czwartek, 2 lutego 2017

Przepis na normalne naleśniki

Dobry przepis dla kogoś komu nie wychodzą naleśniki. Ja osobiście robię je już od kilku lat i właściwie robię je całkowicie na oko… dodaję trochę wody, trochę mleka, soli i innych przypraw na jakie akurat mam chęć. Ulubiony przepis czytelników!


Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników.

Rozgrzewasz na patelni olej lub masło i wylewasz ciasto na naleśniki. Przez sekund może więcej smażysz naleśnika na jednej stronie i potem przewracasz na drugą stronę. Na drugiej stronie krócej smażysz i gotowy naleśnik.


To był przepis z mojego doświadczenia. Poznaj nasz sprawdzony przepis na idealne ciasto naleśnikowe i sprawdź, jak zrobić naleśniki dla całej rodziny w najprostszy z możliwych sposobów. Skoro już wiesz, jak zrobić idealne. Ciekawostką jest zrobienie naleśników na Piwie Żateckie , które zastępuje wodę gazowaną i mleko.


Wyrabiamy jak normalne naleśniki na końcu dodajemy olej kujawski.

Chyba nie znam nikogo kto nie lubiłby naleśników. Ukochane danie dzieci i świetny pomysł zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. W mojej rodzinie najlepszy przepis na naleśniki ma babcia – podpytałam o jej tajemnice. Najważniejsza to dodanie do naleśników czegoś gazowanego. Druga to obowiązkowe odpoczywanie ciasta.


Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju w lewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte ci enką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomoc y drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego z arumienienia.


Na patelnię wlewam odrobinę ol eju po usmażeniu jedne go czy dwóc h naleśników. Doskonałe na każdą porę dnia. Można je podać zarówno na śniadanie, jak również na obia podwieczorek i kolację. Ketogeniczne naleśniki, czyli tłusty twaróg (lub mascarpone) z odrobiną słodzika w “omletowym” cieście to świetny i przede wszystkim pyszny posiłek low carb. Keto naleśniki na ciepło czy zimno?


W przepisie znajdziecie zarówno wersję keto naleśników smażonych na ciepło, jak i podanych na zimno, z serem mascarpone i owocami. Wegańskie pancakes Prosty przepis na naleśniki.

Obiecuję, że ten prosty przepis na wegańskie pancakes sprawi, że pokochacie tę amerykańską wersję naleśników! Jak wspomniałam niżej, zawsze możesz zamienić napój roślinny na normalne mleko, a jogurt sojowy, na zwykły, naturalny – w takiej wersji jadłam je przed zmianą. Każdy, kto choć raz robił naleśniki, wie, że płynne ciasto lubi na patelni płatać figle.


Jak usmażyć naleśniki tak, by były idealne? Przepis na idealne naleśniki. By nie były grubsze na środku, bez dziur i równo zarumienione?


Problem ten spędzał sen z powiek dwóm fizykom zajmującym się zawodowo dynamiką płynów. Na środek rozgrzanej patelni wylewamy ciasto. Jaglano-kokosowe naleśniki.


W tym przepisie również wykorzystałam mąkę jaglaną, ale dodałam do niej również kokosową. Mąka kokosowa jest najmniej kaloryczną mąką dostępna. To mój ulubiony, sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. To również uniwersalny przepis na naleśniki, bo sprawdzają się w wersji słodkiej, ale też wytrawnej – np. Może za mało rozgrzewam patelnię.


Rzeczywiście najlepszy sposób, to patelnię smarować słoninką. Ja zawsze robię na wodzie naleśniki. To jest przepis od Julii Chil który chwaliliście na facebooku. Klasyczne, francuskie, cieniutkie, proste w wykonaniu.


Podałam ze śmietaną kremówką ubitą z serkiem mascarpone i lemon curdem. Pycha, to za mało powiedziane!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty