środa, 25 lipca 2018

Z czym gofry

Z polewą toffi, z polewą z owoców, ze świeżymi owocami, dżemem, z bitą śmietaną albo posyp je tartą czekoladą. Z czym mozna jeść gofry? Planuję jednak niedługo wymienić ją na coś mocniejszego – któryś z modeli firmy Dezal, swoją opinią na pewno się podzielę!


Radzę uważać na sprzęt z powłoką teflonową – miałam kiedyś taki i po pewnym czasie powłoka zaczęła się po prostu odklejać! Wychodziły z niej gofry w czarne kropki – niejadalne.

Robiłam ciasto na milion sposobów z milion różnych stron. Gofry piekły się uwaga minut! A i tak nie wiadomo było czy się upieką i czy oderwę je od gofrownicy. Ostatnio w promocji były w biedronce gofrownice MPM.


I gofry się piekły uwaga minut! W końcu dzieci cieszą się z gofrow. Piękno - Diety - Dojrzewamy. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies.

Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania. Najlepsze przepisy na gofry. Każdy z Was ma ulubiony smak gofrów, pokazuję przepisy na gofry lekkie, gofry chrupkie, ale też gofry biszkoptowe. Bita śmietana przede wszystkim, ale nie tylko.


Ja lubię gofry z polewą czekoladową i słodką. Dodane przez mamaija w: Tylko o kuchni. Podawajcie z dodatkami takimi, jak bita śmietana, dżem, syrop klonowy.


A Ty z czym najbardziej lubisz gofry? Bardzo łatwe, tanie, proste i sprawdzone potrawy. Sekret wytrawnych gofrów to odpowiednie przyprawy, które dodaje się do ciasta. Chcąc uzyskać łagodniejsze ciasto, dopraw je ziołami: bazylią, rozmarynem czy oregano. Na gotowych gofrach warto rozsmarować specjalnie przyrządzoną pastę lub sos.


Dzisiaj spróbowaliśmy znowu i bingo. Robiłam z mąki pszennej tortowej 4(szklanki) do tego dodałam mąkę krupczatkę (szklanki) - bo niestety nie miałam więcej pszennej tortowej, ale i tak wyszły idealnie. Ten deser nigdy mi się nie nudzi i zawsze może przynieść nowe smaki, ponieważ wiele zależy od dodatków. Kocham każde zestawienie - z bitą śmietaną, z owocami, cukrem pudrem czy z dżemem.


Podstawą udanego deseru są jednak dobre, puszyste i lekko chrupiące gofry.

Jak zrobić gofry - przepis i film. Ja zazwyczaj ograniczam się właśnie do tych samych dodatków: świeżych owoców, konfitury malinowej mojej mamy albo robię bitą śmietanę z mleka kokosowego i dodaję maliny lub borówki. Dajcie znać w komentarzu! U nas gofry podajemy najczęściej z dżemem. A Ty, z czym lubisz jeść gofry?


W przypadku tego typu urządzeń z pewnością nie będzie to 2-minuty, jak podaje się w wielu przepisach. Osobiście polecam podglądać z boku jak zachowuje się ciasto. Najpierw mocno wyrasta, czasami nawet otwieram klips, by zrobić mu więcej miejsca, po chwili jakby leciutko opada, wtedy gofry są już prawie gotowe.


Ja zaserwowałem sobie na śniadanie bezglutenowe gofry z truskawkami i syropem klonowym. To są gofry brukselskie. Te, o których piszesz to są gofry z Liege, za kilka dni będzie na nie przepis na blogu, tylko muszę go wpisać. Nawet we Francji te nieregularne słodkie gofry z cukrem perłowym są sprzedawane jako gofry z Liege. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.


Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty