środa, 4 lipca 2018

Jakie drożdże do chleba

Dają takie same (lub bardzo podobne) efekty jak drożdże świeże. Przyznam szczerze, że nie mogę się zdecydować, czy bardziej odpowiadają mi drożdże świeże, czy suszone instant. Stosuję je zamiennie, zależnie od okoliczności, przepisu i rodzaju pieczywa jakie chcę uzyskać.


Dlaczego do chleba na zakwasie czasem dodaje się drożdże? Chleb wypiekany na drożdżach – jak powstaje?

Pieczywo pszenne, do którego stosuje się drożdże wzrasta w wyniku fermentacji alkoholowej. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Zdarza się, że do takiego chleba dodawane są również w piekarniach drożdże, aby przyśpieszyć proces produkcji, wzrastania, a tym samym opłacalność wyrobu. Najwięcej wartości odżywczych mają drożdże piwowarskie (zwane również piwnymi lub browarnianymi).


Swoimi walorami przewyższają drożdże piekarnicze, których nie wolno przyjmować na surowo. Polecane są zarówno nastolatkowi z trądzikiem, młodej kobiecie, która chce mieć piękne, lśniące włosy.

Warto zauważyć, że tłuszcz zawarty w drożdżach należy do tłuszczów wielonienasyconych, dlatego korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową organizmu. Od wieków służyły i służą do wypieku ciast, jako składnik zaczynu. Drożdże w 1g dostarcza ok. Dodatki jakie dałam nad dno i do środka słonecznik, do środka również dałam pestki dyni.


Upiekłam chleb z mąki przennej pomieszanej z żytnią. Zagniotłam dość tępo a jeśli chodzi o płyn to wodę zmieszałam z jogurtem. Wszystko pięknie rosło,ale chleb wyszedł jak dla mnie za mało…kwaskowy. No i trochę za płaski,bo nie uznaję żadnych foremek do chleba.


Ma być bochenek albo podłużny. C, a fermentacji to, w zależności od rasy drożdży od ok. Poniżej fermentacja może znacznie słabnąć, powyżej st. Przy wyborze kierujemy się wygodą użytkowania, czasem przeznaczonym na przyrządzanie drożdżowego ciasta, a nierzadko i stopniem trudności użycia.


Chcesz cieszyć się smakiem domowego chleba? Poznaj przepisy na pyszne i zdrowe pieczywo! Zanim jednak weźmiesz się za pieczenie, przeczytaj o tym, jak spożywanie chleba wpływa na ludzkie ciało i jakie pieczywo będzie dla Ciebie najlepsze.


Witam, tak jak opisała Pani Joanna - wyrób chleba na naturalnym zakwasie jest metodą tradycyjną i przez konsumenta pojmowaną jako lepszy wybór.

Procesy fermentacyjne, które zachodzą w cieście podnoszą wartość odżywczą takiego chleba. Myślę, że nie ma to nic wspólnego z chemią :-). Ja najczęściej przygotowuję rozczyn w ten sposób, że wysypuję na stolnicę mąkę, robię w niej dołek, do którego wkruszam drożdże, zasypuję cukrem i zalewam letnim mlekiem.


Tak czy inaczej, jeśli nie wiesz po jakie drożdże sięgnąć, uniwersalne będą bezpiecznym wyborem. Tylko drożdże winiarskie. Zwróć uwagę, że w tym artykule często pojawia się pojęcie „drożdże winiarskie”. W sprzedaży znajdują się bowiem również drożdże piekarskie, piwowarskie czy gorzelnicze. Zastanawiam się właśnie co mogę o nich napisać… i jedyne co mi przychodzi do głowy to – to są jedne z lepszych bułek jakie ostatnio jadłam :) Wiem, że pewnie kolejny raz tak piszę, ale zawsze mnie zachwyca fakt, że można samemu w domu coś takiego przygotować.


Mielone ziele angielskie jest stosowane w przypadku chleba na zakwasie, ale znacznie częściej dodaje się je do słodkiego pieczywa na innym zaczynie niż drożdże. Zioła i przyprawy są niezwykle ważnymi dodatkami do pieczywa. Część z nich może być stosowana zarówno do chleba na zakwasie, jak i do innych typów pieczywa.


Większość osób ich w ogóle nie je, a traktuje je jedynie jako istotny element różnych wypieków. Jak jeszcze można wykorzystać drożdże? Jakie są ich właściwości?


Wiemy już, jakie są rodzaje mąki, co to jest gluten, co robią drożdże, ale do chleba nam jeszcze sporo zostało. Zanim zrobimy ciasto, dowiedzmy się, co to jest zakwas i zaczyn. Zapraszam do lektury kolejnego wpisu, o tym jak powstaje chleb i jakie w nim zachodzą procesy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty