Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Ja podsmażam cebulę na wytopionym boczku wędzonym. Muszę zrobić to leczo bo.
Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.
Przepis: cukinia, papryka, kiełbasa, cebula i pomidory. Całość pikantna, ale to zależy jakie mięso i dodatki wybierzemy. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.
Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Do kiełbasy na patelnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki - smażymy. Teraz do garnka przekładamy z blanszowaną cukinię, zawartość patelni - mieszamy.
Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu.
Doprawiamy przyprawą uniwersalną, papryką słodką, solą i czarnym pieprzem do smaku. Coś ciepłego, sytego, domowego. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem.
To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, tak samo kiełbasę- przesmażamy razem chwilkę na lekko ogniu. Cukinię obieramy ze skóry, kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do rondla z cebulą i kiełbasą. Przyprawiamy, lekko dusimy, aby jej nie rozgotować, kostki powinno być miękkie, ale prawie całe.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki, paprykę i cukinię. Leczo z kiełbasą, cukinią, papryką i pieczarkami. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą.
Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Kiełbasę kroimy w plasterki lub półplasterki i obsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wsypujemy mieloną paprykę, mieszamy i smażymy minutę.
Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.
Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą. Przedstawiamy kilka przepisów na. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy.
Jest przepyszne i można je przyrządzić w bardzo szybki sposób. W przypadku, gdy nie macie kiełbasy lub nie wiecie z czym zrobić leczo to polecam Wam parów Zobacz więcej. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej. Na blogu króluje mój ulubiony przepis na leczo z cukinią, jednak już od jakiegoś chodziło mi po głowie przygotowanie przygotowanie tego dania według tradycyjnej węgierskiej receptury. W Polsce przywykliśmy do stosowania sporej ilości dodatków, które wbrew powszechnej opinii nie są składnikami stricte węgierskiego przepisu.
Kiełbasę i cukinię pokrój w pół-talarki, paprykę w większą kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę. Na dużej patelni (ja robię w dużej i głębokiej patelni całe danie) podsmaż na rumiano kiełbasę bez dodatku tłuszczu - wytopi się z kiełbasy. Następnie wrzucamy pokrojoną w sporą kostkę cebulę i smażymy do momentu, aż stanie się ona szklista.
Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam. Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą. Leczo to danie kuchni węgierskiej, bardzo sycące. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec.
Nie można z niego zrezygnować. Zapraszam na pyszne i słoneczne leczo z papryki, takie, które można jeśc od śniadania do kolacji. Smakuje obłędnie jako danie podstawowe albo baza do dalszego eksperymentowania ze smakami. Mój mąż lubi do leczo z papryki dodać gotowana fasolę, a ja dla odmiany wolę dużo czerwonego chili.
Doceń przepis: Zgłoś błąd w przepisie. Pokrojoną kiełbasę podsmaż razem z warzywami – papryką, cukinią, bakłażanem i cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.