Tak jak pisałam w przepisie na chleb – jeśli nastawiony zaczyn nie urósł przez noc, nie ma w nim pęcherzyków, to trzeba dodać drożdży. Inaczej chleb się zmarnuje. Piszesz, że resztkę zakwasu (po odjęciu 150g na zaczyn) dokarmiłeś 150g mąki – to za dużo.
Chleb na drożdżach robi się tak łatwo, że już chyba bardziej się nie da. Do przygotowania takiego świeżego i chrupiącego domowego pieczywa potrzebne nam będą bowiem jedynie: woda, mąka, sól i drożdże.
No i odrobina cierpliwości, a także sprawnych rąk do wyrabiania ciasta. Opowiedz jak się robi chleb ? Uprawa może być powolna na początku, ale w końcu ma taki sam potencjał przywracania życia jak pieczony kurczak czy usmażona ryba. Chleb piekę od roku i tak jak piszesz trzeba próbować rożne sposoby na własny chleb. Chciałem podzielić się swoją uwagą do ostatniej fazy pieczenia, którą ostatnio wprowadziłem.
Ja po wyrobieniu chleba na blacie przekładam go do tej samej miski do wyrośnięcia (oczyszczonej i posypanej mąką).
Zakwas powstaje z połączenia mąki i wody. Przepis na zakwas chlebowy- krok po kroku. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie piękny chleb.
Czy jesteś w stanie napisać jak należy zrobić to samo tylko z mąką pełnoziarnistą żytnią? Próbowałam wg tego przepisu ale niestety chleb nie upiekł się od dołu zupełnie. Natomiast przepis ze zwykłą mąka pszenną jest ok i się udał, tylko ten chleb jakoś mało chlebowy ;) Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź. Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?
Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?
Dodane przez bumbita w: Tylko o kuchni.
Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Dodane przez basiunia w: Tylko o kuchni. Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Jak sie robi ryź praźony? Dostawał do ręki miotłę i razem z braćmi zabierał się do czyszczenia młyna.
Wakacje dla małego Michała Kowalczyka zaczynały się co roku podobnie. Michał jest takim młynarzem jak jego ojciec. Miele zboże z własnego pola, dba o zabytkowe maszyny i lubi pączki. Niby niczym się nie wyróżnia, a jednak nie nudzi nam się, chociaż jemy go niemal codziennie przez całe życie.
Dziś pokazuje to, co wie jak nikt: jak się robi chleb. Coraz popularniejsze jest. Wybór mąki: najzdrowsze jest pieczywo razowe. Mąka razowa wyróżnia się tym, że zawiera więcej wartościowych mikroelementów niż mąka oczyszczona.
Wybierając mąkę, należy zwrócić uwagę na jej typ. Oczywiście musisz poczytać jak się taki chleb robi, bo to całkiem inna zabawa. Jedna najwspanialszych potraw świata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.