środa, 19 października 2016

Chleb drożdże instant

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na drożdżach instant. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Dodajemy drożdże instant i mieszamy.


Drożdże suszone – Mają postać granulek. Wymagają przygotowania rozczynu przed użyciem, z odrobiny mąki i ciepłego płynu (wody, mleka) o temperaturze – stopni.

Także występują w postaci granulek, ale nie wymagają wykonania rozczynu co. Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca. Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy.


Przy wyborze kierujemy się wygodą użytkowania, czasem przeznaczonym na przyrządzanie drożdżowego ciasta, a nierzadko i stopniem trudności użycia. To mój ulubiony, super prosty przepis na chleb na drożdżach instant. Piekę go według przepisu na uniwersalne ciasto drożdżowe na pizzę.


Ten niezastąpiony przepis wykorzystuję tez do innych wypieków na słono.

Czasem się zdarza, że chleb rumieni się szybciej (nie pytajcie dlaczego, nie wiem), wówczas przykrywam go folią aluminiową by się nie spalił. Dodane przez oliwia_winna w: Tylko o kuchni. Już bez przesady, łyżeczka łyżeczce nie równa ale nie są to jakieś mega różnice. PS kostka świeżych drożdży waży.


W takiej maszynie można zastosować każdy przepis na ciasto wymagające wyrabiania. Upiekłam ten chleb razy, idealne proporcje, myślę, ze bardzo dobry dla tych, którzy uczą się piec chleb. Niewiarygodne, ze można ot tak w krótki czas mieć własny chleb. Pyszny, czuje się, ze to naturalne.


Delikatny w smaku, mało słony, nie kruszy się. Właściwie to ma same zalety. Polecam także blog całościowo. Od tygodni nie kupiłam chleba. Wyciągam na blat kuchenny mąkę, ziarna, zakwas lub drożdże i zagniatam swoje bochenki.


Czasem robię to w sobotę wieczorem, słuchając ciepłych dźwięków, innym razem wcześnie rano w niedzielę, gdy dom jeszcze śpi. Kurcze, naprawdę nie wiem z czego to wynikło. Jak ktoś pizda to nigdy nie zrobi buahaha.

Być może te drożdże instant są różne. Często w komentarzach do przepisów z drożdżami pojawiają się o to pytania. Pytacie też o zaczyn, dlaczego drożdże nie rosną i co zrobić by zrobić dobre ciasto drożdżowe… Pytania w kontekście ciasta drożdżowego pojawiają się zawsze.


Dobrze wiem, że ciasto drożdżowe często przysparza. Nie zdążyłam kupić pieczywa na weekend a jutro wszystko zamknięte. Może ktoś podzieli się jakimś najprostszym przepisem na chleb na drożdżach instant, gdyż tylko takie posiadam. Ponadto mam mąkę przenną i orkiszową. Zakładów Tłuszczowych “Kruszwica”.


Na hasło przewodnie akcji, postanowiłam pozytywnie odpowiedzieć i nie tylko bierne, a aktywnie, piekąc po prostu smakowity chleb – chleb orkiszowy ! A chleb, który upiekłam nie jest zwykłym chlebem. Wykonanie chleba jest bardzo proste. Do misy wsypujemy najpierw mąkę ( przesiałam najpierw).


Wsypujemy łyżeczkę soli , wlewamy letnią wodę miód i słonecznik. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Do przygotowania takiego świeżego i chrupiącego domowego pieczywa potrzebne nam będą bowiem jedynie: woda, mąka, sól i drożdże. No i odrobina cierpliwości, a także sprawnych rąk do wyrabiania ciasta. Mają zarówno swoich zwolenników, którzy przygotowują z nich kuracje mające na celu wzmocnić włosy i paznokcie oraz swoich zaciekłych wrogów, którzy głoszą poglądy o ich szkodliwości i starają się wyeliminować ze swojej diety wszystko, co te drożdże mogłoby zawierać np.


Czy chleby na zakwasie mogą jeść osoby uczulone na drożdże? Tu znowu wracamy do zbawiennej dla zdrowia i organizmu fermentacji bakteryjnej ciasta chlebowego i powstania kwasu mlekowego, który naturalnie konserwuje. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdże, wymieszaj. W środku zrób dołek, dodaj wodę wymieszaną z miodem i oliwą. Ciasto wyrabiaj do uzyskania.


Jak zrobić zakwas na chleb? Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno drożdże świeże, jak i suszone (instant), które są o wiele wygodniejsze w przechowywaniu. Z tych pierwszych konieczne jest przygotowanie zaczynu, co trwa kilkanaście minut.


Chleb na zakwasie i na drożdżach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty