poniedziałek, 23 lipca 2018

Domowy chleb na drożdżach

Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Koszyki należy obficie obsypać mąką, a foremki albo natłuścić i. D …piekarnie nie zginą bo zawsze komuś nie starczy czasu na domowy chleb, ale najtrudniej zacząć i przekonać się że to łatwe ;) …stąd już prosta droga do pieczenia na własnym zakwasie :D.


Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Jak upiec pierwszy chleb. Proste chleby drożdżowe. Chleby z chrupiącą skórką, z ziarnami, z makiem, z pieczonymi ziemniakami.


Na koniec dodajemy do naszego chleba pszennego olej lub roztopione masło. Ciasto na chleb pszenny wyrabiamy do chwili, kiedy zacznie odrywać się od brzegów miski, do momentu, kiedy zrobi się lekko lśniące. Pozostawiamy ciasto na chleb pszenny do wyrośnięcia na 50–minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Dziekuje za ten przepis Wyszla cudowna, jak na zdjeciu i zniknela w mgnieniu oka. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.


Do tej pory piekłam chleb na zakwasie, wychodził pycha, ale dzisiaj się skusiłam na ten i jest przepyszny, prosty, szybki i nie trzeba się bawić z zaczynem. Wczoraj zachciało mi się domowego pieczywa. Poszperałam w sieci i znalazłam prosty przepis na chleb. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu.


Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Włóż chleb do nierozgrzanego piekarnika i nastaw na temperaturę 2stopni. Piecz około godziny.


Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i wystaw za okno, aby mógł szybko przestygnąć. Kiedy ciasto wyrośnie i powstanie chrupiąca skórka, wtedy będziesz mógł wyjąć chleb i posypać go sezamem, siemieniem lnianym oraz pestkami z dyni. Zmieniłam jedynie mąkę – dodałam mąki razowej i zmniejszyłam nieco proporcje, tak by dostosować je do formy keksówki, choć można go też upiec w formie bochenka. Dostaliśmy ten chleb i po spróbowaniu zdecydowałam się go upiec. Nasza wersja chleba ma jednak bardzo wyczuwalny smak drożdży.


Robiłam na drożdżach domowych Lalleman mąka typ 6i 4pół na pół, na wodzie z octem z dodatkiem płatków owsianych, otrębów pszennych, słonecznika i pestek z. Domowy chleb na tradycyjnych drożdżach. Z tego przepisu upieczesz dwa pokaźne bochenki. Chleby żytnie są dosyć skomplikowane z natury, lepiej wychodzą pieczone na zakwasie, ale zakwas ten musi też być odpowiednio mocny. Co do proporcji w przepisie trudno oceniać z góry po samym przepisie. Czy piecze Pani ten chleb na drożdżach, zakwasie, czy tylko drożdżach?


Cudowny i pachnący domowy chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką! Zobacz mój ulubiony przepis na przepis na chleb na drożdżach z ziarnami, które dodajesz na chlebek bezpośrednio przed pieczeniem. Przepis na chleb pszenny na drożdżach. Jest szybki w wykonaniu i do tego bardzo smaczny.


Drożdże rozpuścić w po,łowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Który chleb jest lepszy? Chleb żytni upiekłam pierwszy raz.


Pieknie pachnie, chrupiąca skórka jak nigdy, mieciutki sprężysty środek. Pierwszy raz pszenny na drożdżach, bo zawsze żytni na zakwasie. Ten chleb to jakiś obłęd! Szybciutki i łatwy chleb razowy na drożdżach. Jest wyjątkowo smaczny i sycący, mi wystarcza jeden kawałek żeby się najeść.


Przygotowuję go już od ponad lat i nigdy się na nim nie zawiodłam. Tym razem przyszedł czas na chleb na drożdżach. Najlepszy chleb jaki jadłam! Kilka miesięcy temu jedliśmy u znajomych domowy chleb. Wzięliśmy przepis, upiekliśmy z mężem chleb w domu i od tej pory zagościł u nas na stałe.


Domowy chleb na drożdżach

Zrobienie go jest bardzo łatwe. Robimy z kg mąki, mrozimy w kawałkach i mamy na tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty