wtorek, 24 lipca 2018

Naleśniki z wody i mąki

Ta forma naleśników jest idealna dla osób nietolerujących GLUTENU, gdyż mąka ryżowa takowego składnika nie posiada. Naleśniki z Mąki Kokosowej Nie Wychodza? Mąka kokosowa nie ma skrobi więc nie ma właściwości kleistych. Kluczem do idealnych naleśników jest odpowiednia konsystencja ciasta.


Aby naleśniki dobrze się smażyły i nie rozpadały w trakcie, możesz dodać np. Staraliśmy się wielokrotnie zweryfikować proporcje mąki i wody tak by naleśniki z naszej receptury zawsze wychodziły jak trzeba.

Niestety mąka, mące nierówna i ilość potrzebnej wody może się nieznacznie różnić od podanej wartości. Ciasto ma mieć lekką, kremową konsystencję zbliżoną do śmietany. Przeważnie robimy naleśniki z mlekiem i wodą. Ale czasami, gdy w domu zabraknie mleka to przygotowuję ciasto naleśnikowe na wodzie. Efekt końcowy, jak dla mnie, fenomenalny.


Nie spodziewałem się, że naleśniki z mąki gryczanej okażą się najprostszymi naleśnikami bezglutenowymi, jakie kiedykolwiek robiłem. Kasza gryczana pewnie jeszcze nie raz. Cała moja rodzina uwielbia naleśniki.

I choć nie jestem przeciwko zwykłym tradycyjnym plackom z mąki pszennej, to lubię szukać innych kombinacji smakowych. A że naleśniki pojawiają się u nas przynajmniej raz w tygodniu, dobrze też mieć kilka sprawdzonych przepisów na zdrowsze wersje. Do takich zdecydowanie należą naleśniki owsiane.


Mają inny smak niż z białej, wg mnie są lepsze. Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.


Po pierwsze warto dodać odpowiednią ilość płynu i skrobię (sprzedawaną także jako mąka) ziemniaczaną, która nada elastyczności. Dodatkowo gorące naleśniki przykrywam talerzem, dzięki czemu chłoną. Ciasto powinno wyglądać - tak jak na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub mleka. Powinno być go więcej niż zazwyczaj.


Na patelni rozgrzać olej. Placki smażyć z obu stron (aż ładnie się zarumienią) - po kilka minut z każdej. NALEŚNIKI Z MĄKI OWSIANEJ Dzisiaj przygotowałam naleśniki z mąki owsianej czyli owsiane, całkowicie bezglutenowe, u mnie w wersji wegańskiej.


Mąką gryczana nie posiada glutenu, dlatego wielu uznaje ją za łatwiej przyswajalną. Ma też niższy indeks glikemiczny, więc polecana jest osobom z cukrzycą oraz z.

Szybkie naleśniki bez mąki. Nie macie pomysłu na śniadanie lub kolację? Wypróbujcie przepis na fit naleśniki. Pod­sta­wo­wy­mi skład­ni­ka­mi pod­pło­my­ka jest mąka pszen­na (naj­czę­ściej) i woda, z któ­rych zagnia­ta się dość zwar­te, ela­stycz­ne cia­sto, umoż­li­wia­ją­ce ręcz­ne for­mo­wa­nie pła­skich plac­ków. Aby pod­pło­my­ki nie były tak kosz­mar­nie zbi­te po wypie­cze­niu — dodaj­my.


Ciasto, przygotowane z tych samych proporcji, jest bardziej gęste. W efekcie nie udaje się smażyć tak cieniutkich naleśników ryżowych, jak w przypadku ciasta zawierającego tapiokę (można dolać trochę wody). Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól.


Zmiksować na gładkie ciasto. Ketogeniczne naleśniki, czyli tłusty twaróg (lub mascarpone) z odrobiną słodzika w “omletowym” cieście to świetny i przede wszystkim pyszny posiłek low carb. Keto naleśniki na ciepło czy zimno? W przepisie znajdziecie zarówno wersję keto naleśników smażonych na ciepło, jak i podanych na zimno, z serem mascarpone i owocami.


Dziś mamy dla was małą odmianę, czyli naleśniki z mąki ryżowej, które możesz wykonać w prosty i szybki sposób w zaledwie kilkanaście minut! Można je podać na słodko, lub wytrawnie. Takie naleśniki wymyśliłam, gdy miałam w szafce dość duży zapas żytniej mąki. Co prawda nie była to mąka razowa, ale ważne, że nie była biała, pszenna.


Do smaku tych naleśników z pewnością trzeba przywyknąć, tak jak do wyszystkich wyrobów z ciemnych mąk, ale z dżemem lub innymi dodatkami smakują po prostu wyśmienicie. Umieść w misce mąkę, jajka, mleko, wodę mineralną i sól, a następnie zmiksuj je na gładką masę. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wczorajszy post zachwalający przeze mnie mąkę z ciecierzycy (link) aż prosił się o dodanie jakiegoś przepisu. Stąd tez dzisiaj przygotowałam dla was naleśniki z cieciorki.


Są bardzo proste w wykonaniu, lekko chrupiące i moim zdaniem smakują trochę jak masło orzechowe (szczególnie te bardziej przypieczone). Mają tez piękny, intensywnie żółty kolor. Zapraszam dzisiaj na przepis na naleśniki jaglane czyli przygotowane z kaszy jaglanej lub mąki. U nas w domu naleśniki jaglane robię od czasu do czasu na zmianę z innymi naleśnikami bezglutenowymi. Są one dość wytrawne w smaku, uważam, że świetnie nadają się na przykład do sosu grzybowego, warzywnego lub mięsnego.


Dodawaj stopniowo mąkę gryczaną, po kilka łyżek Zobacz więcej. Wege Ewelina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Wegetariańskie igraszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty