czwartek, 1 grudnia 2016

Jak zrobić pierniczki

Pierniczki najlepiej przygotować wcześniej - kilka dni przed świętami i zamknąć w szczelnym, metalowym naczyniu, gdyż zaraz po upieczeniu mogą zrobić się twarde. Z czasem zrobią się miękkie i bardziej kruche, w sam raz, by trafić na świąteczny stół. W szczelnym pojemniku można je przechowywać nawet do kilku miesięcy. QPYlPxCMwFE serdecznie zapraszam Składniki : 1g masła, 1g cukier, łyżki miodu, cynamon mielony, gał. Aby powiesić pierniczki na choince, przed pieczeniem trzeba zrobić w każdym dziurkę (np. patyczkiem do szaszłyków), po upieczeniu trzeba będzie przez tę dziurkę przełożyć nitkę.


Gdy pierniczki wystygną, można je polukrować.

Jak dekorować pierniczki? Mamy dla Was przepis na pierniki, które zawsze się udają. SKŁADNIKI: kostki masła, q słoiczek miodu, kg mąki, jajka - to podstawa. To się nie ma prawa nie udać. Mąkę wymieszać z soda, zrobić wgłębienie w środku, wlać mió dodać przyprawy korzenne, cukier masło i jajko.


Coraz bliżej święta a my powoli przygotujemy potrawy na wigilijną kolację. W naszym domu panuje świąteczny nastrój ale. Przedstawiam wam przepis, który przetestowałam wieeele razy.


Mam nadzieję, że wam zasmakuje :).

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później. Co zrobić, by pierniczki zmiękły?


Do smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, możesz je też posypać kolorową lub czekoladową posypką, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami. Kolorowe, lukrowane pierniczki będą znakomicie prezentowały się na bożonarodzeniowej choince. Problem jest jedynie w przypilnowaniu rodziny, aby przedwcześnie nie skonsumowała tych smakowitych dekoracji.


Bardzo elegancko prezentują się z białą dekoracją z lukru, zwłaszcza gdy zdobienia są drobne i przypominają nałożoną na wierzch ciasteczka koronkę. To pozornie prosty sposób dekorowania, lecz gdy go wypróbujecie, przekonacie się, ile precyzji potrzeba do zrobienia tylu drobnych elementów. Pierniki na święta to w wielu domach obowiązkowa pozycja świąteczna, zarówno jako ciastka świąteczne jaki i jako ozdoby na choinkę, bo przecież wiadomo, że ładnie przygotowany i ozdobiony piernik będzie pięknie wpasowywał się w świąteczne ozdoby choinkowe. Strasznie się bałam tego, czy pierniki wyjdą miękkie.


Pierniczki mają już jednak kilka godzin i nadal są mięciutkie - więc jest dobrze. Pierniki i pierniczki są najpopularniejszymi wypiekami związanymi ze świętami Bożego Narodzenia. Pojawiają się one nie tylko na świątecznym stole, ale również na choince w formie naturalnych ozdób. Jeśli nie wiecie jak upiec doskonałe pierniczki - koniecznie skorzystajcie z naszych wskazówek! Polecamy kilka ciekawych przepisów na świąteczne pierniczki: Krakowskie pierniczki.


Można je zrobić w każdym momencie przed Świętami, przed samą Wigilią lub nawet trzy tygodnie wcześniej. Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych.

W zależności od tego jak grube będą nasze pierniczki i jak długo będą pieczone, wyjdą po upieczeniu miękkie lub twardsze. W myśl przysłowia, że szewc bez butów chodzi, ja chyba ostatnia się za nie zabieram. Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was! Pierniczki można upiec nawet w Wigilię, a obiecuję, że nikt na Święta sobie zębów nie połamie ;-).


Waszych komentarzach i wiadomościach, które do mnie piszecie. Podobne poradniki tekstowe. Przepis na pierniki świąteczne. Zapach pierniczków jest nieodłącznym elementem każdych świąt Bożego Narodzenia. Miód i masło podgrzewamy w garnuszku, studzimy, Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, Wałkujemy na stolnicy na grubość - mm lekko podsypując mąką, Wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.


W czym przechowywać pierniczki? Dodane przez tota w: Tylko o kuchni. Pierniczki z lukrem wieszamy na choinkach i podajemy na świątecznym stole. Te ciasteczka nie miałyby jednak świątecznego charakteru, gdyby nie lukier, z którego wyczarowujemy zimowe kształty. Poznaj przepis na lukier krok po kroku.


Pierniczki to jedne z tych ciastek, które należy przygotowywać odpowiednio wcześnie przed świętami. Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach. Możesz je ozdobić słodką polewą z lukru lub czekolady, a także użyć dowolnej posypki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty