piątek, 20 października 2017

Jak upiec chleb żytni na zakwasie w domu

W sobotę planuję upiec pierwszy chleb na zakwasie żytnim. Zakwas wyhodowałam sama od początku ale dostałam przepis od gospodyni z agroturystyki. Mam zakwas, który trzymam w lodówce. Dzień przed pieczeniem, tak jak w przepisie, dokarmiam go i zostawiam poza lodówką.


Widzę, że pojawiają się bąbelki powietrza, czyli (wydaje mi się), że zakwas pracuje. Mieszam wszystkie składniki, przekładam do formy, zostawiam na 5-godzin…ciasto ani drgnie.

Jak upiec chleb żytni na zakwasie i bez drożdży we własnym domu? Wypiek chleba na zakwasie nie jest wcale trudny, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Efekt końcowy zdecydowanie jest jednak tego wart – chrupiąca skórka i miękkie wnętrze, a także zachwycający aromat. Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda. Wita Nas z rana i często mówi dobrej nocy :) nie ma to jak zapach świeżo upieczonego chleba w domu.


Ich wartość odżywcza jak i smakowa jest niewielka. Natomiast chleby wysokiej jakości, wypiekane tradycyjnymi metodami, na zakwasie, mają odstraszające ceny. Dlatego coraz więcej osób piecze chleb w domu.

Z tego poradnika dowiesz się, jak samodzielnie upiec pyszny i zdrowy chleb żytni na zakwasie. Staram się od kilku tygodni upiec chleb na zakwasie. Piszę staram się bowiem wyniki moich poczynań są dalekie od oczekiwań. Chciałbym aby mój chleb był jak najbliższy w swojej konsystencji do chleba ze sklepu. Póki jest świeży póty jest miękki a zarazem chrupki.


Może jeszcze nie jest zbyt wyrośnięty, ale to już nie zakalec. Zasada łączenia mąk jest prosta: jeśli przygotowujemy mieszankę, łączymy mąki ciemne z ciemnymi, a jasne z jasnymi. Ma to znaczenie dla struktury chleba. Zakwas możemy przygotować w domu, najlepiej na kilka dni przed wypiekiem chleba.


Raz przygotowany zakwas można potem używać wielokrotnie. Warto poświęcić na to czas, ponieważ chleb pieczony na zakwasie ma zupełnie inny charakter. Jest znacznie cięższy, mniej słony i bardziej sycący. Witam, nie piszesz jak piec chleb na zakwasie w naczyniu glinianym w środku glazurowanym ( taki garnek rzymski tylko bez pokrywy). Mam taką formę ale tyle się naczytałam odnośnie wstawiania do zimnego piekarnika.


Jeszcze nie piekłam w tej formie , piekę chleby w foremce metalowej z papierem do pieczenia. Zakwas jest gotowy gdy pojawią się na nim lekkie bąbelki i nabierze delikatnie kwaśnego zapachu. Z takiego zakwasu można upiec pierwszy chleb, chociaż z czasem stanie się on jeszcze lepszy, sprawiając że każdy kolejny chleb będzie bardziej wyrośnięty.

Musimy pamiętać o tym, aby wyhodowany zakwas trzymać w lodówce. Istnieje wiele przepisów na chleb żytni na zakwasie. Niezbędne składniki stanowią: 2g zakwasu żytniego, 5g mąki żytniej chlebowej (typ 720), 4ml wody, łyżka soli. Wszystkie wymienione składniki należy mieszać w misce do momentu uzyskania dość gęstej masy.


A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila. Wbrew pozorom przygotowanie takiego chleba w domu nie jest trudne ale należy mieć na uwadze kilka faktów:. Domowy chleb żytni na zakwasie ze. Nigdy tak nie robiłem i mam w związku z tym wątpliwości.


Czy można by ciasto włożyć od razu do foremek i po wyrośnięciu upiec ? Robiłem tak z chlebami mieszanymi z różnych mąk i wychodziły. Czy na samej żytniej mogą być pani zdaniem jakieś problemy ? Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty