piątek, 2 grudnia 2016

Ciasto na naleśniki na ostro

Opis przepisu: Autor: WINIARY Wystrzałowe naleśniki na ostro rozkręcą każdą imprezę i dodadzą fantazji domowym posiłkom. Usmażone naleśniki nadziewamy farszem z grillowanych piersi kurczaka, sałaty, czerwonej papryki i fasolki, dymki oraz pomidorów (mogą być także świeże, np. mięsiste malinówki) i serwujemy polane dekoracyjnie jogurtem naturalnym oraz Sosem chili WINIARY. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na naleśniki na ostro.


Durszlak - ciasto naleśnikowe na ostro. Mój pomysł na farsz do naleśników.

Ulubiony przepis czytelników! Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Przepisy z kategorii ciasto naleśnikowe na ostro. Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą. Inspiracją jest tradycyjna kuchnia meksykańska, którą cechuje przede wszystkim bogactwo smaków, aromatów, ale także pikanteria.


Klasyczne dania, szczególnie z Półwyspu Jukatan, to połączenie ostrości różnych odmian papryczki, z warzywami i mięsem.

Zapraszam po przepisy na naleśniki na ostro. Znaleźć tu można farsze mięsne i jarskie, z dodatkami mlecznymi i ich wegańskimi zamiennikami. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe.


To kolejny przepis na naleśniki na ostro, tym razem z nadzieniem pieczarkowo - cebulowo - kapuścianym. Przepis na ciasto naleśnikowe jest proste, naleśniki łatwo się smaży, a nadzienie powstaje szybko (mimo, że trzeba gotować kapustę, ale to trwa tylko kilka minut). Z podanej porcji wychodzi - naleśników. Jeśli nie masz ochoty na słodką wersję, przygotuj sobie naleśniki na ostro.


Niewiele jest osób, które nie lubią tej potrawy, możesz więc śmiało podać ją podczas romantycznej kolacji. Warto go wypróbować, bo takie danie jest dużo pożywniejsze niż naleśniki z dżemem czy serem i może posłużyć jako naprawdę obfity obiad. Pancakes zazwyczaj serwuje się jako naleśniki na słodko, ale te klasyczne równie często przygotowujemy na słono lub na ostro.


W naszym zbiorze znajdziesz aż pomysłów na to, jak zrobić naleśniki! Zrób ciasto naleśnikowe z szklanki mąki, jajek, wody (w takiej ilości, by konsystencja ciasta przypominała płynną, ale niezbyt rzadką śmietanę). Rozgrzej mocno patelnię i natłuść ją. Gotowe naleśniki ułóż piętrowo na talerzu i nakryj, by nie wysychały.


Zobacz sprawdzone przepisy na naleśniki z przeróżymi nadzieniami serowymi, owocowymi i tymi na osto: z szynką, pieczarkami, czy kapustą.

Wszystkie zebrane w jednym miejscu. Odstawiamy na chwilę aby ciasto odpoczęło. Teraz naleśniki możemy podpiec chwilę na j patelni, aby ser się rozpuścił, lub dać naleśniki do nagrzanego. Nie wiem jak Wy, ale ja nie przepadałam za smarowaniem patelni za każdym razem, kiedy miałam wlać na nią ciasto na naleśniki (tak, tak – „starożytna” sztuka smażenia naleśników nakazuje tak czynić). Zbawieniem był dla mnie pomysł z dodawaniem do ciasta oleju.


Składniki podane na ciasto naleśnikowe pozwalają upiec dużych naleśników. Pomysł pochodzi z portalu Wielkie Żarcie. Składniki mieszamy - moja metoda to popularne na oko haha :) Róbmy tak by ciasto nie było za gęste, jak kefir, może maślanka :P Sposób na delikatnie puszyste naleśniki to woda gazowana :) Możecie dać pół a pół z mlekiem. Farsz przygotowujemy podsmażając na patelni ząbki czosnku, cebulę i papryczkę chilli.


Dodajemy następnie mięso (ja również wybrała mielone, ponieważ uważam, że najbardziej pasuje, ale myślę, że pierś z kurczaka drobno pokrojona też by się sprawdziła ^^). Wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i smażymy z jednej strony. Po chwili przekładamy na drugą stronę, a na stronie już usmażonej smarujemy naleśnika sosem, na to wkładamy mortadelę, a na wierzch ser żółty (starty na tarce). Jeśli chcecie, by wasze naleśniki były wyjątkowym deserem podajcie je z czekoladą, bitą śmietaną i owocami jagodowymi.


Jeszcze lepsze mogą być tylko naleśniki z nadzieniem sernikowym i ulubioną czekoladą. Cały sekret tkwi w grubości ciasta oraz jego elastyczności. Im ciasto cieńsze i bardziej podatne na wygięcia, tym dla niego lepiej. Pomimo tego warunku, przygotowanie ciasta naleśnikowego to czynność o tyle banalna, co posmarowanie bułki masłem. Wystarczy dopilnować tylko odpowiedniej konsystencji zmieszanej.


Ciasto powinno być bardziej rzadsze. Kojarzą się z beztroskim czasem dzieciństwa, kiedy mama lub babcia serwowały nam naleśniki z dżemem lub serem, polane śmietaną i posypane cukrem. Dzisiaj często unikamy naleśników na słodko z obawy przed dużą ilością kalorii. Wrzuciłam kurczaka na elektryczny grill i zaczęłam smażyć naleśniki. Brokuły gotowałam około minut a później zostawiłam je w cieple.


Mięso było pokrojone na cienkie kawałki, wiec było gotowe w minut. Kurczaka i brokuły zawinęłam w żytnie naleśniki i polałam ostrym sosem. Dla mnie to był pyszny obiad Smile.


Doskonałe na każdą porę dnia. Można je podać zarówno na śniadanie, jak również na obia podwieczorek i kolację. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju do smażenia, nalewać ciasto tak by powstała cienka warstwa naleśnika.


Smarzyć z jednej i drugiej strony do lekkiego zarumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty