wtorek, 14 lutego 2017

Chleb na zakwasie bez zaczynu

Od kilku lat, bez przerwy piekę chleb. Teraz nie wyobrażamy sobie jeść tej krojonej, sklepowej gąbki :) Każdy z nas ma swój ulubiony chleb, Mały lubi bananowy, ja wszystkie razowe, Jacek i wszyscy, których chlebem obdarowuje uwielbiają właśnie ten…. Piekłam kilka razy chleby bez zaczynu, na samym aktywnym zakwasie (skusiło mnie to, że cały proces zabiera mniej czasu), ale jakoś nie chciały mi ładnie wyrastać.


Mi bardziej odpowiada taki dwuetapowy proces – najpierw zaczyn a potem ciasto na chleb. Na drugi dzień, gdy upłynie wymagany czas, do zaczynu dodać dag. Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Dodaj komentarz chleb , chleb na zakwasie , dziecko , dziecko-przepisy , pani domu , przepis , przepisy Edit Jestem Budująca Mama i od kilku tygodni piekę chleb. Moje ulubione sklepowe chleby poszły w odstawkę, bo mój zrobię szybciej, niż wybiorę się do sklepu, jest smaczniejszy i przede wszystkim - WIEM CO JEM!


Witam mam pytanie a wiec jutro zaczne zaczyn mam zakwas w lodowce bo jak dotad pieklam chleby tylko na zakwasie bez zaczynu i tutaj pierwsze pytanie jaka maja roznice chleby pieczone na zaczynie takim fazowym a chleby pieczone tylko na zakwasie z reguly pieke mieszane chlebki. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Wszystkie składniki zaczynu wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na godzin.


Do zaczynu w misce dolać wodę, dodać resztę składników (oprócz mąki) i dokładnie wymieszać na rzadką masę. Chleb na zakwasie bez wyrabiania. Zwykle nie pracuje kiedy ma za zimno.


Cały zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać mąki, stopniowo wlewać wodę. A dokładnie jeśli chodzi o chleb, że prawdziwy to ten z mąki np na zakwasie. Jednak ten mój przepis na chleb powstał, jak większość moich przepisów, dla osób które nie mogą jeść drożdży,chcą zrobić sami chleb przykładowo bez glutenu.


A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze dwie godziny aż się zakwas ogrzeje i dopiero wyrabiam masę na chleby. Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb. Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach.


Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne. Dodam że robiłam chleb na zakwasie żytnim pieklam pierwszy chleb z dodatkiem mąki typ 7potem pieklam kolejny z dodatkiem mąki typ 6ale angielskiej strong white zakwas raczej aktywny babelkowal pachnial octowo wyjęty z lodówki dokarmimy kiedy miał już temp pokojową. Przekładamy chleb do wysmarowanej foremki i pieczemy w temperaturze 2stopni (bez termoobiegu) przez min. Wiele zależy tutaj od piekarnika – dlatego co pewien czas trzeba rzucić okiem, żeby chleb za bardzo się nie przyrumienił.


Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb? Z podanej ilości składników otrzymamy jeden. Jeśli nastawiliście już swój pierwszy zakwas na chleb, to spieszę wam z przepisem na chleb bezglutenowy z amaratusem, w którym będziecie mogli go wypróbować. Przepisy na chleb biały bez zaczynu w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na chleb biały bez zaczynu. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Jesli tak nie jest, możemy dopiec bochenek przez kilka minut już bez formy, stawiając go na samym ruszcie piekarnika. Wszystkie te składniki mieszamy przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc. Rano do zaczynu dodajemy.


Jak upiec chleb na zakwasie bez ugniatania ciasta - prosty przepis - Duration: 5:10. Do naczynia miksującego wlewamy 4g zaczynu z miski, dodajemy 2g mąki pszennej, 1g mąki żytniej i sól rozpuszczoną w 2g letniej wody. Szybki chleb żytni na zakwasie bez mąki pszennej 64. Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie… Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wykazać nawet młodemu zakwasowi;) Nie jest on tak silny jak dojrzały zakwas, który swoje już odstał i przepracował, więc trzeba go dać więcej lub podejść do tematu “stopniowo” (szczegóły w przepisie). W tym artykule podam przepis na domowy chleb na zakwasie żytnim, który zawsze mi wychodzi, jest prosty do przygotowania i smaczny.


Zapraszam więc do lektury i do obejrzenia filmu. Do pieczenia domowego chleba na zakwasie używam wyłącznie nierafinowanej mąki pełnoziarnistej, głównie orkiszowej. Przy produkcji chleba z takiej mąki. Przepis i sposób wykonania tego chlebka zamieściłam w artykule:“Domowy chleb na zakwasie – łatwo, zdrowo i smacznie” Jednak chciałam spróbować innego chlebka oraz poeksperymentować trochę z pieczeniem. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje.


Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Wszędzie Wszystkie kategorie. YTNI, na zakwasie bez drożdży EKO 450. Certyfikat Rolnictwo Ekologiczne, Ekologiczny.


Najlepiej jest zacząć od starego zakwasu, który ktoś znajomy hoduje od dawna. Jeśli nie mamy takiej możliwości to po prostu w czystym słoiku rozrabiamy mąkę żytnią z letnią wodą, żeby uzyskać proporcje gęstej śmietany. Zdrowy domowy chleb na zakwasie - Z DOSTAWĄ DO DOMU!


Otrzymująć za kilka dni gotowy, młody zawkas, będę w stanie przygotować ten mieszany chleb bez przygotowania wcześńiej zaczynu? Wyczytałem na innej stronie w przepisie aby najpierw, najlepiej wieczorem wymieszać małą porcję zakwasu z mąką oraz wodą i taki zaczyn pozostawić pod przykryciem na całą noc. Trzymam go w lodówce, przed pieczeniem wyciągam na noc i rano dokarmiam, piekę po ok.


Zakwas po dokarmianiu ładnie bąbelkuje na wierzchu, ale baaardzo słabiutko rośnie. Dodam, że pierwszy chleb (polski) upiekłam na tym zakwasie bez pomocy drożdży, kiedy zakwas miał tydzień i wyrósł pięknie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty