wtorek, 21 lutego 2017

Przepis na bezglutenowy chleb

Przepis na bezglutenowy chleb

Chleb bezglutenowy – prosty przepis. Na diecie bezglutenowej najbardziej brakuje mi chyba pieczywa. Ciepłych pajd chleba, bułeczek z ziarenkami czy bagietek z masłem czosnkowym. Ten chleb jest po prostu przepyszny! Nie przypuszczałam, że chleb bezglutenowy może być tak dobry i tak prosty w przygotowaniu!


Przepis na chleb bezglutenowy z ogórkami pierwotnie opracowałam dla swojej mamy tak, aby mogła taki chleb piec w wypiekaczu, teraz sama często go przygotowuję piekąc u siebie w piekarniku. O jedzeniu piszę, myślę i śnię! U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. Od dawna chciałam zrobić domowy chleb bezglutenowy, zależało mi by choć trochę przypominał ten „normalny” z klasycznych mąk. Zainspirowałam się przepisem z bloga Dorotuś i wyszedł naprawdę fajny chleb zupełnie nie przypominający bezglutenowych „gąbek” sprzedawanych w sklapach ze zdrową żywnością.


Bochenek, który wyjęłam z piekanika okazał się być mięciutkim w. Później pojawił się najlepszy do tej pory przepis bezglutenowy na bananowy chleb ryżowy. Pomyślałam jednak, że nie każda osoba na diecie bezglutenowej będzie miała ochotę na słodkawy chleb, dlatego przyszedł czas na kolejny eksperyment. Tym razem zmieszałam trzy mąki bezglutenowe: ziemniaczaną, ryżową i gryczaną. Wszyscy orzekli zgodnie, że to najlepszy chleb bezglutenowy na świecie, a to nie lada komplement. Niewtajemniczonym dopowiem, że dzieciom i dorosłym, którzy z dnia na dzień muszą przejść na dietę bezglutenową, zazwyczaj najtrudniej polubić bezglutenowy chleb.


Przepis na bezglutenowy chleb

Przyznam jest miękki i delikatny, ale słabo wyrasta na proszku, je Zobacz więcej. Groszek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga egroszek. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przepis na bezglutenowy chleb

Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. A najsmakowitsza jest chrupiąca skórka! Najlepszy chleb na zakwasie. Ja piekę od grudnia na okrągło. Nie wyobrażam sobie już jeść chleb kupny.


Robię zazwyczaj żytni-zakwas zabija gluten prawie w 1 lub całkiem bezglutenowy na zakwasie z mąki gryczanej,lub mieszam-gryczaną z ryżową. Zakwas mam cały czas,zawsze zostawiam dwie łyżki zakwasu i dokarmiam ,tak. Ja jednak make pszenna mieszam z maka do pieczenia chleba, mozna kupic takie w sklepach, w stosunku: 4g maki pszennej i 1g maki chlebowej. Bardzo dobry przepis , chleb przepyszny.


Przepis na ten chleb dostałam od Kasi, czytelniczki Kwestii Smaku, drogą mailową. Kasia z kolei dostała go od dietetyczki. Wprowadziłam kilka zmian np. OK) oraz nasiona kopru - uważam, że świetnie tutaj pasują. Brakuje w nich glutenu, który odpowiedzialny jest za elastyczność, pulchność, wilgotność i kształt chleba.


Jak widzicie, gluten odpowiada za wiele ważnych właściwości chleba. Bez niego chleb jest inny, co nie znaczy, że gorszy. Podstawowy przepis możesz wzbogacić o ulubione składniki, wedle własnego gustu i upodobań swojej rodziny. Jako dodatek świetnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju suszone owoce, bakalie i aromatyczne przyprawy, na przykład cynamon.


Wypieki bezglutenowe są bardzo specyficzne, nie są tak puchate i sprężyste jak pszenne. A akurat ten przepis jest jeszcze bardziej inny, bo prawdziwy chleb się piecze na drożdżach lub zakwasie, nawet bezglutenowy. Jeśli ten nie wyszedł lub nie smakował to proponuję spróbować upiec dla córki jednak chleb drożdżowy.


Dodatki Bezglutenowy chleb z ziaren. Idealny przepis dla osób, które chcą zdrowo jeść i żyć. Idealna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. Nie jest za suchy, nie jest zbity, jest idealny. Taki chleb bezglutenowy zasmakuje każdemu.


Wielokrotnie gościł na moim stole, a piekę go już ponad rok. Przygotowuję go z mieszanki bezglutenowej domowej roboty, a jedynym zagęstnikiem ciasta jest siemię lniane oraz tapioka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty