dobry przepis na naleśniki. I eksperymentować z farszem, bo to danie może powstać praktycznie ze wszystkiego. Nie, proszę pani, to nie jest idealny przepis na naleśniki.


Mierny, w najlepszym przypadku. Prosty przepis na naleśniki pyszny i sprawdzony przepis. Wbijamy do miski jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli, mieszamy, następnie dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy wodę. Aby ciasto nie przywierało do pate. To doskonały pomysł zarówno na danie główne bądź deser ale chyba najbardziej pasują do śniadania.


Ciesząc się wybornym smakiem. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Najlepsze naleśniki to te cienkie, elastyczne, ale chrupiące na brzegach. Jak zrobić takie naleśniki? To mój ulubiony, sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe.


Warto znać przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami, by wykorzystywać go również na inne okazje. Niewątpliwą zaletą tego dania jest fakt, że można zrobić jednorazowo sporo krokietów, zamrozić je, a następnie korzystać z nich zawsze wtedy, kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu. To dobre danie „resztkowe”, wykorzystujące mięso na którym gotował się rosół albo resztki pieczeni z obiadu. Pamiętam harcerską wigilię i podobne krokiety na słodko z białym serem, które moja mama usmażyła szybko, bo było łatwo i tanio.


To dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z wywaru mięsa. Na wypadek, gdyby ktoś nie wiedział jak zrobić, przepis podaję. Mielimy je razem z warzywami z rosołu (marchewką i pietruszką) oraz z podsmażonymi z cebulą pieczarkami.


Farszem nadziewamy naleśniki a następnie obsmażamy w panierce. Jeśli tylko masz ochotę na odrobinę grubsze naleśniki to wystarczy, że wlejesz na patelnię więcej ciasta. Krokiety smażę na maśle klarowanym i zawsze tylko tyle ile akurat potrzebuję. Przepis świetny, naleśniki wychodzą cienkie, nic mi się nie rwały. Ten przepis na ciasto na naleśniki możesz zatem wykorzystać nawet do zrobienia krokietów.


Bo pasuje do nich i farsz mięsny i warzywny, z kaszami, grzybami, serami czy nawet orzechami. Dodaj do nich jajka, ubite białka, dopraw do smaku i usmaż albo upiecz. Do tego typu krokietów pasować będą dipy: ziołowy albo czosnkowy.


W podobny sposób przygotujesz również kotlety jarzynowe. Do ziemniaków dodaj miękkie warzywa, na przykład ugotowaną marchewkę i groszek konserwowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty