środa, 8 czerwca 2016

Blog o pieczeniu chleba

Wyjęty z pieca o północy smakował jednak wybornie. Posmarowany masłem i posypany solą. I choć daleko mu było do smaku, za jakim tęskniłam, połknęłam bakcyla i zaczęłam piec.


Od czasu pierwszego chleba-kamienia, wypróbowałam niezliczoną ilość przepisów i upiekłam setki bochenków, bułeczek, rogalików. Szukasz przepisu na chleb? Wszystko o pieczeniu własnego chleba.

Porady i sprawdzone przepisy na chleb na zakwasie, bezglutenowy, razowy i chleb żytni. Całość dokładnie i delikatnie mieszamy, do połączenia się składników. Po upieczeniu studzimy na kratce i dekorujemy cukrem pudrem. Moja strona o pieczeniu chleba istnieje już ponad lat. Zainwestowałam w nią dużo czasu, energii i nie tylko :).


Ale wszystko się kiedyś kończy. Strona się zestarzała a ja razem z nią. Postanowiłam więcej w nią nie inwestować, ale też uprzedzając wszystkie pytania - nie zamykać.


Bochenek chleba fendu miał dołączyć do zakręconej listy kwietniowej Na zakwasie i na drożdżach, ale niestety spóźnił się.

Jego forma, którą uzyskuje się przez odpowiednie kształtowanie bochenka, pozwala upieczony chleb łatwo przełamać na pół. Ten wypiek ma swoje miejsce we francuskiej historii chleba. Do ostudzonej masy wmiksować żółtka, dodać mąkę i białka. Wystudzić przekroić na dwie części. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, rozsmarować na blasze wyłożonej papierem i posypać po wierzchu orzechami.


Piec około minut w 140`C. Dla mnie zapach świeżo upieczonego chleba jest wyjątkowy sam w sobie. Przywołuje miliony dobrych wspomnień domu rodzinnego w Wielkopolsce. Przepis na ten chleb na zakwasie znalazłam jakiś czas temu w internecie i dzięki mojej siostrze, która ofiarowała mi część swego żytniego zakwasu, ten chleb mógł powstać.


Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni. Nurtuje mnie tylko jedna rzecz, otóż za każdym razem wydaje mi się, że bardzo dokładnie owijam tortownicę folią aluminiową, owijając ją przynajmniej dwa razy dookoła oraz pod spodem, a i tak woda gdzieś szczelinami się dostaje do środka. Blog jednak żyje, komentarze czytam i odpisuję na nie.


Mimo że ostatnio miałem rzeczywiście mało czasu i na pisanie, i na pieczenie chleba. Ale to tylko dygresja – nie o tym chcę tu pisać. Wspomniany w tytule prezent, to oczywiście nie ten wpis, lecz coś innego. Brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. W 7ml wrzątku rozpuścić galaretki schłodzić i odłożyć do lekkiego stężenia.


Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pyszny blog o gotowaniu i pieczeniu z sercem 3.

Ciasto lekkie jak chmurka. Puszysty biszkopt nasączony kawą, aksamitny krem tiramisu z dodatkiem świeżych malin i warstwą bitej śmietany. Blog o pieczeniu domowego chleba na zakwasie, grzybach leśnych, ziołach i domowej zdrowej kuchni. Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni.


Cóż może nam zastąpić uczucie satysfakcji, które czerpiemy z pieczenia? Możemy przecież od razu je poznać - patrząc na zadowolone miny domowników, pałaszujących nasze słodkie przysmaki :) Jeżeli nie znasz tego uczucia, albo nie wiesz o czym piszę - to koniecznie spróbuj i upiecz coś! Mała Cukierenka to strona poświęcona słodkiemu światu deserów, wypieków, ciast, ciasteczek i słodyczy. Ciągle się rozwijam i wprowadzam nowe kategorie. Zapraszam więc do wspólnego kosztowania i smakowania.


To piękny sposób, żeby zadbać o zdrowie swoje i bliskich, nauczyć się przydatnej umiejętności, a przy okazji poddać medytacyjnemu rytmowi piekarskich czynności. Pieczenie chleba w domu wyrasta na prawdziwy wielkomiejski sport. Dla was prześwietlamy chlebowe trendy!


Przewodnikiem po najlepszych piekarniach, kursach i książkach poświęconych wypiekaniu rumianych. Trudno mi krytykować tzw własną recepturę, ale chyba musi Pan nad nią popracować. Zazwyczaj spotykam się z robieniem chleba i na siłę ugniatanie bochenków co prowadzi do zbyt go, kruszącego się po upieczeniu miąższu chleba.


Ale o wlewaniu ciasta chlebowego do formy jeszcze nie słyszałam. Rynn’s Om Nom Nom Przepis: O pieczeniu chleba na zakwasie. Dziś nie będzie konkretnego przepisu, dziś będzie o pieczeniu chleba na zakwasie. Dla początkujących, czyli dla mnie ;)) Na początek zaznaczę, że odwalam kompletną amatorszczyznę jeżeli chodzi o chleby, wybieram przepisy łatwiejsze, upraszczam sobie robotę jak tylko mogę. Z całą pewnością tak jest, ale z drugiej strony trudno sobie wyobrazić śniadanie bez kromki chleba.


A propos pieczenia chleba, to jest to element mojego niespełnionego wielkiego marzenia. Od zawsze marzę o domu na wsi, z sadem, kurkami, malwami pod ścianą, sznurem z praniem na wietrze suszonym i właśnie o pieczeniu chleba- w prawdziwym piecu chlebowym. O konfiturach nic nie wiem.


Czy oszczędzam - nie zastanawiałam się nad tym. Zdrowiej jest wtedy, kiedy chleb piecze się nie z mieszanek - ale ja używam gotowych mieszanek, bo w razie pilnej potrzeby mam nieomal stuprocentową gwarancję, że wyjdzie. Ja kupiłam wypiekacz,żeby ułatwić sobie życie. Kupuję gotowe mieszanki,ale nie z supermasketów,tam są z polepszaczami i różnymi E. Mój blog o szyciu i rękodziele brummig.


Blog wziął się stą że różni ludzie ciągle pytają mnie o różne rzeczy, więc dla nich głównie jest ten notatnik, ale też dla wszystkich, których idea tego bloga porwała i jest im bliska, z czego oczywiście bardzo się cieszę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty