piątek, 6 października 2017

Pieczenie gofrów

W większym naczyniu zmiksować mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtka (np. blenderem). Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Porcję ciasta przelać do rozgrzanej gofrownicy i piec przez około - minuty, do rumianego koloru i chrupkości. Gofry piec przez około - minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.


Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.

Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym. Lub podawać z ulubionymi dodatkami np. Wracając jednak do gofrów. Jest wiele sposobów na to, by gofry wyszły świetne. Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad.


Jedna z nich jest taka, że nie wolno zaglądać do gofrów w trakcie pieczenia. Jest to kluczowe przy przepisie na ciasto na gofry chrupiące. Dodane przez cytryna w: Tylko o kuchni.

Spróbuj rozgrzac olej do temperatury takiej jak frytki smażysz,a potem minimalnie zmniejsz. Zdjęcia Waszych Gofrów wykonanych według naszego przepisu. Dziękujemy za nadesłane zdjęcia i czekamy na więcej!


Chwalicie nasz przepis, zajadacie się goframi i cieszy nas, że nasz wypróbowany przez lata przepis do dnia dzisiejszego cieszy się tak wielką popularnością. W daje kolejne oszczędności energii przy wypieku gofrów. Jedyny punkt, w którym popełniłam błąd to to, że lekko ubiłam całość mikserem, ale moim zdaniem nie zrobiło to znacznej różnicy, błąd musi być w przepisie :) Do tego gofry nie chciały odkleić się od gofrownicy (piekłam w piekarniku, w metalowych formach).


Ja mam ulepszony przepis - moje wychodzą fajne chrupiące - szkl mleka, szkl maki, budyń, jajka, łyżki cukry, płaska łyżeczka sody, łyżeczki proszku do pieczenia, szkl oleju. Domowe gofry nie mają sobie równych! Proste w przygotowaniu, które możesz zrobić samodzielnie, a w dodatku do wyboru w dwóch wersjach - słonym i słodkim. Poznaj sekret pysznych, chrupiących gofrów.


Ciasto przelać do foremki silikonowe w kształcie gofrów. Piekarnik nagrzać do 2stopni i piec około minut. Po tym czasie wyjąć z pieca, wyłożyć gofry na papier do pieczenia i zapiekać jeszcze około minut.


W ten sposób zarumienią się i będą chrupiące. Gofry są bardzo dobrą alternatywą na deser dla całej rodziny. Są zrobione ze składników, które używamy codziennie do obiadów czy pieczenia ciast, dlatego też można je wykonać praktycznie od razu bez potrzeby poszukiwania składników w sklepie.


Przedstawiam przepis, z którego ja często korzystam.

PIECZENIE GOFRÓW Rozgrzewam patelnię z dwóch stron tuż przed dodaniem do ciasta białek – patelnia grzeje się szybko i równomiernie. Wlewam do niej ¼ ciasta – tak żeby ciasto równo pokryło dolne kratki gofrownicy i zakryło dwumilimetrową warstwą górę perforacji – i zamykam patelnię. Bardzo lubię gofry na słodko i wytrawnie, dlatego na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na gofry. Oczywiście do pieczenia gofrów potrzebna jest gofrownica. Ja mam dwie, jedną w kształcie serc a drugą w kształcie kwadratów.


Teraz marzy mi się masywna gofrownica do pieczenia belgijskich gofrów czyli gofrów na drożdżach. Jakiś czas temu otrzymałam silikonową formę do pieczenia gofrów od firmy Tupperware. Forma przeznaczona jest do pieczenia gofrów w piekarniku. Jest alternatywą dla osób, Zobacz więcej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga colorfulrecipesblog. Ciasto możesz przed pieczeniem wzbogacić dodatkiem cynamonu, kakao lub przyprawy do piernika. Staraj się nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia. Jeśli jednak po otwarciu okaże się, że wafle są zbyt jasne – przykryj je ponownie bardzo dokładnie i piecz do uzyskania złocistego koloru.


Po upieczeniu wyjmij gofry z gofrownicy. Używaj do tego celu specjalnych łopatek, gofry nie będą się łamać, a ty unikniesz poparzeń.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty