piątek, 16 grudnia 2016

Chleb z mąki pełnoziarnistej na drożdżach

Testowałam mnóstwo przepisów ale według tego przepisu na chleb pełoziarnisty mojego autorstwa, pieczywo wychodzi pyszne i zawsze się udaje. Ten wspaniały, pełnoziarnisty chleb nie wymaga ani minuty zagniatania. Nie testowałam z mąką żytnią więc nie odpowiadam za ewentualne niepowodzenia. Chce się więcej i więcej.


Składniki wystarczy pomieszać łyżką a natura zrobi swoje. Do tego brak zagniatania świetnie wpływa na jego konsystencję.

Mąka pełnoziarnista bywa ciężka na etapie zagniatania, a chleb zwykle jest bardzo zbity i ciężki. Jeżeli chodzi o mąkę proponuję użyć pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej. Chleb orkiszowy na drożdżach. Nastawiam tylko dolną grzałkę, bo jak jest mocniejsza górna, to może się okazać, że będzie upieczone z wierzchu, a w środku zakalec. W tym wypadku wprost przeciwnie!


Robiłam z pełnoziarnistej mąki orkiszowej oraz z białej, i z tej ilości wychodzi. Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dodatki i pozostałą wodę - mieszamy. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Szczególnie polecam Ci: prosty przepis na chleb bezglutenowy – ten przepis na chleb robi furorę na blogu.


Na moim blogu jest jeszcze kilka przepisów na chleby domowego wypieku. Pyszny chleb z chrupiącą skórką. Jest pyszny i długo zachowuje świeżość. Upieczony chleb studzić na kratce.


Wyszedł lekko w Zobacz więcej. Tym razem wykorzystałam pełnoziarnistą mąkę żytnią oraz razową pszenną, żeby chleb był zdrowy, a nie tylko smaczny. Do spienionych drożdży wsypujemy trzy szklanki mąki pszennej, sól, ciepłe mleko z masłem oraz pozostałą szklankę wody.


Dotychczas piekłam tylko chleby na pszennej mące – tym razem spróbowałam z dodatkiem żytniej i wyszedł taki typowy, swojski chlebek, doskonały do domowego smalcu i kiszonych ogórków. Miksujemy hakiem na małych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie ciągle miksując dodajemy stopniowo dwie szklanki mąki pełnoziarnistej.


Tym razem zrobiłam chleb pełnoziarnisty na drożdżach z czosnkiem niedźwiedzim, bazylią i pietruszką. Jest bardzo aromatyczny, a jego intensywność zależy od ilości użytych ziół. Do wypieku użyłam pszennej mąki pełnoziarnistej, dlatego chleb wyszedł ciemny – doskonale sprawdzi się też mąka żytnia. Piękny, chrupiący chleb na drożdżach.


Na blacie kładziemy dużą miskę, w której mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i solą.

Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni na drożdżach. Durszlak CHLEB 1 ŻYTNI,. Robiłam już wiele chlebków, ale ten jest wyjątkowo pyszny i można go dowolnie modyfikować. Ja zrobiłam ze świeżych drożdży, pół na pół zwykła mąka pszenna z mąką pszenną pełnoziarnistą, z dodatkiem płatków owsianych i suszonych pomidorów. Tym razem upiekłam chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie Jeffreya Hamelmana znaleziony na blogu Lutza.


Jak do tej pory zawsze się udawał. Upiekłabym go na zakwasie ale nie wiem jakie proporcje zrobić. Może ktoś próbował wprowadzić taką zmianę ? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty