czwartek, 1 grudnia 2016

Chlebki bezglutenowe

Szybki bezglutenowy chlebek ajurwedyjski – gotowy w minut! Smak miłości” pod nazwą „chlebek joginów”. Wiele z Was pokochało go i włączyło do listy swoich absolutnie ulubionych, zdrowych potraw. Jaglane chlebki – bezglutenowe, wegańskie.


Nie będę czarowała, że należę do miłośników kaszy jaglanej, bo nie należę.

Moja młodsza córka nie podziela mojego uczucia, więc mam z nią (z kaszą) w kuchni do czynienia. Czasem przyrządzam coś, co nawet i mi smakuje. Chlebki na zakwasie jaglanym - HERT.


Wszystkie surowce, z których wypiekane jest bezglutenowe pieczywo są w pełni bezpieczne, pochodzą od sprawdzonych dostawców, a każdy z surowców posiada stosowne badania na zawartość glutenu. Indyjskie chlebki ryżowe. Bezglutenowa pita bez drożdży.


Czapati można spotkać w wielu kulturach kulinarnych-indyjskich, tajskich, pakistańskich. Jest to szybka, smaczna i tania potrawa.

Chrupkie chlebki bezglutenowe. Smak prażonego ziarna miesza się z aromatami przypraw. Bogactwo pożywnych węglowodanów i nieszkodliwych białek. Tłuszcze, mikroelementy i witaminy.


Po zjedzeniu jednej porcji głód znika na kilka godzin. O ile pieczywo bezglutenowe potrafi zniechęcić niejednego młodego adepta sztuki kulinarnej, o tyle wschodnia wersja ponadczasowych podpłomyków okazuje się być zbawiennym kołem ratunkowym. Pitę możemy podać z hummusem, świeżymi warzywami, surówkami, roślinnymi pulpetami albo w towarzystwie dobrej oliwy. O jedzeniu piszę, myślę i śnię!


U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni. Ja dopiero przymierzam się do kuchni bezglutenowej, ale upiekłam ten chlebek już razy i jest pyszny. Zamiast cukru dałam ksylitol. Dziś nie dodałam żadnych ziaren, bo mój 5-latek. Wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i pięknie wyrosły.


Przepis na bezglutenowe chlebki pita. Wielozbożowy chlebek bezglutenowy powstał przypadkiem jak wszystko, co najlepsze. Można powiedzieć, że to mały bochenek w stylu „less waste”.

Po prostu, pewnego dnia piekąc chleb zorientowałam się, że mam dużo końcówek różnych mąk. Do bazowej więc mąki ryżowej i owsianej dodawałam po kilka łyżek każdej z nich, nie. Jeszcze tydzień temu niosła nas wspólna energia z warsztatów do domu. Ciekawa jestem jak korzystacie z tych chwil wspólnie spędzonych razem.


Obiecałam na moim profilu na Instagramie przepis na bezglutenowe chlebki pita, które podałam do ragout z dyni z szarpaną wieprzowiną. Jako, że najczęściej prosicie o pomysły na niskowęglowodanowe śniadania, dzisiaj mam dla Was znakomity zamiennik zwykłego chleba! Placki chlebowe „oopsies” są przepyszne i bardzo sycące. Można z nich komponować kanapki z ulubionymi dodatkami i zabierać np. Znakomicie sprawdzą się również jako pieczywo do hamburgerów czy hot dogów!


Te chlebki bezglutenowe na m. Nawet po kilku dniach można je śmiało zjeść. Ewentualnie wystarczy lekko podreanimować w microweli i gotowe #128578; Z normalnymi chlebkami dla męża nie ma tyle zachodu. Jest, jeśli zrobi się go na zakwasie bezglutenowym, na blogu jest przepis. W dziale bezglutenowym jest też kukurydziaby chlebek z sodą oczyszczoną i bezglutenowy chleb życia bez drożdży.


Zapewnianajlepszy chleb bezglutenowy istnieje, choć co innego oznacza dla dzieci z celiakią, a co innego dla dorosłych na diecie bezglutenowej #128578;. Ale jest pewien wypiek, który przetestowałam na obu grupach wiekowych, podczas wakacji dla rodzin bezglutenowych w Moich Tatrach. Chlebek jest pyszny, choć zastrzegam, że nie smakuje jak tradycyjny chleb.


Ale to ciekawa alternatywa jeśli unikacie pieczywa, a nie smakuje Wam zbity, gliniasty chleb bezglutenowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty