piątek, 27 października 2017

Przepis na gofry bez masła

Kiedy mam ochotę na małe co nieco, to sięgam po gofry. Czasem robię takie gofry bez tłuszczu, które ze spokojniejszym sumieniem zjadam nawet wieczorową porą. Najchętniej układam na nich owoce i polewam swoim ulubionym, czekoladowym sosem. Prosty deser, w dodatku szybki, a jeszcze lepszy, bo bez tłuszczu. Przepisy, jak zrobić - Smaker.


To znaczy, że coś jest mega super.

Właśnie te Twoje gofry są nie z tej ziemi! Skoro podobno robię „najlepsze gofry na świecie”, które są dodatkowo „nie z tej ziemi”, to koniecznie muszę się z Wami podzielić przepisem. Testowałam wiele przepisów, ale ten jest zdecydowanie najlepszy. Wracając jednak do gofrów.


Gofry są kruche i chrupiące. Jest wiele sposobów na to, by gofry wyszły świetne. Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad.


Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania.

Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Robię go od lat i zawsze jest dobry. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry.


Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser.


Jaki jest przepis na gofry? Każdego lata próbujesz dociec, co takiego zawierają przepisy na ciasto na gofry, sprzedawane w budkach turystom - i wciąż nie udaje ci się poznać ich sekretu. Jeśli marzą ci się złociste, chrupiące gofry, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ciasto na gofry. Poznaj słodką tajemnicę.


A skoro mowa o przepisach podstawowych i bazowych, to zobacz koniecznie jak zrobić idealny biszkopt oraz mój ulubiony przepis na domowe pancakes. Są zrobione ze składników, które używamy codziennie do obiadów czy pieczenia ciast, dlatego też można je wykonać praktycznie od razu bez potrzeby poszukiwania składników w sklepie. Przedstawiam przepis, z którego ja często korzystam. Wczoraj zrobiłam moje ulubione gofry bez jajek.


Poszły wszystkie na jedno posiedzenie.

Wymieszaj dokładnie mleko, żółtka i stopione masło. Wlej tę mieszaninę do suchych składników i wymieszaj (mieszaj od środka wgłębienia na zewnątrz). Białka ubij na miękką pianę, a następnie dodaj je do ciasta. Nalej porcję ciasta do rozgrzanej gofrownicy i piecz, aż gofry będą gotowe.


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Ciasto BEZ (jajek, mleka, masła) - BaBy w kuchni ciasta czekoladowe Ciasto BEZ (jajek, mleka, masła) Nie myślcie sobie, że to ciasto jest takie zdrowe. Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku.


Pierwsze ale mam nadzieję, że nie ostatnie bezglutenowe gofry bez jajek. Tym razem wersja na słono z dwóch powodów. Po pierwsze, wszystkie przepisy na gofry jakie do tej pory umieściłam na blogu były w wersji słodkiej, a po drugie zabrakło mi tego dnia chleba, więc gofry były idealnym, szybkim zamiennikiem pieczywa bezglutenowego. Popularne są szczególnie w Belgii (stąd nazwa), gdzie sprzedaje się je w budkach na ulicach miast, ale chętnie jedzone są także poza jej granicami.


Zrobienie gofrów belgijskich jest na tyle proste, że bez problemu można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni. Do miski z żółtkami, cukrem i masłem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie miało aksamitną konsystencję, następnie dodajemy białka.


Na sam koniec możemy dodać alkohol. Ciasto na gofry odstawiamy na minut, następnie tradycyjnie pieczemy w gofrownicy. Woda sprawia, że gofry wychodzą bardziej chrupiące, więc nie polecam zamieniać jej na mleko.


Polecam nie tylko alergikom! Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy na rumiano (kilka minut). Robiłam je tego dnia razy, najpierw dla dzieci a potem dla męża.


To chyba najprostszy przepis na gofry. Nie zawierają cukru ponieważ z założenia miały zostać podane z Kremem Daktylowym oraz Domowym Dżemem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry bez mleka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty