środa, 19 kwietnia 2017

Prosty chleb bez zakwasu

Prosty i szybki domowy chleb bez zakwasu. Do dużej misy wsypujemy kolejno wszystkie składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia się ze sobą wszystkich produktów.


Dwie Formy do ciasta (keksówki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy otrębami. Ciasto nakładamy do forem i wyrównujemy wierzch. To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D!

Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Bardzo prosty do wykonania. Można zamiennie używać różnego rodzaju mąki. Chleb z ziaren i orzechów, bez mąki, bez zakwasu, bez drożdży. Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu.


Szybki i prosty min łatwe tanie. Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb. Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek.

Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty chleb żytni bez zakwasu. Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Jest to sprawdzony przepis i do tego jak widzicie banalny. Zapraszam na film i życzę udanego pieczenia chleba. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami.


Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są. Najlepiej kroić kiedy już całkowicie ostygnie. Białka rozdzielić od żółtek. Do tej masy dodać ubite białka (nie ubijać wcześniej, żeby nie opadły) i powoli mieszać aby masa.


Ciasto po dodaniu aktywnego (czyli dokarmionego) zakwasu potrzebuje jedynie h, aby wyrosnąć, więc nie dość, że jest to prosty w przygotowaniu chleb, to jeszcze jak na wypieki zakwasowe całkiem szybki. Prawdziwy chleb z mąki żytniej jasnej będzie miał kolor szaro-brązowy, ponieważ taką barwą charakteryzuje się właśnie ta mąka. Witam,taki chlebek pryzpomina mi lekkie ciasto jogurtowe,tylko nie jest slodki. Ten chleb jest dobry,ale sie kruszy,niewiem czemu.


Chcialam zapytac po jakim czasie juz po upieczeniu chleba drozdze.

Robiłam z tortowej, krupczatki Zobacz więcej. Jednak im więcej dodamy mąki pełnoziarnistej tym będzie mniej wyrośnięty i bardziej zwarty. Delikatny, miękki chleb, który przez kilka dni zachowuje świeżość. Już jakiś czas temu padło na blogu pytanie o chleb bez drożdży.


Muszę przyznać, że dłużej się musiałam nad tematem zastanowić. Chleb pełnoziarnisty bez drożdży i zakwasu - prosty przepis. Chyba nic nie smakuje lepiej w pochmurny poranek niż ciepły, domowy chleb.


Potrzebujemy: - 1ml letniej wody - gr swiezych drozdzy - 2gr maki do wypieku chleba - 5gr soli. Drozdze rozpuszczamy w letniej wodzie. Make wsypujemy do miski i powoli wlewamy rozpuszczone drozdze i dodajemy sol. Ciasto przy wyrabianiu faktycznie jest luźne i bardzo klejące, ale spokojnie da się je wyrobić ręcznie metodą slap and fold.


Jeśli możesz jeść drożdże, to niedługo wrzucę przepis na prosty chleb bezglutenowy na drożdżach. Jest pyszny, nie ma w sobie nic z tych gliniastych chlebów bezglutenowych, które mi kompletnie nie smakują. Chleb bezglutenowy bez drożdży i zakwasu:. Możecie przygotować go wyłącznie z bezglutenowych ziaren.


Możecie dodać nasiona chia, nasiona konopii, babki płesznik, kiełki albo ulubione bakalie. Bez mąki, bez drożdży i zakwasu. Tamten składał się gównie z ziaren i płatków.


Tu płatki zastępuje moczona wcześniej lub.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty