Przepis na zakwas żytni do pieczenia chleba. Czasem może pachnieć nawet acetonem ale nie jest to oznaką zepsucia. Trzeciego dnia zakwas pracuje już w miarę stabilnie i według niektórych już można piec na nim chleb.
Ja sugeruję jednak poczekać do lub dnia – zakwas będzie już wtedy na pewno dojrzały i chleb powinien się udać bez problemu. Jak nie dokarmiasz zakwasu to pewnie podczas każdego pieczenia chleba odkładasz część ciasta na następny raz? Kiedyś też przez jakiś czas miałam taki zakwas i raczej innego chleba niż ten, na który masz przepis na nim nie upieczesz… Ja próbowałam i niestety nie wychodziło i dlatego wyhodowałam swój „uniwersalny”.
Resztę chowam do lodówki na7. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze. Kto nie lubi gdy w domu unosi się zapach pieczonego chleba?
Ja lubię… Znudzona kupnym pieczywem, zaczęłam swoją przygodę z domowym chlebem. Najpierw przygotowałam zakwas, później wyszukałam kilka prostych przepisów na chleb i do dzieła. Dziś podaję Wam przepis na żytni zakwas do chleba.
Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Czasem piekę codziennie a nadmiar chleba mrożę. W okresie, kiedy nie piekę chleba zakwas przechowuję w lodówce. Z naszym poradnikiem poradzisz sobie z zakwasem i pieczeniem chleba! Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól i bardzo dużo cierpliwości.
Chleb – moja domowa piekarnia. Nie próbowałem natomiast robić chleba z samej mąki żytniej na zakwasie pszennym – chleby z mocną przewagą mąki żytniej piekę wyłącznie na zakwasie żytnim. Wymieszać i ponownie odstawić.
Czynności powtarzać aż do wyczerpania składników podanych w recepturze. Po dniach zakwas jest gotowy do użycia. Trzeba jednak pamiętać, by wyjąć go z chłodu na minimum godziny przed zrobieniem ciasta na chleb oraz dokarmić wodą i mąką.
Zakwas można przechowywać w lodówce. Najstarsze zakwasy do chleba mają nawet po kilkaset lat. W zakwasie znajdują się głównie bakterie mlekowe, których wyizolowano ponad gatunków i ponad gatunków drożdży, przy czym stosunek bakterii do drożdży wynosi 1: 1. To nie znaczy, że zrobienie zakwasu jest trudne i żeby to udowodnić, na potrzeby tego filmu przygotowałem zakwas od zera w nie do końca idealnych okolicznościach.
A przepis na zakwas wygląda tak. Rezerwujemy sobie dni na jego zrobienie. Przyjmijmy, że zaczynamy w Poniedziałek tak aby w Niedzielę upiec chleb.
Wyrabianie chleba na swoim zakwasie wcale nie jest trudne. Po połączeniu mąki i wody, pierwszy zakwas do wypieku chleba będzie gotowy po 48h. Gdy macie już wyhodowany zakwas ale potrzebujecie większą jego ilość i chcecie go rozmnożyć, wystarczy dodać mąkę i wodę a następnie odczekać 12h.
Ja jednak wstawiam go na tym etapie do lodówki na jakieś dni (czasem wystarczy) i wówczas go wyjmuję, dokarmiam, po czym wykorzystuję do pieczenia chleba. Mając zakwas można używać go do robienia chleba każdorazowo z innej mąki. A bardziej szczegółowo to dokarmianie już przed pieczeniem wygląda u mnie tak jak opisałam poniżej. Jeśli robicie zakwas z chlebem, to wystarczy do tych składników dodać kromkę prawdziwego, dobrego chleba na zakwasie.
Jego dodatek przyśpieszy proces fermentacji. Ale tak jak pisałam wcześniej ja robię bez chleba i mój zakwas jest super. Solanka musi dokładnie przykrywać buraki.
Jeśli nie powstał kwas, to zakwas musi odstać kolejne godziny. Zwykle cały proces trwa 3-dni. Tak przygotowany zakwas nadaje się do upieczenia pierwszego chleba. Po dniach uzyskasz 3g zakwasu, z czego 2przeznacz na upieczenie pierwszego chleba, resztę zapakuj do słoika, przykryj nakrętką z folii i ostaw do lodówki. Domowy zakwas na żurek ETAP 1: Mąkę wsyp do dużego słoika i lekko spulchnij łyżką, zalej go przegotowaną ciepłą wodą i bardzo dobrze wymieszaj.
Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni. Każdego dnia mieszaj zakwas łyżką aby zakwas nie. Robię to bardzo chętnie i staram się w miarę regularnie piec różne chleby, żeby nie popaść w zbytnią rutynę.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Dziś przepis na zakwas żytni – bazę do pieczenia domowego chleba. Ostatnio postanowiłam powrócić do pieczenia domowego chleba.
Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat. Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Kruszymy i chowamy do pojemnika.
W ten sposób zakwas można trzymać latami, a żeby go ożywić wystarczy dodać do niego trochę wody i zamieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.