A robi się go następująco: 2g gorącej wody o temp. Na drugi dzień wymieszać. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty chleb żytni bez zakwasu. Jak na razie na blogu pojawiają się przepisy z użyciem drożdży.
Nie mam jeszcze odwagi, żeby sięgnąć po zakwas, choć coraz bardziej zaczynam się przekonywać do tego, że on wcale taki straszny nie jest. Przeczytałam o nim wiele i wiem, co z nim robić i, jak go.
Przepis na chleb żytni bez zakwasu. Coraz więcej osób decyduje się na pieczenie chleba w domu. Najlepszy jest chleb pieczony na zakwasie. To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D!
Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu. Szybki i prosty min łatwe tanie. Prosty i szybki domowy chleb bez zakwasu.
Do dużej misy wsypujemy kolejno wszystkie składniki.
Ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia się ze sobą wszystkich produktów. Dwie Formy do ciasta (keksówki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Ciasto nakładamy do forem i wyrównujemy wierzch. W zakwasie znajdują się bakterie mlekowe, które pozostają w harmonijnym współdziałaniu z drożdżami i tworząc kwas mlekowy, przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba żytniego. Do miski wsypujemy obie mąki i łyżeczkę soli.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie,dodajemy do mąki,wyrabiamy ciasto tak długo aż stanie się elastyczne jak plastelina. Zajmuje mi to jakieś minut choć we wszystkich mądrych książkach piszą,aby ciasto na chleb wyrabiać nawet i minut. Ja w przypadku tego chleba nie widzę takiej potrzeby. Czasem najprostsze jest najlepsze, reguła ta potwierdza się często w temacie chleba. Uwielbiam eksperymentować z chrupiącymi wypiekami, a niektóre szaleństwa chętnie powtarzam, ale czasem lubię upiec najzwyklejszy chleb bez dodatków.
Tak jak ten prosty chleb żytni na zakwasie. Jego składniki stanowią jedynie: mąka, woda i sól. Najlepiej kroić kiedy już całkowicie ostygnie. Białka rozdzielić od żółtek. Witam,taki chlebek pryzpomina mi lekkie ciasto jogurtowe,tylko nie jest slodki.
Ten chleb jest dobry,ale sie kruszy,niewiem czemu. Chcialam zapytac po jakim czasie juz po upieczeniu chleba drozdze. I na zakwasie, również żytnim.
Alternatywny sposób na chleb z naturalną fermentacją. Nie wymaga startera z zakwasu. Długi proces tworzenia takiego chleba jest znakomicie kompensowany przez jego trwałość oraz smak. Przykrywamy folią spożywczą w misce i odstawiamy na godzin. Chleb na samej mące żytniej.
Jeżeli będziecie chcieli upiec kolejny chleb z zakwasu odłożonego do lodówki to trzeba będzie go najpierw ogrzać do temperatury pokojowej (1-2h) a następnie dokarmić. W ten sposób rozmnażamy zakwas. Czy do tego typu mąki muszę zastosować już inną gramaturę składników ? Mąka żytnia razowa, która stanowi jego skła powstaje w wyniku zmielenia całego ziarna żyta, w ten sposób wszystkie witaminy i minerały zawarte w okrywie owocowo- nasiennej ziarna zostają w niej zupełnie nienaruszone. Ten rodzaj chleba powstaje z mąki mielonej tylko raz. Pieczywo razowe wypiekane jest z mąki pszennej, żytniej lub mieszanej.
Biorąc pod uwagę to, co napisano powyżej, nietrudno się domyślić, że najlepiej wybrać chleb z mąki żytniej. Mieleniu zostają poddane całe ziarna wraz z ich bogatą w składniki odżywcze okrywą. Całe szczęście istnieje kilka wersji chleba (bez mąki pszennej, drożdży i zakwasu), które można bez zmrużenia oka spożywać. Jedną z nich są podpłomyki. Robi się je bardzo prosto a ponadto smakują nawet dzieciom!
Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Domowe pieczywo na zakwasie.
Jeśli nie mamy takiej możliwości to po prostu w czystym słoiku rozrabiamy mąkę żytnią z letnią wodą, żeby uzyskać proporcje gęstej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.