Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Jak wykorzystać czerstwy chleb? Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.
Ale ten chleb masz czerstwy w bochenkach? Cóż może być lepszego, niż bochenek swojskiego, pachnącego chleba naszego powszedniego?
Chleb własnej roboty bez mąki z ziarnami i orzechami – suszony Delikatny niesamowicie smaczny, nie zwiera mąki oraz drożdży nie jest na zakwasie. Robi się go bardzo szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wychodzę z założenia, że to co najprostsze, jest zwykle najlepsze. W zwykłym pszennym chlebie, nie ma co ulepszać go na siłę. Co innego żytni, czy tradycyjny na zakwasie.
Proszę spróbować, nie będzie Pani zawiedziona. Oczywiście chleb ten smakuje najlepiej gdy jest świeży, aczkolwiek gdy zawieruszy się gdzieś na dzień, lub dwa w naszym chlebaku proponuję wykorzystać go do zrobienia francuskich tostów, które ponownie przypomną Wam jak pyszny jest domowy chleb własnej roboty. Chleb domowej roboty dla wielu wydaje się bardzo skomplikowanym zadaniem, a w rzeczywistości to bardzo mylna opinia.
Wystarczy, że zapoznasz się z poniższymi przepisami i od razu weźmiesz się do pracy. Podstawowy przepis możesz wzbogacić o ulubione składniki, wedle własnego gustu i upodobań swojej rodziny. Jako dodatek świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju suszone owoce, bakalie i aromatyczne przyprawy, na przykład cynamon. Przepis: chleb domowej roboty. Pieczenie chlebów do dość ciężka sprawa.
Moja babcia jak piecze chleb to z Termomixu a serem, fajnie bo na słono. Ale czy zastanawiamy się, co w tym chlebie jest? Wiele piekarni dodaje do chlebów polepszacze smaku, rakotwórczy karmel (ciemne chleby) lub konserwanty. Dlatego proponuję zrobienie własnego chlebka.
Jest naprawdę smaczny, no i bez żadnych szkodliwych substancji. Roboty wcale nie ma dużo, wymieszanie składników i to wszystko. Na początek polecam właśnie chleb w formie, gdyż nie trzeba go długo wyrabiać.
Wyrastanie zabiera najwięcej czasu, ale Ty nie musisz w tym czynnie uczestniczyć. Nawet jak za pierwszym razem chleb nie wyjdzie idealnie, to z każdym następnym zdobywasz większe. Chleb pieczemy do minut, dopóki skórka nie będzie brązowa, a chleb będzie pękał z wierzchu, jak będziemy go naciskać palcem.
Dajemy pieczywu wystygnąć do temperatury pokojowej i gotowe.
Oto i chleb na drożdżach w całej swojej okazałości. Czasem piekę chleby na raz. U mnie mniej więcej tyle samo czasu się pieką co jeden, ale tu znowu – dużo zależy od piekarnika, formy itp. Musisz obserwować i dopasować ten czas do swoich warunków.
Chleb w piekarniku już mało rośnie, dlatego tak ważne jest, by do pieczenia wstawiać zawsze dobrze wyrośnięty. To prosty i przyjemny sposób na zaspokojenie swoich kulinarnych aspiracji. Poza tym cóż smakuje lepiej, niż samodzielnie przygotowany, pachnący i cieplutki chleb? Samodzielnie przygotowany, pachnący i cieplutki chleb rozmarynowy. Każdy chleb wg opracowań IRL KRAKÓW tj.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Słonecznik wrzucić na patelnię i smażyć aż nabierze rumianego koloru. W ten sposób wyprażone ziarna zostawić do wystygnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać słonecznik, zakwas, sól, cukier, wymieszać, a następnie wlewać powoli wodę, wyrabiając równocześnie ciasto. Wyrabianie można dokończyć na stolnicy, w razie potrzeby podsypać mąką.
Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką. Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne - minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.
Powiem jedno, chleb był przepyszny i potrafił zachować swoje właściwości do następnego wypieku, czyli przez tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.