środa, 22 czerwca 2016

Przepis na naleśniki francuskie

Przepisów na dobre naleśniki nigdy dość ;-). To jest przepis od Julii Chil który chwaliliście na facebooku. Klasyczne, francuskie, cieniutkie, proste w wykonaniu. A może by tak dla odmiany przygotować crepes, czyli cienkie naleśniki francuskie?


Ten przysmak znany jest na całym świecie, szczególnie w wersji crêpes suzette, czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach. Na każdego naleśnika kłaść troszkę szynki, pieczarek, różyczki brokułu, posypać ziołami i na koniec położyć ser. Kłaść po dwa na rozgrzaną patelnię, trzymać pod przykryciem minuty, pod koniec dodać masło, smażyć chwilę aż ser w środku się rozpuści.


Naleśniki złożyć na pół. Na jajko przypada zamiennik w postaci łyżki lnu zalanej 1-łyżkami wody. Co więcej, naleśniki są daniem, które smakuje chyba każdemu. Dodatkowo są łatwe w przyrządzeniu i przyjazne domowemu budżetowi. Te wszystkie czynniki mogą sprawić, że naleśnik francuski nie jest uważany za danie wykwintne czy pokazujące.


Na patelni roztapiamy masło i smażymy naleśniki z obu stron - na złoto. Możemy podawać w tej formie, lub z owocami i cukrem pudrem. Bardzo popularne we Francji są naleśniki dodatkowo polewane sosem z karmelizowanych owoców - np. Jeśli lubimy bardziej słodsze wersje, to naleśniki można podsmażyć na karmelu. Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami - poznaj najlepszy przepis.


Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Ponownie wkładam złożony naleśnik na patelnię i podsmażam dosłownie po kilka sekund z każdej strony. Gotowy naleśnik posypuję ponownie cukrem i skrapiam sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Jeśli pierwszy naleśnik jest za ciężki, do reszty ciasta domieszać trochę wody, dodając po łyżce. Usmażony naleśnik powinien mieć nie więcej niż mm grubości.


Usmażyć naleśnik na próbę, aby sprawdzić konsystencję ciasta, ilość mieszczącą się na patelni oraz jej rozgrzanie. Posmarować dno patelni słoniną lub olejem. Różnią się jedynie składem. Do standardowej listy składników należy bowiem dodać olej lub masło.


Ciasto ma wówczas nieco inną konsystencję, ale zachowuje lekkość i doskonały smak. Prawdziwe naleśniki po francusku zrobione są dodatkowo z mieszanki mąki pszennej i pełnoziarnistej. Możecie je podawać oprószone tylko cukrem pudrem, bądź z francuską śmietaną, ewentualnie wymieszać śmietanę z jogurtem greckim. Oczywiście naleśniki będą idealne z każdym dżemem jaki lubicie najbardziej, bądź z sezonowymi owocami. Sprawdzony przepis na naleśniki francuskie mojej Mamy od MniamMniam.


Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Z czym podawać francuskie naleśniki?


Nasz przepis na naleśniki po francusku to tylko baza do niezliczonej ilości słodkich i słonych wariacji. Crêpes w wersji deserowej doskonale smakują z wszelkiego rodzaju kremami, słodkimi przetworami, owocami i bitą śmietaną. Mags Obserwuj bloga Obserwujesz bloga The Gateau. Może i jest to przepis na naleśniki z nutellą i bananami, ale te francuskie naleśniki podałam z migdałami i truskawką. Oryginalne są bez tego dodatku, ale raz na jakiś czas lubię uzupełnić je czymś jeszcze.


Którymś razem podsmażałam banany w olejku rumowym. Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne.


Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kwestia smaku naleśniki francuskie. Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty