piątek, 17 lutego 2017

Przepis na jednego gofra

Znamy już gofry na słodko, chyba większość z nas jada je tylko w tej postaci i nie umiałoby sobie wyobrazić gofra na wytrawnie. Mogę się założyć, że gdybym nie założyła bloga i nie eksperymentowała w kuchni, też zaliczałabym się do tej grupy osobników. Jednego razu zrobiłysmy ze zbyt wielu porcji i na prawde nie mieliśmy co zrobic, więc wrzucilismy ciasto do lodówki (przykryte folia) i następnego dnia gofry wyszły wyśmienite!


Ten przepis jest ŚWIETNY! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry dla jednego.

Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Te gofry owsiane to już któryś z kolei przepis na gofry, który wypróbowuje. Mam półtoraroczne dziecko i kombinuje ze zdrowymi przepisami. Gofry są ciężkie, zbite.

Może pomogłoby nieznacznie ubicie na sztywno białek. Robiłam wszystko jak w przepisie. Dziecko zjadło, ja zjadłam, mąż zjadł, ale nie jest to super pyszne.


Ilość ciasta na jednego gofra to ok. Podawaj z ulubionymi dodatkami - smacznego! Ciasto rozprowadzaj łyżką, smaż je ok 3-min.


Pomimo tego, że w gofrownicy jest miejsce tylko na jednego gofra, pieczenie przebiega znacznie szybciej podwójnych, klasycznych. Przepis na idealne ciasto. Dzięki temu, że gofrownica posiada powłokę zapobiegającą przywieraniu, pieczenie oraz czyszczenie po zakończeniu pracy,. Najlepszy przepis na gofry.


Jak wybrać dobrą gofrownicę. Niestety okazało się, że. Na jednego gofra potrzebujemy około pół szklanki ciasta. Pieczemy przez 3-minuty. Gotowe gofry oprószamy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi owocami.


Albo byliście kiedyś nad morzem i nie zjedliście chociaż jednego?

No przecież to jest grzech ;) A teraz pytanie najważniejsze: jak takie dobre gofry zrobić sobie samemu w domu? Mam dla Was dziś prosty przepis na gofry i kilka wskazówek jak to zrobić, żeby były pyszne, puszyste, a przy tym rumiane i chrupiące na zewnątrz. Do tego super gofrownica (de facto nadal dobrze działająca – po tylu latach) i mieliśmy szybki, prosty deser, który był hitem wśród wszystkich gości. Witajcie, całkiem niedawno podzieliłam się z Wami moim pomysłem na bezglutenowe gofry idealne na deser – przepis znajdziecie tutaj. Ostatnio jednak pomyślałam, że gofry świetnie się sprawdzą także na obiad czy kolację – oczywiście z innymi dodatkami.


Dołożyłam do ciasta suszone pomidory oraz ser a także ulubione przyprawy i wyszło z tego bardzo smaczne danie. Jak zrobić gofry - przepis i film. W misce łączę mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt lub mleko, serek i cukier waniliowy, najlepiej rozmieszać je mikserem na jednolita masę. Smaruję ją pędzelkiem zanurzonym w oleju.


Uwielbiam cieplutkie gofry z dużą ilością bitej śmietany i dodatkami. Jak jestem nad morzem nie ma dnia abym nie spróbowała chociaż jednego gofra. Raz sobie zaserwowałam wersję Barman: bita śmietana, rodzaje owoców (malina, jabłko w żelu, arbuz), sos tiramisu, posypka (pałeczki kolorowe)- niebo w gębie! Jak byłam małą dziewczynką gofry kojarzyły mi się z festynami i miejscowościami wczasowymi.


Na widok budki z goframi i mega gofra z pecyną bitej śmietany i konfiturą oczy robiły mi się taaakie duże. Nie wyobrażałam sobie wakacji bez gofra. Jak dorosłam nie wyobrażałam sobie urlopu bez gofra ! Vafler serwowane są zarówno w wielu górskich chatkach (np. na terenie Oslomarki), jak również spożywane są podczas rozmaitych świąt i imprez.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty