piątek, 10 lutego 2017

Przepis na gofry drożdżowe

Bardzo fajne, drożdżowe gofry. Co może Wam przeszkadzać to wyczuwalny aromat drożdży w cieście. Przypomina mi się placek drożdżowy z kruszonką robiony podobną metodą.


AniaObserwuj bloga Obserwujesz bloga Pokochaj gotowanie. Ten przepis Małgosimi jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy.

GOFRY BELGIJSKIE (GOFRY NA DROŻDŻACH) cytując mojego synka „są przepyszne” #128578; Do przygotowania tych gofrów najlepiej jest użyć grubego cukru perlistego, ale wychodzą równie smaczne z użyciem zwykłego cukru kryształu (przeważnie robię je z takim cukrem). Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Lubie ciasta drożdżowe, ale chyba nie w gofrach :-) Jednak pozostane fanka tych na proszku do pieczenia :-) Z podanych proporcji wyjdzie 4-gofrów. Fantastyczne, chrupiące zewnątrz i mięciuteńkie w środku gofry.


Idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie. Ciasto przygotowujemy w sobotę wieczorem i wstawiamy do lodówki, a w niedzielę zaraz po wyciągnięciu smażymy pyszne gofry i cieszymy sie ich smakiem. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.


Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry.

Przepis znalazłam tutaj (klik). Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Mąkę wymieszać z drożdżami, sola i cukrem w oddzielnej misce. W misce miksera ubić jajka z letnim mlekiem.


Sama robię gofry na kilka sposobów w zależności od chęci na dany smak. Zawsze staram się dodawać jakieś dodatki w postaci owoców czy słodkiej polewy. No przecież to jest grzech ;) A teraz pytanie najważniejsze: jak takie dobre gofry zrobić sobie samemu w domu?


Mam dla Was dziś prosty przepis na gofry i kilka wskazówek jak to zrobić, żeby były pyszne, puszyste, a przy tym rumiane i chrupiące na zewnątrz. Do tego przepis nie może być skomplikowany – jasna sprawa. Ciasto na gofry odstawiamy na minut, następnie tradycyjnie pieczemy w gofrownicy. Podajemy z bitą śmietaną, owocami w żelu i świeżymi owocami. Drożdże rozcieramy z połową ilości cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję.


A skoro mowa o przepisach podstawowych i bazowych, to zobacz koniecznie jak zrobić idealny biszkopt oraz mój ulubiony przepis na domowe pancakes. Gofry drożdżowe typu belgijskiego. Wracając jednak do gofrów. Jest wiele sposobów na to, by gofry wyszły świetne.


Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Rozpuść drożdże w połowie szklanki ciepłego mleka, dodaj cukier.

Resztę składników umieść w misie miksera, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto. Odstaw na około godzinę do wyrośnięcia, albo przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. Drożdżowe gofry belgijskie Uwielbiam drożdżowe gofry belgijskie!


Zresztą uwielbiam każde gofry za ich konsystencję, smak, zapach i za to, że są goframi :D. Spędzając wakacje u babci jako maluszek nie obserwowałam, jak babcia na starym opalanym drewnem piecu kładła żeliwną patelnię i nalewała gęstą masę na gorące krateczki. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam.


Nawet po wystygnięciu mają wspaniałą teksturę. Jednak się nie martw na zapas - są tak pyszne że znikną z talerzy zanim zrobią się zimne. Możesz zacząć robić gofry już godzinę po przygotowaniu ciasta, jednak najlepiej będzie jeśli ciasto postoi w lodówce przez całą noc. Zobacz inspirujące przepisy i programy mistrzów kuchni z całego świata!


Mleko podgrzewamy lekko, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, rozcieramy i odstawiamy na moment. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy. W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny.


Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką. Każdego lata próbujesz dociec, co takiego zawierają przepisy na ciasto na gofry, sprzedawane w budkach turystom - i wciąż nie udaje ci się poznać ich sekretu.


Jeśli marzą ci się złociste, chrupiące gofry, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ciasto na gofry. Poznaj słodką tajemnicę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty