piątek, 17 czerwca 2016

Przepis na ser do sernika

Jego bladość pokryla starta gorzka czekolada i cukier puder. Dzięki za błyskawiczny przepis i mało mycia #128540; po mieszaniach. Sernik wiedeński z borówkami.


Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Mama koleżanki piecze ciasta podobnie jak jovita ser Mój ulubionyi bardzo mi smakują jej serniki. Natomiast ja piekłam kiedyś z sera w wiaderkach,ulubionym był z firmy Krasnystaw i raz mi się udał a raz nie.

Do sernika użyłam sera wieluńskiego Mój ulubiony. W obydwu przypadkach postępowałam zgodnie z przepisem, dokładnie ubiłam pianę z białek. Nie wiem czy na niepowodzenie (smak, mało zwartą konsystencję i wygląd) ma wpływ ser czy zbyt duża ilość.


Następnie małymi porcjami dodawaj ser. Do masy serowej dodaj budynie i dalej ucieraj. Ubij pianę z białek na sztywno i połącz z masą serową. Rodzynki umyj odsącz i oprósz mąką.


Blaszkę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Przełóż do niej masę serową. Jeśli koniecznie chcesz użyć sera z wiaderka, musisz wiedzieć, że każdy ser z kubełka smakuje inaczej. Przede wszystkim decydując się na zmielony już ser do sernika, sprawdź jego skład. Aby spód wypieku wyszedł złocisty, osobno utrzyj żółta z kostką do pieczenia, a następnie połącz je z mąką, białka natomiast ubij na sztywną pianę.


Wraz z dodatkiem kwaśnej śmietany zapewnią masie na ciasto puszystość. Sekret pysznego sernika tkwi w odpowiedniej masie serowej. Klasyczny przepis na polski sernik ze zmielonego twarogu, z utartym masłem i żółtkami. Pieczony do zrumienienia się wierzchu i posypany po upieczeniu cukrem pudrem. Możecie zrobić go w wersji waniliowej lub pomarańczowej czy cytrynowej (dodając wanilię lub skórkę z pomarańczy czy cytryny).


Inną zaletą tego sernika jest szybkość przygotowania i niski poziom trudności. Przygotowanie zacznij od masy. Cukrem Wanilinowym WINIARY, a białka ubij na pianę. Budyń o smaku waniliowym WINIARY i mąkę.


Całość wymieszaj z białkami i dodaj bakalie. SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny.


Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera.

Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Najlepszy przepis na sernik ze złotą rosą jaki do tej pory udało mi się skomponować.


Jestem z niego bardzo zadowolona, dlatego też uważam, że jest to wersja ostateczna. Cudowny, idealnie kruchy spó który fantastycznie się komponuje z miękką, wręcz budyniową masą serową oraz delikatną, bezową pianką. Uważamy, że takie okazje należy wykorzystywać, więc na pewno pieczemy (i zjadamy) sernik. No właśnie - przepisów jest multum, a który najlepszy?


Gotowany, a może wegański z kaszy jaglanej? Jeżeli natomiast zamierzasz zmielić ser w maszynce, to również zakup ten ser lepszej jakości i zmiel go dla pewności dwa razy, żeby usunąć wszystkie możliwe grudki. Jeszcze do niedawna miałam spory problem z upieczeniem domowego sernika i jego pękaniem podczas pieczenia. Jako dodatki idealnie pasują do sernika bakalie, ale także skórka otarta z cytryny, owoce czy kakao.


Liczba przepisów na serniki jest chyba nieograniczona, niektórzy robią go na kruchym spodzie spód może być też zrobiony z herbatników lub biszkoptów, ale znakomity (i troszkę mniej kaloryczny) będzie ten bez spodu. Możemy ułatwić sobie to zadanie i kupić ser w wiaderku dobrej jakości. W przypadku osób na diecie wegańskiej ciekawą alternatywą jest użycie tofu.


Jak przygotować odpowiedni spód do sernika na zimno? Jeśli chcesz, do masy serowej możesz dodać skórkę startą z pomarańczy lub cytryny, a także 2-łyżki miękkich rodzynek. Dowolny ser półtłusty lub tłusty, który należy zmielić dwa razy w maszynce. Ser twaróg do zmielenia. Jeśli szukacie smaku sernika, jak u babci, to odpuśćcie sobie kubełkowe i po prostu zmielcie twaróg, najlepiej taki kwaskowaty.


Wypróbowałam wiele przepisów na sernik na zimno, ale ten nie ma sobie równych. Czasami idę na łatwiznę i kupuję w sklepie ser zmielony podwójnie lub potrójnie w wiaderku ewentualnie foliowym woreczku. Wyszedł puszysty, delikatny i po prostu pyszny.


Dziękuję za kolejna kuchenna inspirację!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty