wtorek, 18 października 2016

Gofry bez drożdży

Choć sporo też zależy od dobrej jakości gofrownicy. Od razu przygotowałam ciasto z podwojonej ilości składników, by nie wyciągać gofrownicy na gofrów ;-). Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry.


Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Zwykle dodaję też odrobinę sody, ale gofry udadzą się także bez jej dodatku.

Co może Wam przeszkadzać to wyczuwalny aromat drożdży w cieście. Nie wiem jak ten przepis może NIE WYJŚĆ, jest bardzo prosty. To jest pierwszy przepis, z którego gofry wyszły mi, chrupiące na wierzchu i pysznie pulchne w środku, tylko trzeba nastawić gofrownicę na maksymalną temperaturę. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry.


To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. GOFRY BELGIJSKIE (GOFRY NA DROŻDŻACH) cytując mojego synka „są przepyszne” #128578; Do przygotowania tych gofrów najlepiej jest użyć grubego cukru perlistego, ale wychodzą równie smaczne z użyciem zwykłego cukru kryształu (przeważnie robię je z takim cukrem).


Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie.

Domowe gofry nie mają sobie równych! Proste w przygotowaniu, które możesz zrobić samodzielnie, a w dodatku do wyboru w dwóch wersjach - słonym i słodkim. Poznaj sekret pysznych, chrupiących gofrów. Próbowałam różne przepisy i nic dopiero jak zmieniłam gofrownicę to gofry mi się udały. Podaję mój przepis na gofry: dag maki, jajka, dag drożdży, c. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki.


Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania.


Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Kiedy szykowałam się do ostatnich warsztatów paleo (w Klubie Treningu Funkcjonalnego) wiedziałam, że chcę pokazać zupełnie różne przepisy, tak by każdy znalazł coś dla siebie. Pokazałam więc jak przyrządzić gofry, tatara i (kultową wg Was) zupę krem z pomidorów. Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku.


W wieku XI wzbogacono przepis na gofry o wodę z kwiatów pomarańczy. Gofry bez zbóż i drożdży. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem i udekoruj ulubionymi dodatkami.

Nie sądziłam, że można je upiec z ciasta z dodatkiem drożdży, a jednak. Kruche, chrupiące a jednocześnie delikatne. Upieczone z każdej strony, bez żadnych niespodzianek w postaci surowego ciasta w środku.


Od tej chwili należy do moich ulubionych przepisów i na pewno z niego skorzystam jeszcze nie raz. Sama robię gofry na kilka. Popularne są szczególnie w Belgii (stąd nazwa), gdzie sprzedaje się je w budkach na ulicach miast, ale chętnie jedzone są także poza jej granicami. Zrobienie gofrów belgijskich jest na tyle proste, że bez problemu można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni.


Ich ciasto przygotowywane jest z dodatkiem drożdży, a w zależności od rodzaju mogą być robione bez cukru. Biją na głowę te w Mikołajkach, których należy spróbować po zejściu z łódki. Chociaż tęsknie muszę przyznać, że łódka plus gofry jest lepsza niż gofry belgijskie:)) Zrobiłam sztuk i okazało się, że cztery osoby potrzebują przynajmniej półtorej porcji a najlepiej dwóch. Szwedzi natomiast robią gofry w zasadzie bez cukru, a jak dodadzą solone masło, to one wychodzą bardzo słone i dla nas, Polaków, to też jest nieco dziwne.


Mi osobiście belgijskie gofry bardzo smakują, ale jestem w stanie zjeść jednego, bo są po prostu zbyt słodkie, bym mogła skonsumować ich więcej na jeden raz #128578; Dobrego. Ja gofrownicę mam, ale niestety o dość słabej mocy i nigdy mi na niej gofry nie wychodziły, a próbowałam już trzech przepisów. Zacznij od przygotowania ciasta na gofry.


Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru. GOFRY DROŻDŻOWE Dla osób 1g mąki pszennej, przesianej przez sito ml mleka g drożdży jajo żółtko opakowanie cukru wanilinowego 1g masła, roztopionego 1g cukru. Następnie wsyp pozostała mąkę. Nawet po wystygnięciu mają wspaniałą teksturę.


Jednak się nie martw na zapas - są tak pyszne że znikną z talerzy zanim zrobią się zimne. Możesz zacząć robić gofry już godzinę po przygotowaniu ciasta, jednak najlepiej będzie jeśli ciasto postoi w lodówce przez całą noc. Drożdże rozcieramy z połową ilości cukru trzcinowego, aż uzyskamy płynną konsystencję.


Do płynnych drożdży stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, cukier wanilinowy, stopniowo mąkę (pozostawiamy niewielką część) i podgrzane mleko. Paradoksalnie gofry zwane belgijskimi pochodzą ze Stanów Zjednoczonych, a wyróżniają się tym, że do masy na gofry dodaje się drożdży. Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?


Ciasto drożdżowe to wypiek dość pracochłonny – zwłaszcza, jeśli przygotowujesz je w formie bułeczek do odrywania, jak w przypadku bułeczkowego placka z truskawkami. Nie jest jednak trudne w przyrządzeniu, a trzymanie się wskazówek z przepisu sprawi, że będzie wyjątkowo udane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty