wtorek, 17 lipca 2018

Dobre ciasto naleśnikowe

Moje składniki na ciasto naleśnikowe: szkl. Ciasto na naleśniki - Przepisy. Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne.


Obrócić naleśnik (podrzucając, co wymaga sporej wprawy, lub używając talerza czy pokrywki). Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki. Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów. Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej. Ulubiony przepis czytelników!


Dobre ciasto naleśnikowe

Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Z tej receptury korzystam od wielu lat- zawsze się udaje.


Ten przepis na ciasto naleśnikowe nadaje się zarówno do przygotowania naleśników na słodko jak i na słono. Dzisiejszy wpis nie tyle dotyczy pomysłu na posiłek ile jest wskazówką jak zrobić ciasto na krokiety, które nie pęka przy zwijaniu. Większość osób które robi krokiety ma ten sam problem, a mianowicie że placki podczas zwijania pękają. Warto zatem po bardzo dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstawić gotowe ciasto, by mąka połączyła się z płynami. Przed samym smażeniem warto raz jeszcze zamieszać ciasto i sprawdzić jego konsystencję.


Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Jakie składniki i jaką konsystencję powinno mieć dobre ciasto naleśnikowe ? Sprawdź, jak usmażyć doskonałe naleśniki bez przywierania, złociste, delikatne, o ładnym kształcie. Wystarczy zaledwie kwadrans, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem naleśników! Przepis na naleśniki znano już w starożytnej Grecji. Pierwsze wzmianki znajdują się, chociażby w dziełach starożytnego komediopisarza Kratinosa.


Dziś podzielę się z Tobą przepisem na idealne ciasto naleśnikowe min łatwe tanie. Każdy z nas ma swój przepis na ciasto nalesnikowe. Moje zawsze przygotowuję na oko,jednak postanowiłam zapisać wszystkie składniki i zrobić dokładny przepi. Powinny być cienkie, złociste i lekko chrupiące na brzegu. Jeśli wolicie naleśniki cienkie dodajcie więcej wody, jeśli jesteście fanami tych grubszych, nie szczędźcie mąki.


Ponadto, jak już się tak rozpisuję zamiast się uczyć o_O, to ciasto naleśnikowe powinno postać ok 2 po spreparowaniu, wiem to a chyba jeszcze nigdy nie czekałam więcej niż min. Olej w składnikach to do ciasta czy do smażenia? Polecam Ci dolewanie go do ciasta zamiast co kilka naleśników, zupełnie inny efekt.


Polecam rozrzedzic ciasto do konsystencji kwasnej smietany i smazenie jak najcienszych nalesnikow. Im ciasto bardziej plynne tym ciensze wyjda nalesniki, bo ciasto latwiej rozlewa sie na patelni. Najlepiej gotowe ciasto naleśnikowe przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Dobre naleśniki, nie powiem, ale moimi ulubionymi i tak będą, oczywiście z tego bloga, czekoladowe, z mascarpone. Tym nic nie brakuje, nadają się na przepyszną kolację, te czekoladowe natomiast to czysta rozkosz, uczta dla podniebienia:-).


Zrobisz je dosłownie w kilka minut, dlatego ten przepis idealnie nadaje się na ekspresowy obiad. Ich smak zachwyci dosłownie wszystkich Twoich domowników – zarówno tych starszych, jak i tych najmłodszych. Sprawdź nasz przepis na ciasto na naleśniki do krokietów! Przepisy w kolekcji ciasto naleśnikowe Czas przygotowania: min. Banany w cieście to bardzo smaczna propozycja na słodkie owocowe śniadanie bądź deser.


Do ciasta można dodać odrobinę whisky – wtedy będzie chrupiące i delikatne w smaku. Tłuszcz np: masło klarowane można też dodać do ciasta np: na porcji łyżkę masła, wtedy nie należy smażyć na tłuszczu. Każdy ma jakiś własny przepis na ciasto naleśnikowe, jednak nie tylko on przesądza o sukcesie naszej potrawy.


Dobre ciasto naleśnikowe

Ważne jest także to ile oraz na czym należy smażyć naleśniki, żeby się nie przypalały i były wyjątkowe. Zapomnijcie o kokosowym lub fryturze – to nie są dobre produkty. Gęste ciasto naleśnikowe smażymy w bardzo rozgrzanym tłuszczu przez dosłownie kilka chwil. Przed włożeniem kolejnej porcji ryby warto chwilę. Pamiętaj, że ciasto na naleśniki powinno być płynne.


Jeżeli zgęstnieje należy je rozrzedzić mlekiem. Po pierwsze musisz zrobić dobre ciasto naleśnikowe i usmażyć cienkie, chrupiące placki – przepis na takie idealne ciasto na naleśniki jest tutaj – wyjaśniam w nim krok po kroku jak wykonać ciasto z mikserem i bez miksera, piszę w jaki sposób smażyć cienkie placki oraz podaję składniki i proporcje na naleśniki dla różnej. Dobre ciasto na naleśniki gwarantuje sukces, jeśli chodzi o tę potrawę. Można je zrobić na wiele różnych sposobów. Oprócz tradycyjnego ciasta, w którym wykorzystuje się mąkę pszenną, mleko, jajka i cukier, coraz popularniejsze stają się jego modyfikacje.


I tak powstają naleśniki bez mleka, bezglutenowe z mąki kukurydzianej, orkiszowej lub razowej, czy nawet biszkoptowe. Wtedy można je wylewać na przykład chochelką na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu - masła, oliwy czy oleju roślinnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty