Chleby okrągłe na zakwasie zazwyczaj początkowo podpiekam w trybie termoobiegu, w naparowanym piekarniku. Dopiero później wracam do klasycznego ustawienia góra-dół i niższej temperatury. Dzięki temu chleb wychodzi rumiany i chrupiący.
Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez kromki chleba.
I słusznie, bo pieczywo to nieodłączny element naszej codziennej zdrowej diety,. Okrągły chleb żytni na zakwasie Chyba znów czeka mnie faza chlebowa. Te kupowane w piekarniach niezbyt mi smakują, a w jedynej dobrej nie mam ochoty stać minut za bochenkiem. Wyjście jest jedno, dokarmić zakwas i upiec samemu :-) Chlebek tej wielkości wystarczy na parę dni.
Doskonale znosi mrożenie, po rozmrożeniu jest. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Taki prawdziwy wiejski bochenek, bez dodatku drożdży.
Chlebek długo wyrasta, więc przepis jest dla tych cierpliwych.
Naprawdę warto jednak się poświęcić i poczekać, gdyż chleb jest wyśmienity. Po tym czasie musimy złożyć ciasto na chleb okrągły, to też możecie zobaczyć na filmiku :) Ale chodzi o to, aby ciasto położyć na lekko podsypanym mąką blacie, palcami rozciągnąć na kwadrat i każdy kąt składać do środka, tak aby powstała kulka. Ciasto musimy dobrze obsypać mąką, aby nie przykleiło się do koszyka.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na okrągły chleb żytni na zakwasie. Chleb na zakwasie to coś, przed czym wzbraniałem się baaardzo długo – głównie ze względu na niechęć do przepisów, których wykonanie zajmuje wiele godzin. Od czasu wyhodowania zakwasu żytniego, piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu. Dzisiaj bez szaleństw, przepis z cyklu tych podstawowych. Jeden z moich najulubieńszych chlebów na zakwasie, czyli prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim.
Uwielbiam jego smak oraz miąższ przekrojonego wypieku! Chleb wychodzi szczególnie ładny dla oka, ponieważ ciasto na poziomie garowania wyrasta w wiklinowym koszyku. Zwykle nie pracuje kiedy ma za zimno. Cały zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać mąki, stopniowo wlewać wodę. Chleb pszenno- żytni na zakwasie z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Chleb ma bardzo miękki, delikatny, sprężysty i wilgotny miąższ. Skórka jest cienka i chrupiąca. Szczególnie polubią go dzieci, które (przynajmniej moje ;)) preferują jasne, pszenne chleby.
To był mój pierwszy w życiu.
Jednego już nie ma, a drugi nadszarpnięty. Po nacięciu smarowałem glancem ale i tak podstawiłem naczynie z lodem. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?
Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Ten najważniejszy smak znajdziemy w chlebie wiejskim na zakwasie okrągłym. Upieczony według sprawdzonej tradycyjnej receptury pozwala cieszyć się smakiem, aromatem i zapachem pieczywa, jaki pamiętamy z czasów dzieciństwa. Uniwersalny chleb pszenno-żytni na zakwasie (Małża ulubiony) Krótka historia w czterech zdaniach opowiedziana fotografiami. Odkryj pomysły na temat Wystrój.
A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila. Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni. Pieczenie chleba na zakwasie lub na drożdżach we własnym domu wcale nie jest takie skomplikowane, a my możemy cieszyć się prawdziwie swojskim i chrupiącym pieczywem każdego ranka.
Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto. Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego. Na początku chleb z niego wyrastał jak na drożdżach (tyle, że wolniej). Od jakiś m-cy chleb z tym zakwasem nie wytasta.
Zakwas ciągle pachnie tak jak powinien.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.