wtorek, 3 października 2017

Jak upiec chleb bezglutenowy bez drożdży

Jak upiec chleb bezglutenowy bez drożdży

Próbowałam więc piec chleby bezglutenowe, zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie – w końcu osiągnęłam nawet w miarę zadowalający efekt. Ale taki chleb był dla mnie zbyt gliniasty i za ciężki, albo za bardzo się kruszył, a smakowo też nie powalał. Ponieważ w swej kulinarnej karierze upiekłam wiele chlebów, które nawet mi wychodziły, pomyślałam, że może warto poeksperymentować z mąką bezglutenową i upiec chleb bezglutenowy. Poczytałam trochę o wypieku chleba bezglutenowego w Intenecie i zabrałam się do pracy.


Jak upiec chleb bezglutenowy bez drożdży

Mąki bezglutenowe nie są takie przyjazne jak te z glutenem. To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Najlepsze chleb bezglutenowy i bez drożdży jaki jadlam – smakuje niemalże jak normalny! Byłam zmęczona tymi gliniastymi chlebami na zakwasie, przestalam jeść już chleb z rozpaczy, a tu taka perełka. Dziękuję za ten przepis!


Chleb bezglutenowy bez drożdży. Mam dzisiaj dla was chleb bezglutenowy bez drożdży, bez zakwasu, bez jajek i bez skrobi. Zdrowo, ekologicznie, bez alergenów! Jedyne co mogłam zrobić lepiej to upiec go w krótszej i wyższej foremce, żeby był bardziej kształtny – lekcja na kolejny raz, który pewnie.


Postanowiłem zrobić dość nietypowy chleb. Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Nie mogę dodać drożdży, a zamiast mleka mogę dać ew. Ten chleb jest po prostu przepyszny!


Nie przypuszczałam, że chleb bezglutenowy może być tak dobry i tak prosty w przygotowaniu! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb bezglutenowy bez drożdży. Jak upiec dobry chleb bezglutenowy? A gdyby tak jeszcze bez jajek, bez mleka, bez drożdży i bez wyhodowanego wcześniej zakwasu bezglutenowego?


I co równie ważne, bez tej całej niepewności Wyjdzie? Sama piekłam chleby żytnie na domowym zakwasie ale odkąd dowiedziałam się że mam hashimoto i musiałam odstawić gluten piekłam chleb gryczany na drożdżach,które nie do końca mi służą. Ale etap pieczenia chleba w każdym przypadku zachowałam taki sam,stary sposób piekarnicze. Mianowicie piekarnik nagrzewa do maksimum góra dół. Jest, jeśli zrobi się go na zakwasie bezglutenowym, na blogu jest przepis.


W dziale bezglutenowym jest też kukurydziaby chlebek z sodą oczyszczoną i bezglutenowy chleb życia bez drożdży. Kilka tygodni temu odkryłam w Rossmannie ciemny, wieloziarnisty, naturalny chleb Sesambrot. Pełen ziaren i dobrej mąki.


Niestety, nagle się pojawił i nagle zniknął… Mam kilka własnych, wypracowanych przepisów na bezglutenowy, wieloziarnisty chleb na zakwasie, bez grama drożdży (na zdjęciu wypiek z grudnia). Upieczony z dobranych przez siebie składników, z miłością matki, męża czy żony #128578; , w domowym piekarniku. I nie jest ważne, czy kromki będą się tak pięknie wyginać, jak w chlebie z mixów Bakels (na zdjęciu), czy będą kwadratowe, zielone lub białe albo czerwone. Po prostu: domowy chleb bezglutenowy jest najlepszy na świecie. Do jego przygotowania potrzeba białej mąki ryżowej, mąki z tapioki, cukru, sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, soli, siemienia lnianego i maślanki.


Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę. To była najlepsza piętka chleba z masłem ever! Kolejne dwie świeże piętki odstąpiłem już swojej małżonce – nie wiem jak to rozwiążemy w. Kasza gryczana niepalona, woda i sól – te trzy składniki wystarczą żeby upiec nadzwyczajny i super-zdrowy chleb bezglutenowy. Jego wyjątkowość tkwi w sposobie przygotowania - moczeniu kaszy do uzyskania czegoś na kształt zakwasu.


Jednak kilka tygodni temu znajoma opowiedziała mi jak zrobić bezglutenowy chleb, który jest bajecznie prosty. Bardzo mnie to zaciekawiło i stwierdziłam, że co mi zależy, spróbuję go upiec, najwyżej nie wyjdzie. Wydawało mi się trochę fizycznie niemożliwe, że chleb wyrośnie do normalnych rozmiarów bez drożdży, czy zakwasu. Nie wyrasta tak mocno jak klasyczny, na zakwasie czy drożdżach, ale gwarantuję, że trochę urośnie, a elastyczności nada mu siemię lniane. Jak każde ciasto bezglutenowe, wymaga więcej wody niż klasyczne, pszenne wypieki.


Przepis na chleb bezglutenowy- porady. Brakuje w nich glutenu, który odpowiedzialny jest za elastyczność, pulchność, wilgotność i kształt chleba. Jak widzicie, gluten odpowiada za wiele ważnych właściwości chleba.


Bez niego chleb jest inny, co nie znaczy, że gorszy. Szukałem przepisu, aby przygotować dobry chleb bez jajek i drożdży, taki który będzie idealną opcją dla wszystkich alergików (dostaje dużo pytań od Was o takie wypieki). Po kilku próbach udało mi się zrobić najlepszy chleb bezglutenowy jaki jadłem od dawna. Moim zdaniem jest idealny!


Okazuje się, że jest to bardzo łatwe, nawet bez gumy guar. Mamy dla Was sprawdzony przepis! Składniki: Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, siemię lniane, sól i drożdże.


Jak upiec chleb bezglutenowy bez drożdży

Zastanawia mnie czy by wyszedł i jak długo trzeba by go piec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty