Nie wiesz, jak zrobić soczyste żeberka w miodzie? Sprawdź nasze przepisy na mięso duszone lub pieczone w piekarniku. Wieprzowinę polej sosem z marynaty lub zrób na bazie warzyw. Mięso będzie soczystsze po upieczeniu w rękawie.
Zobacz więcej przepisów i porad na Polki. W dużym garnku zagotować wodę. Wyjąć, zahartować pod zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi po upieczeniu będą soczyste. Sparzone żeberka pokroić na kawałki, najlepiej takie „na dwie kostki”.
Można także podzielić żeberka na mniejsze porcje – „na jedną kostkę”. Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Kiedyś Siostra zapragnęła, oglądając zapewne reklamy w telewizji, słynnych żeberek w coli. Co jak co ale coca-cola mi bardziej do śrub w warsztacie pasuje niż do delikatnego mięsa więc nasze żeberka dusimy w miodzie. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.
DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Mięso z okolic żeber jest odrobinę twardsze, dlatego podczas grillowania wymaga uwagi: nie można zbyt szybko przypiec wierzchu, bo środek pozostanie twardy i gumowaty. Trzeba tylko trafić na ładne żeberka. A przepis to rewelacja, Anna:).
Cebulę kroimy w talarki. Przewracamy na drugą stronę, lekko rumieniąc. Przepisy na kawę - stwórz pyszny napój z kilku składników. Soczyste pieczone żeberka, żeberka duszone, złociste żeberka w miodzie i pyszne żeberka w sosie chociaż dość kaloryczne, trudno odmówić sobie takiej przyjemności. Oryginalne żeberka w coli, żeberka na ostro w musztardzie lub mięciutkie żeberka z grilla – najlepsze przepisy na żeberka.
Wielki zastrzyk kulinarnych inspiracji! Pyszne, mięciusieńkie żeberka, nie pozwalamy sobie na nie zbyt często, ale po miesiącach lekkich sałatek nabraliśmy wielkiej ochoty na żeberka w miodzie. Zapragnęliśmy po prostu, czegoś cięższego i bardziej kalorycznego.
Przygotowanie dania żeberka w miodzie żeberka podzielić na części , włożyć do dużej miski i zrobić marynatę (miómusztarda,sól,pieprz,rozmaryn,czosnek) odstawić na godzinę. A oto przepis na duszone żeberka w miodzie: Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki. Dokładnie wymieszaj olej, mió przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kawałki mięsa dokładnie obtocz w marynacie. Włóż do naczynia, przykryj folią spożywczą, wstaw do lodówki (na noc). Wystarczy tylko przyrządzić marynatę, posmarować nią mięso, a następnego dnia upiec. Podajemy dobry przepis na żeberka w miodzie.
Przepis na żeberka w miodzie jest bardzo prosty, więc na pewno udadzą się one każdemu. Mięsko ładnie odchodzi od kości, więc nawet Ci, co nie lubią ‘skubać’, to powinni być zadowoleni. Odpowiednio przygotowane stanie się niezwykle soczyste i kruche, z łatwością będzie odchodziło od kości.
Na początek pokrój je na mniejsze części, oprósz przyprawą i odstaw na chwilę, by jej smak przeniknął w głąb mięsa. Chrupiące, aromatyczne, idealne! Wypróbuj pyszne przepisy na żeberka w miodzie.
Dodaj do nich musztardę lub ketchup! Olej rozgrzewamy na patelni, obsmażamy żeberka na rumiano. Składniki zalewy łączymy ze sobą i mieszamy bardzo dokładnie po czym zalewamy nią zimne żeberka, odstawiamy na godziny do lodówki.
Szczerze mówiąc dosyć rzadko je przygotowuję, ponieważ dorwanie naprawdę mięsistych żeberek czasem graniczy z cudem. Jak już znajdę piękne żeberka, w których jest więcej mięsa od kości to kupuję sobie zazwyczaj przynajmniej kg, dzielę na mniejsze kawałki i część sobie mrożę. Nie ma się co dziwić, bo żeberka w miodzie to aromatyczne mięso, pełne smaków, które można przygotować zarówno w piekarniku, jak i na grillu.
Bardzo ważne jest wybranie odpowiedniego mięsa. Gdy wybieramy żeberka, warto decydować się na kawałki dość chude, z możliwie niewielką ilością tłuszczu, ale za to. Zacząłem od starannego umycia żeberek i osuszeniu ręcznikiem (nigdy nie zapominajcie myć mięsa z mięsnego, inaczej będziecie mieć obowiązkowe szkolenie z BHP, z naciskiem na HP). Wykonanie: Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (po 2-kostki w każdym kawałku), doprawić z obu stron pieprzem, solą i papryką słodką w proszku. Na dużej patelni lub w woku roztopić smalec, podsmażyć żeberka dość mocno z obu stron.
Posmaruj miodem i musztardą. Oprósz żeberka przyprawą POMYSŁ NA. Woreczek zapnij dokładnie zapinką, rozprowadź przyprawę i włóż woreczek do naczynia do zapiekania.
Tak przygotowane żeberka przełożyć do miski. Z keczupu, oleju, miodu, posiekanego czosnku i papryki zrobić marynatę. Zalać nią żeberka, wymieszać i wstawić na co najmniej godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.